Magistrát HMPPolitika

Mládežnícka videokonferencia Vesmír spája: Moskva – Bratislava – Paríž

Bratislava/Moskva 15. februára 2021


Posielame Vám informáciu o Mládežníckej videokonferencii Vesmír spája: Moskva – Bratislava  – Paríž, ktorá sa uskutoční 19. februára 2021, 10:00 CET (12:00 MSK)

V roku 2021 celý svet oslávi 60. výročie prvého letu človeka do vesmíru. Ruské centrum vedy a kultúry (RCVK) v Bratislave pripravilo zaujímavý program so symbolickým názvom #Ideme. Jedným z prvých projektov tohto programu bude Mládežnícka videokonferencia Vesmír spája: Moskva – Bratislava – Paríž.

Organizátormi podujatia sú: RCVK v Bratislave, RCVK v Paríži a Klub mládežníckej diplomacie Gymnázia A. Einsteina v Bratislave.

Hlavnými účastníkmi podujatia budú kozmonauti Viktor Afanasiev (Rusko); Ivan Bella (Slovensko); Jean-Pierre Haigneré (Francúzsko). Práve v takejto zostave sa pred 22 rokmi – 20. februára 1999, na vesmírnom korábe Sojuz TM-29 vyletela medzinárodná posádka na orbitálnu vesmírnu stanicu Mir.

Na stretnutí kozmonautov s mládežou sa bude diskutovať o vedeckom výskume vo vesmíre, o perspektívach rozvoja mierového programu na orbite Zeme, o prvom lete človeka do vesmíru.

Študenti z Gymnázia A. Einsteina v Bratislave pripravujú krátku prezentáciu o rusko-slovenskej spolupráci vo vesmíre; ich kolegovia z družobnej školy v Moskve nacvičujú koncertný program.

Videokonferencia sa bude konať 19. februára 2021 o 10:00 (stredoeurópskeho času) na platforme ZOOM, ktorú poskytne zastupiteľstvo agentúry Rossotrudničestvo v Slovenskej republike (RCVK v Bratislave).

Pracovný jazyk: ruština.

Konferencie sa môžu zúčastniť školy, mládežnícke organizácie či médiá. Prihlášky posielajte na elektronickú adresu [email protected] do 12. februára. Zaregistrovaní účastníci dostanú link na pripojenie alebo priamy prenos na YouTube kanáli RCVK v Bratislave.

Na našu elektronickú adresu posielajte aj svoje otázky pre Viktora Afanasieva, Ivana Bellu a Jeana-Pierra Haigneréa. Na najzaujímavejšie z nich odpovedia zúčastnení kozmonauti priamo na videokonferencii.

Tlačová služba Veľvyslanectva Ruska na Slovensku

Sdílejte ...