Informace Svět

Miloš Balabán: Hejtmani jako rukojmí?

Praha 17. února 2021

Turbulentní situace kolem nouzového stavu se dohodou mezi hejtmany a vládou poněkud uklidnila. Je to v zájmu celé země.

Předsedovi Senátu, místopředsedovi ODS a někdejšímu hejtmanovi Vysočiny Miloši Vystrčilovi se ale pokračování nouzového stavu nelíbí a shání senátory k podání stížnosti Ústavnímu soudu za protiústavní obcházení vůle Poslanecké sněmovny. Jistě má na to právo i když proti sobě stojí jeho výklad a výklad právníků z různých ministerstev o který se opírá vláda. Na ní se obrátili hejtmani v souladu s krizovým zákonem a vláda na základě toho nouzový stav vyhlásila, aniž byla dotčena pravomoc Sněmovny konat. Nouzový stav může zrušit.

Vystrčil v osobním dopise „jako předseda Senátu, jehož povinností je strážit a ctít ústavní pořádek této země“ zjevně učinil politické gesto, která má podtrhnout opoziční roli komory.  Okořenil ho ještě svým vyjádřením, že kabinet si vzal hejtmany pro vyhlášení nouzového stavu jako rukojmí. „Přinutil hejtmany, aby to navrhli a nyní to bude vydávat jakoby za svoje vítězství. Přitom je to on, kdo prohrál, kdo nezískal důvěru sněmovny“. 

Být na straně hejtmanů tak se proti takovému tvrzení ohradím. O víkendu jsme mohli málem v přímém přenosu sledovat jak se hejtmani, ačkoliv jich většina patří do opozičního tábora, spolu s vládou snažili najít konstruktivní řešení.

Dokonce bych řekl, že hejtmani hodili opozici i laso, jak se vyhrabat z pasti do které sama spadla A představa že by se třeba hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů Martin Kuba nebo dlouholetý hejtman Libereckého kraje Martin Půta nechali zatlačit do pozice „vládních rukojmích“ je na hony vzdálená realitě.

Nezbývá tak než spekulovat o tom, že daný výrok je odrazem určitého pnutí v ODS, jejímuž vedení třeba může vadit, že právě hejtman Kuba se stále více stává viditelným politikem, který ho svou střízlivou politikou v době pandemie zastiňuje.

Určitě ale platí, že nyní je jako sůl potřeba, aby celá politická reprezentace země postupovala více konstruktivně i navzdory animozitám. Další rozdmýchávání konfliktů si Česko dovolit nemůže už proto, že to nejhorší je ještě před námi. Nebo platí „čím hůř, tím líp“? Pro pacienty určitě ne.  

Publikováno v deníku Právo.

(Autor je bezpečnostní analytik) 

Sdílejte ...

2 komentáře: „Miloš Balabán: Hejtmani jako rukojmí?

  • Naprosto souhlasím. Obyčejnému člověku je šumafuk jestli je vyhlášen stav nouze nebo platí pandemický zákon. Každý chce být zdravý a vést normální život. Všichni politici včetně pana Vystrčila,který si myslí že když dostal funkci je nejchytřejší na světě, by měli napnout všechny své síly k tomu aby bylo dostatek vakcín a léků a nespoléhat se na to co nám milostivě dá EU.¨Díky těmto politickým nikam nevedoucím hrátkám se jaksi pozapomělo na očkování, alespoň tak to na mne působí.
    Vakcín je tak málo, že by je unesl vrabčák na ocase ale opozice s vládou vede neustálé spory a nakonec to skutečně odskáčou obyčejní lidé. Co proto udělal třeba ten chytrý z ODS, který by byl podle sebe lepší premiér? Zhola nic. Od něj slyšíme jen pouze já,já. Ale “skutek utek”.

  • Pan Vystrčil by si měl vzít příklad ze svého spolustraníka hejtmana Kuby. Ten k problému přistupuje odpovědně. (Nejsem volička ODS!)

    Plně souhlasím se slovy pana Sochora.

Komentáře nejsou povoleny.