Ekonomika

Koa Phantom: Výjimečná ukázka skutečného luxusu

 Goodwood, West Sussex  17. února 2021

  • Jedná se o vůbec první zakázku s použitím dřeva Koa Wood u vozu Phantom s prodlouženým rozvorem
  • Dřevo Koa pochází ze vzácné soukromé sbírky na Havaji
  • Tato zakázka byla inspirována rodinným houpacím křeslem z Koa dřeva
  • Vnější odstín vozu je sladěn s barvou historického Phantomu z roku 1934
  • Koa Phantom je pátým vozem Rolls-Royce, který přibude do sbírky The JBS Collection Jacka Boyda Smithe juniora z Elkhartu v americké Indianě

Ve světě, který je ovládán luxusním zbožím určeným pro masovou spotřebu, je uvedení zakázkového vozu Rolls-Royce Phantom Extended oslavou skutečného luxusu. Spolupráce mezi klientem a designerským týmem Rolls-Royce Bespoke podnítila spojení mistrovského řemesla a nejlepších materiálů, což vedlo ke stvoření velmi osobního odkazu. Pro zapáleného automobilového nadšence Jacka Boyda Smithe mladšího je tímto odkazem Rolls-Royce Phantom Extended s neobvyklými detaily ze vzácného druhu dřeva Koa Wood.

Po třech letech intenzivní spolupráce týmu Rolls-Royce Bespoke Collective složeného z designerů, inženýrů a řemeslníků, byla realizována vize pana Smithe. Zakázkový vůz odráží jak jeho osobnost, tak i letitou lásku a vášeň k veteránům. Tento jedinečný kousek se připojí k osobní sbírce více jak 60 motorových vozidel v The JBS Collection Museum. Tato dlouhodobá spolupráce umožnila panu Smithovi vlastnictví skutečně originálního vozidla, které se v budoucnu bezpochyby stane opravdovou klasikou.

Koa Phantom je první Rolls-Royce Phantom, ve kterém byl použit tento vzácný druh dřeva stromu, jenž roste pouze na Havajských ostrovech. Nápad vzešel z popudu pana Smithe a jeho manželky Laury, kteří strávili značné množství času v Maui na Havaji, kde si toto vřelé a charakterní dřevo oblíbili. Vztah k stromům Koa je však zakořeněný hluboko v jejich rodinné historii. Houpací křeslo z dřeva Koa je již několik generací součástí jejich domova. Pan Smith chtěl tuto známou atmosféru vnést i do jejich vozu Rolls-Royce.

Velice rychle se ukázalo, že neotřelý nápad použití dřeva Koa bude vyžadovat nějaký čas, aby se řemeslníci práci s novým materiálem naučili a vytříbili své dovednosti. Strom Koa roste pouze na Havaji v národních parcích a je bedlivě chráněn místními zákony. Tento druh dřeva lze tedy získat pouze ze zemědělské půdy v soukromém vlastnictví a najít takový zdroj je vzhledem k velmi specifickým podmínkám pěstování velmi obtížné. Specialista Rolls-Royce, který se věnuje práci se dřevem, popsal šanci na jeho získání jako „jedna ku milionu“. Manželé Smithovi trpělivě čekali dlouhé tři roky na svou dokonalou dýhu ze stromu Koa. Tento exemplář zobrazuje opravdovou hloubku odhodlání hledat „jehlu v kupce sena“, jež vyniká svým nádherným sametovým vzhledem. Řemeslníci z Rolls-Royce Bespoke Woodshop si tuto výzvu vzali za vlastní a bohatou texturní povrchovou úpravu dřeva zachovali pro vůz Rolls-Royce Phantom s prodlouženým rozvorem.

