Informace Svět

Vystúpenie ministra zahraničia Sergeja Lavrova?? na konferencii o odzbrojení na vysokej úrovni v Moskve 24. februára 2021

Bratislava/Moskva 25. februára 2021

Vážený pán predseda,

Drahí kolegovia,

Som rád, že mám možnosť vystúpiť na tomto autoritatívnom fóre.

♦️Rok 2020 bol v každom ohľade ťažkým rokom. Zintenzívnili sa deštruktívne tendencie odbúravať súčasné medzinárodné režimy kontroly zbraní, odzbrojenia a nešírenia, vzrastalo napätie a nedôvera medzi členskými štátmi OSN. Séria krokov zo strany USA, bohužiaľ, naďalej nahradzovala medzinárodné právo a hlavnú úlohu OSN akýmsi „globálnym poriadkom založeným na pravidlách”, ktorý diktoval Washington. Po odstúpení od Spoločného komplexného akčného plánu pre iránsky jadrový program v roku 2018 a po zrušení Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu v roku 2019, v roku 2020 sa USA rozhodli opustiť Zmluvu o otvorenom nebi, čo oslabuje medzinárodnú bezpečnosť.

♦️Ďalším faktorom komplikujúcim prácu na všetkých multilaterálnych platformách, vrátane Konferencie o odzbrojení, sa stala pandémia koronavírusu. Fakticky boli ochromené všetky kanály tradičnej diplomatickej komunikácie a spolupráce.

♦️Určité povzbudivé momenty sa zjavili až tento rok. V prvom rade mám na mysli nedávne predĺženie Zmluvy o strategických útočných zbraniach, ktoré zostáva základným prvkom pri udržiavaní strategickej stability a medzinárodnej bezpečnosti. V nasledujúcich rokoch sa tak zabezpečí požadovaná úroveň predvídateľnosti vo vzťahoch medzi Ruskom a Spojenými štátmi, ktoré vlastnia najväčší jadrový arzenál. Okrem toho bol položený základ pre ďalšie rokovania o kontrole zbraní s povinným zohľadnením všetkých faktorov ovplyvňujúcich strategickú stabilitu.

♦️Prvoradou otázkou zostáva zabezpečenie zdržiavania v raketovej sfére v súvislosti s ukončením platnosti Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) . Náš návrh zostáva v platnosti: nebudeme rozmiestňovať také pozemné rakety v regiónoch, kde nebude rozmiestnené podobné zariadenia americkej výroby. Vyzývame krajiny NATO, aby podnikli podobné recipročné kroky. Naše konkrétne návrhy opatrení vzájomného overovania sú dobre známe.

♦️Rastie hrozba pretekov v zbrojení vo vesmíre. USA a ich spojenci sa pustili do praktickej realizácie kurzu využívania kozmického priestoru na uskutočňovanie bojových operácií (vrátane útočných) a na ich nasadenie do týchto systémov úderných zbraní. Rusko sa zaviazalo dodržiavať povinnosti nediskriminačného využívania a prieskumu vesmíru na mierové účely. Stále existuje šanca vypracovať všeobecne prijateľné právne záväzné opatrenia, ktoré môžu zabrániť vojenskej konfrontácii vo vesmíre. Dobrým základom je rusko-čínsky návrh zmluvy o predchádzaní umiestňovaniu zbraní do vesmíru, použití sily alebo hrozbe sily proti vesmírnym objektom, ktorý bol predstavený na konferencii o odzbrojení.

♦️Rusko bude naďalej významne a prakticky prispievať k odzbrojovaniu jadrovými raketami. Ďalší pokrok na tejto ceste si bude vyžadovať zapojenie všetkých štátov s vojenskými jadrovými kapacitami, najmä Veľkej Británie a Francúzska. Rusko je otvorené multilaterálnemu dialógu, ktorý sa musí viesť na základe konsenzu s ohľadom na legitímne záujmy všetkých strán a s ich súhlasom.

♦️Dôsledne sa zasadzujeme za to, aby Rusko a USA, ďalší členovia jadrovej „päťky”, potvrdili základný vzorec, že v jadrovej vojne nemôžu byť víťazi a nikdy by sa nemala rozpútať. Náš návrh som zopakoval americkému ministrovi zahraničia E. Blinkenovi v telefonickom rozhovore 4. februára tohto roku.

