Zdraví

V únoru posilujte ledviny

Praha, 1. února  2021

Určitě to znáte. Novoroční předsevzetí vám vydrží první tři lednové týdny. A tak je na čase dát si další výzvu – suchý únor. A proč zrovna suchý únor? Je to vcelku jednoduché – celý měsíc vydržet tzv. „na suchu,“ v našem případě tedy bez alkoholu. Důvody, proč byste se do této výzvy letos měli zapojit i vy, vám vysvětlí odborná konzultantka lékáren BENU, PharmDr. Ivana Lánová.

Suchý únor, nebo suchý leden?

V anglosaském světě se dodržuje suchý leden, v Čechách a sousedních státech uslyšíte spíše o suchém únoru. Ať tak či tak, tato iniciativa vznikla již v roce 1942 a byla vyhlášena finskou vládou pro podporu válečného průmyslu. V dnešní době je tato iniciativa spojována spíše se zkvalitněním životního stylu. Proč si nedopřát malý restart, který bude mít navíc spoustu zdravotních benefitů?

Dpad alkoholu na náš život

Česká republika je jedním ze států, které jsou konzumací alkoholu proslulé. Přípitek při zvláštní příležitosti či oslavě nebo pivo s kamarády v létě na kole je jedna ze společenských událostí, které si většina z nás chce dopřát a nenechá ujít. Uvádí se, že většina Čechů pije alkohol alespoň jednou za 2 týdny a třetina dokonce několikrát týdně. Sklenka alkoholu zdravému člověku jistě neublíží. Jaké jsou ale dopady nadměrné konzumace alkoholu na naše zdraví? „Mezi krátkodobá rizika můžeme zařadit například zranění způsobená při autonehodách zaviněných na základě požití alkoholu nebo například otravu alkoholem. Z dlouhodobějšího hlediska přílišná konzumace alkoholu ovlivňuje činnost našeho organismu a může způsobit například onemocnění jater, ledvin, ztrátu energie, zažívací potíže, žaludeční vředy, zvýšený krevní tlak a samozřejmě nenávratné poškození buněk v mozku,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová.

Nadměrná konzumace alkoholu se ale nepodepisuje jen na našem fyzickém, ale i duševním zdraví. „U spousty lidí může vést nadměrné pití například k depresím, úzkostem nebo závislostem,“ dodává Lánová. Závislost na alkoholu narušuje nejen duševní a tělesné zdraví alkoholika, ale poškozuje i jeho rodinné a společenské vazby.

Zánět ledvin a jeho symptomy

Ledviny jsou jedním z orgánů, které mohou naši zálibu v alkoholu pocítit. Alkohol je látka, která může způsobit dehydrataci. Při pití alkoholu dochází k vylučování většího množství moči. Alkohol zvyšuje prokrvení ledvin a močových cest, což může vést ke vzniku nebo zhoršení infekce v močových cestách. Zánět ledvin je jedním z typů zánětu močových cest. Zánět většinou začíná v močové trubici nebo močovém měchýři a postupně močovými cestami putuje až do ledvin. A jak se takový zánět projevuje? Jedním z příznaků zánětu ledvin mohou být například horečky, zimnice, bolesti zad a břicha, nevolnost, zvracení a bolestivé močení spojené i s nepříjemnými pocity pálení. Barva moči je tmavá až zakalená, může obsahovat i krev nebo hnis. Léčba zánětu ledvin zcela jistě patří do rukou lékaře a nesmí se v žádném případě podceňovat.

Posílení ledvin

Jak jsme již zmiňovali výše, nemoc ledvin může být jedním z projevů a následků nadměrné konzumace alkoholických nápojů. Ledviny jsou pro naše tělo zcela zásadním orgánem, a proto bychom se o jejich zdraví a fungování měli zajímat a starat. Ledviny představují filtr našeho těla, jakousi čističku, která odvádí odpadní a toxické látky z našeho těla. Ledvinami každý den proteče asi 1500 l krve. „Nesmíme ale zapomínat na to, že kromě hlavního úkolu, kterým je vylučování vody, ledviny také produkují hormony ovlivňující činnost dalších tělesných orgánů, přispívají k pevnosti našich kostí nebo například regulují tvorbu červených krvinek,“ připomíná Lánová. Nejrychlejší a nejjednodušší prevencí je dostatek tekutin. Budeme-li pít dostatečné množství nealkoholických tekutin, nejlépe čisté vody, naše ledviny se pročistí a budou moci fungovat tak, jak mají.

Byliny a Doplňky stravy

Ledviny můžete podpořit nejen naordinovaným restartem či detoxem, ale i za pomoci doplňků stravy nebo bylinných čajů. S jejich výběrem se obraťte na lékárníka, který doporučí nejvhodnější přípravky s ohledem na ostatní současně užívané léky a zdravotní stav a předejde tak možným nežádoucím interakcím.

„Vhodné jsou doplňky stravy, bylinné čaje a preparáty, např. s obsahem kopřivy, zlatobýlu či brusinek,“ doporučuje Lánová. V případě, že máte podezření na zánět ledvin, vyhledejte lékařskou pomoc. Neléčený zánět ledvin totiž může způsobit nevratné poškození tohoto důležitého orgánu.

Alžběta Poršová, Hana Nguyenová                                                                                                                                                                                        

O SPOLEČNOSTI BENU

Společnost BENU Česká republika s.r.o., provozovatel sítě lékáren pod značkou BENU s více než 250 pobočkami v České republice, je dceřinou společností PHOENIX lékárenský velkoobchod, s.r.o., která je leaderem českého farmaceutického distribučního trhu. Společnost BENU nabízí svým pacientům a zákazníkům nový a moderní přístup k medicínské i preventivní péči. Řídíme se mottem „Vaše zdraví si bereme na starost“.  V něm se odráží filozofie celé značky a příslib našim zákazníkům. Více informací naleznete na www.benu.cz.

Sdílejte ...