Ministerstva Policie ČR, MO

Vláda na tři týdny zakázala pohyb mezi okresy. Omezení má zabránit šíření agresivních mutací koronaviru

Praha 28. února 2021

Vzhledem k závažné epidemiologické situaci, způsobené hlavně šířením britské a výskytem jihoafrické mutace koronaviru, vyhlásila vláda zákaz pohybu osob mezi okresy. Cesty mimo okres spadající do povolených výjimek lidé musí doložit např. vyplněným formulářem s potvrzením důvodu cesty.

Vláda od 00:00 hod. 1. března 2021 do 23:59 hod. 21. března 2021 až na výjimky zakázala pohyb občanů mezi okresy. Přes den lze, až na stanovené výjimky, pobývat jen v místě svého trvalého pobytu nebo bydliště. Současně platí zákaz volného pohybu mezi 21. a 5. hodinou. „Nechceme nikoho šikanovat, ale potřebujeme chránit životy a zabránit kolapsu našich nemocnic. Epidemiologická situace je extrémně špatná, proto musíme zásadně omezit pohyb a setkávání lidí. Pokud omezíme kontakty, nebude se vir šířit,“ vysvětlil ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Opatření ministr vnitra považuje za mimořádná a jejich platnost je pouze tři týdny. „Děkuji lidem za pochopení a ohleduplnost. Není to lehké, ale jinak to bohužel nejde,“ dodal.

Formulář na cesty mimo okres a potvrzení zaměstnavatele na cesty do práce najdete spolu s nejčastějšími otázkami a odpověďmi ZDE, včetně textu usnesení vlády a vzoru formuláře čestného prohlášení (jde o vzor, čestné prohlášení stačí mít napsané i rukou).

Pohyb mimo okres

Opuštění okresu (hl. m. Praha se počítá jako jeden okres), ve kterém má občan trvalý pobyt či bydliště, vláda zakazuje. Hranice okresu občan může překročit jen v jasně stanovených výjimkách. Např. při cestě do zaměstnání, k lékaři, k zajištění nezbytných potřeb blízkých osob, k vyřízení neodkladných úředních záležitostí, zajištění péče o zvířata, účasti na pohřbu nebo cesty za zkouškou.

Občan starší 15 let musí vždy doložit důvod cesty. Při cestě do zaměstnání písemným potvrzením zaměstnavatele, pracovní smlouvou nebo např. zaměstnaneckým průkazem. V ostatních případech je povinnost doložit důvod pro využití výjimek písemným dokladem nebo čestným prohlášením. Pohyb mezi okresy z důvodu nákupu či účasti na svatbě není dovolen.

Pohyb v rámci okresu a území obce

V rámci okresu, ve kterém má občan trvalý pobyt či bydliště, je možné se pohybovat za výše uvedenými účely, třeba do zaměstnání nebo za vzděláváním, bez zvláštního dokumentu. Uvnitř okresu je také možné jet v nezbytně nutném počtu osob na nákup a v rámci jedné domácnosti do vlastního rekreačního objektu. Další činnosti jsou možné jen v rámci obce, kde má občan trvalý pobyt nebo bydliště a občan při nich nesmí překročit území obce. Jde např. o vycházku do přírody a parku, sportování, venčení psů. Venčit psa po 21. hodině lze pouze do 500 metrů od bydliště. Pokud nejde o zajištění nutné péče nebo nezbytných potřeb, jsou i v rámci okresu krizovým opatřením zakázány také návštěvy příbuzných.

Pro tento účel nejsou města včetně Prahy dělená dle městských částí, ale jsou brána jako celek. Pohyb v nich tak není omezen hranicí městské části.

Kontroly dodržování vládních opatření budou namátkové, nicméně policie jejich množství zintenzivní. V případě nutnosti pomůže s kontrolou armáda. Pokuta za porušení opatření může být na místě 10 tisíc, ve správním řízení až 20 tisíc korun.

Klára Dlubalová

pověřená řízením odboru tisku a public relations 

Sdílejte ...