Magistrát HMPPolitika

Pražská záchranka přešla při předávání pacientů v nemocnicích do distributivního režimu

Praha 17. února 2021

Posádky Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy (ZZS HMP) od úterý 16. února přešly při předávání pacientů v nemocnicích do tzv. distributivního režimu. Opatření zajišťuje rovnoměrnější transporty pacientů do pražských nemocnic a urychlení jejich příjmu do zdravotnických zařízení na území metropole.

„V posledních dnech jsme počtem výjezdů překročili horní hranici našeho dlouhodobého průměru, zvyšuje se tak i zatížení nemocnic. Abychom všem našim pacientům zajistili jako doposud veškerou potřebnou péči a urychlili jejich přijetí do nemocnice, zavedli jsme toto opatření, které uleví některým zahlceným příjmům ve zdravotnických zařízeních,“ říká Petr Kolouch, ředitel ZZS HMP.

Distributivní režim znamená především rovnoměrnější systém transportu pacientů v neakutním stavu do nemocnic, kdy posádky s těmito pacienty směřují do zdravotnických zařízení, která by měla mít podle Národního dispečinku lůžkové péče aktuálně volné kapacity.

„Díky distributivnímu režimu bude v nemocnicích i nadále zajištěna jak nezměněná kvalita, tak rozsah zdravotní péče. Všichni nemocní, kteří budou potřebovat hospitalizaci, budou hospitalizováni. Opatření se týká pouze příjmů. Lůžková kapacita je dostačující a zatím jsme se nedostali na míru hospitalizace, jaká byla v loňském listopadu,“ vysvětluje Milena Johnová, radní hl. m. Prahy pro oblast zdravotnictví a sociální politiky.

„Situaci denně bedlivě monitorujeme. Na městské datové platformě Golemio jsou veřejně k dispozici pravidelně aktualizovaná data o počtech nakažených a obsazenosti lůžek v nemocnicích. K dnešnímu dni je v Praze s covid-19 hospitalizováno 900 osob, z toho 169 na jednotce intenzivní péče, což je méně, než kolik jich bylo koncem minulého týdne. Teď je na Ministerstvu zdravotnictví, aby ve svých nemocnicích na území Prahy zajistilo co nejkomfortnější příjem pacientů, kteří potřebují hospitalizaci, a aby nedocházelo ke zpoždění při jejich příjmu,“ dodává primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

www.praha.eu

Sdílejte ...