♦️Považujeme za neprijateľné zachovanie „spoločných jadrových misií” NATO, ktoré odporujú Zmluve o nešírení jadrových zbraní. Americké jadrové zbrane sa musia vrátiť na územie USA a zahraničné infraštrukúry na ich rozmiestnenie treba zlikvidovať.

♦️Ústrednou udalosťou roka bude hodnotiaca konferencia Zmluvy o nešírení jadrových zbraní, ktorá je kľúčovým nástrojom medzinárodného práva v oblasti jadrového nešírenia a odzbrojenia a jedným z uholných kameňov súčasného usporiadania sveta. Všetky členské štáty Zmluvy o nešírení jadrových zbraní musia urobiť maximum pre to, aby hodnotiaca konferencia prispela k posilneniu Zmluvy. Treba spojiť úsilie za účelom konsolidácie všetkých troch zložiek Zmluvy (nešírenie jadrových zbraní, jadrové odzbrojenie, mierové využívanie jadrovej energie) do harmonického vzťahu.

♦️V súvislosti s hodnotením Zmluvy o nešírení jadrových zbraní je potrebný konštruktívny prístup aj k otázkam vytvorenia zóny bez jadrových zbraní a iných druhov zbraní hromadného ničenia a ich nosičov na Blízkom východe, rovnako ako k situácii okolo iránskeho jadrového programu. Apelujeme na všetkých, najmä na nové vedenie Spojených štátov, aby zintenzívnili úsilie v týchto smeroch, takých dôležitých pre svetové spoločenstvo.

♦️Je potrebné skorigovať situáciu v Organizácii pre zákaz chemických zbraní. Sme proti neférovej praxi zneužívania Organizácie na nátlak na „nepohodlné” štáty prostredníctvom sankčných opatrení na základe nepodložených obvinení z použitia chemických zbraní. Sme za objektívny a odborný dialóg, ktorý nebude vychádzať z konšpiračných teórií typu „s veľkou pravdepodobnosťou”, ale bude založený na faktoch a na tom, že Technický sekretariát bude čestne plniť ustanovenia Dohovoru o zákaze chemických zbraní.

♦️Považujeme posilnenie režimu Dohovoru o zákaze biologických a toxických zbraní za jednu z prvoradých úloh medzinárodného spoločenstva. Sme odhodlaní zúčastniť sa konštruktívnej práce na príprave a efektívnej realizácii hodnotiacej konferencie Dohovoru, ktorá je naplánovaná na tento rok. Vyzývame všetkých, aby podporili ruské iniciatívy zamerané na posilnenie inštitucionálnych základov tohto Dohovoru.

♦️V našich snahách vedúcu úlohu prisudzujeme OSN a jej odzbrojovaciemu mechanizmu. Na Konferencii o odzbrojení chceme naďalej prispievať k dosiahnutiu dohody v otázke všestranného a vyváženého pracovného programu v súlade s rokovacím mandátom fóra pri nedotknuteľnosti základných princípov jeho fungovania, v prvom rade zásady konsenzu. Za účelom dosiahnutia takej dohody opätovne vyzývame všetkých, nech sa maximálne zodpovedne postavia k úvahám o ruskej iniciatíve, aby boli na Konferencii o odzbrojení položené základy medzinárodného dohovoru o boji proti aktom chemického a biologického terorizmu.

♦️Veľmi aktuálna je potreba obnoviť pôsobenie Komisie OSN pre odzbrojenie a za tým účelom vyriešiť organizačné otázky, okrem iného zabezpečiť zástupcom všetkých členských štátov nehatený prístup do New Yorku, aby sa tam mohli zúčastniť podujatí OSN.

♦️Všetci viac ako kedykoľvek predtým potrebujeme konštruktívny dialóg, aby sme zabránili ďalšiemu zhoršovaniu medzinárodnej architektúry kontroly zbrojenia. Z unikátneho statusu Konferencie ako jednotného rokovacieho fóra v oblasti odzbrojenia vyplýva, že je schopná významne prispieť k zlepšeniu súčasnej zložitej situácie v oblasti medzinárodnej bezpečnosti a pomôcť posilniť dôveru medzi štátmi.


Prajem účastníkom Konferencie plodnú prácu.


Ďakujem za pozornosť.

⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
https://www.mid.ru/…/asset_…/cKNonkJE02Bw/content/id/4594359

Sdílejte ...