Nadace a pomoc

Radegast podpořil výsadbu 7 000 stromů v Beskydech

Zubří, 29. dubna 2021

 Podhůří Moravskoslezských Beskyd u Zubří, krajina zdecimovaná kůrovcovou kalamitou se rozrostla o další tři tisíce nových listnatých stromů a novou lesní tůni. Celkově tak v rámci projektu „Stezka na Pivčanky“ Sbor dobrovolných hasičů Staré Zubří za finanční podpory grantového programu Radegast lidem vysadil už sedm tisíc stromů.

Dobrovolní hasiči ze Starého Zubří spolu se 30 dobrovolníky, včetně zaměstnanců pivovaru Radegast, vysadili 24. dubna 1 500 dubů a 1 500 buků, a tím tak rozšířili zdejší stezku o další výsadbu mladých stromů. „Jedná se o další fázi ekologického a společenského projektu Stezka na Pivčanky“. Tu pivovar, v rámci programu Radegast lidem, podpořil i v loňském roce, kdy bylo vysazeno 4 000 listnatých stromů a postavilo se pět včelích úlů. Dále se plánuje vybudování posezení, které vytvoří místo pro setkávání místních i návštěvníků Beskyd.“ říká Tomáš Pavlík, který je v Plzeňském Prazdroji zodpovědný za grantové programy.

Lesy v Beskydech jsou z důvodu sucha decimovány kůrovcem. Holiny bez stromů neudrží vláhu. Při dešti navíc voda z krajiny rychle odteče a dochází k rozvodnění toků a záplavám. „Životní prostředí v našem okolí nám není lhostejné. Je to pro nás výzva, která nás motivuje. Proto jsme se pustili do rozsáhlé revitalizace tohoto místa, která by měla v budoucnosti pomoci krajině vodu lépe zadržovat. Letos jsme v rámci projektu zasadili další tisíce nových stromů a vybudovali lesní tůni, která bude prospěšná pro lidi, zvířata i rostliny,“ říká Radim Fabian, starosta Sboru dobrovolných hasičů Staré Zubří.

Grantový program Radegast lidem již 19 let přispívá k péči o přírodní bohatství a udržitelný rozvoj Beskyd. Podpora se zaměřuje zejména na péči o vodní zdroje, aktivity v oblasti udržitelného turismu či rozvoj místních komunit. Od začátku fungování grantového programu Radegast podpořil desítky projektů částkou skoro 40 milionů korun. Během letošního roku plánuje pivovar otevřít přihlášky do jubilejního 20. ročníku programu Radegast lidem.

Zdeněk Kovář

  • Od začátku fungování grantového programu podpořil pivovar Radegast desítky projektů částkou skoro 40 milionů korun. V loňském ročníku grantového programu směřovaly příspěvky například na zadržování vody v krajině, ochranu včelstva, rekonstrukci turistické chaty Skalka či rozvoj tradičního lidového umění.
  • Pivovar Radegast je součástí Plzeňského Prazdroje. S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2020 v žebříčku Byznysu pro společnost TOP Odpovědná firma nejvýznamnější ocenění – Trendsetter za to, že dlouhodobě v Česku udává směr v oblasti udržitelnosti a přináší nové inspirativní podněty k odpovědnosti v podnikání.
Sdílejte ...