Exteriér vozu Koa Phantom ve dne září temnou modrou barvou, ale v noci se skrývá ve tmě. Odstín Packard Blue odkazuje k vzácnému vozu ze sbírky pana Smithe z roku 1934 Packard Twelve Coupe.Vytvoření přesného odstínu ladícího s 80 let starým povrchem veterána nebylo vůbec jednoduché a zahrnovalo dokonce i přepravu některých dílů starého automobilu do Goodwoodu. Po více než 40 testovacích pokusech se nakonec podařilo najít dokonalou shodu. Elegantní ručně malované linie vedoucí po stranách tmavě modrého vozu v odstínu Dove Grey korespondují s barvou na detailech ve středu kol. Dveře řidiče jsou ozdobeny osobními iniciálami JBS Jr., zatímco dveře spolujezdce obsahují iniciály paní Smithové LAS.

Při otevírání dveří uvidíte na prazích nápis Ručně postaveno v Goodwoodu po Lauru a Jacka Boyd Smithe, Jr. Palubní desku vozu Rolls-Royce Phantom zdobí galerie ukrytá pod skleněnou deskou, za níž mohou klienti obdivovat jedinečné umělecké dílo. U modelu Koa Phantom je ve středu pozornosti právě dřevo, které je vystaveno v samém srdci automobilu a ukazuje svou přírodní krásu.

Strop vozu neboli tzv. headliner je vyzdoben 1 420 světly z optických vláken, které září na tmavě modrém koženém čalounění. Zobrazují souhvězdí noční oblohy nad městem Cleveland v americkém Ohiu v den narození pana Smithe.

Tento nádherný vůz doplňuje ručně vyráběný piknikový koš. Dřevo ze stromu Koa, sedlová kůže a nerezová ocel jsou pečlivě zpracovány během procesu, jehož dokončení trvá více než 500 hodin. Kožené čalounění sedaček a interiér vozu jsou vyhotoveny v šedé kůži odstínu Dove, která ladí s celým interiérem Phantomu. Nerezové prvky na vnější a vnitřní straně piknikového koše odkazují na kovové štítky s nápisy Laura a Jack Boyd Smith, Jr. Součástí piknikového koše jsou i sklenice na víno a karafy z továrny Ajka Crystal v Maďarsku, která je světově známá používáním tradičních technik. Příbory z nerezové oceli jsou ručně vyráběny v Anglii. Porcelánové talíře z Wedgewoodu jsou pak třešničkou na dortu.

„Je nám ctí představit panu Jacku Boydu Smithovi mladšímu jeho nejnovější Rolls-Royce Phantom. Tento vůz se tak připojí ke sbírce skutečně pozoruhodných a historických motorových vozidel. Phantom Koa ukazuje mimořádnou zručnost týmu Rolls-Royce Bespoke Collective, jehož členové dokázali tak vzácný přírodní materiál mistrovsky zakomponovat do současného interiéru Phantomu. Vytvoření této zakázky trvalo přes tři roky a moc nás těší, že zaujme místo ve sbírce Jacka Boyda Smithe mladšího.“ Torsten Müller- Ötvös, generální ředitel společnosti Rolls-Royce Motor Cars

Můžete také Rolls-Royce sledovat na sociálních sítích: LinkedIn; YouTube; Twitter; Instagram; a Facebook.

  • The JBS Collection Museum: S citem pro design a s úctou k historii se Jack Boyd Smith, Jr. vrhl do světa klasických automobilů po hlavě a už se neohlíží zpět. Před více než osmi lety se Jack rozhodl, že koupí svůj první klasický automobil a pořídil si hned osm nádherných vozů během jediného dne.
  • Phantom Koa se tak připojí k dalším čtyřem automobilům Rolls-Royce, které jsou součástí sbírky The JBS Collection:

1923 Rolls-Royce Silver Ghost

2001 Rolls-Royce Corniche

2011 Rolls-Royce Phantom VII Drophead Coupé

2015 Rolls-Royce Phantom

TECHNICKÉ ÚDAJE

Emise CO2 NEDCcorr (kombinované): 330-328g/km; spotřeba paliva: 9.5mpg/14.5 l/100km

Emise CO2 WLTP (kombinované): 361-344g/km; spotřeba paliva: 17.8-18.6mpg/15.9-15.2 l/100km

Frank Tiemann

Sdílejte ...