Informace SvětSlovensko

Peter Kasalovský: Bodaj by to aj v bežnom živote bolo 4 k jednej…

Bratislava 6. januára 2021

Na našom  128. riadnom zhromaždení od 1993. roka, naposledy pod strechou  bratislavského Pálffyho paláca v uplynulom roku, sme sa hlboko poklonili novým laureátom Zlatého biatca, „Mierovej ceny zo Slovenska 2015,” ako aj víťazom tradičných ankiet World Politician, BEST BANK a Najsympatickejšia osobnosť slovenskej politiky a spoločnosti za rok 2019. Akosi mi nedošlo, že práve títo laureáti a víťazi, a prirodzene aj väčšina minulých za obdobie dvadsiatichsiedmich rokov  budú vzpruhou nielen pre členstvo, ale aj signálom do verejnosti slovenskej i zahraničnej, že sme schopní vnímať príkladné činy na prospech celku. Povedané Johnom Naisbittom, spoluautorom bestselleru Megatrendy 2000, inak naším čestným členom, že  tu bude v novom miléniu trend, že sa úspešní ľudia  budú starať o svoje okolie, hoci aj o svoj podnik, obci, či mesto, štát, alebo región.

S odstupom času v tomto civilizačnom, ale aj hospodárskom a sociálnom nečase, keď má železničiarske Na voľno ! spotreba a opäť „idiotizujúca“ a civilizačnú úroveň dehonestujúca „všetko diktujúca“ spotreba,  tak veľmi citlivo vnímam, akým liekom pre smrteľníka je  čestnosť s charakterom konkrétnej osoby – osobnosti. I keď sa vzýva nateraz iba vtedy, keď je za ňou niečo výnimočné, potrebné, objaviteľsky o roky pred súčasnosťou, obchodne zaujímavé, no občas i posilňujúce zdravie, alebo až zachraňujúce životy.

Po vtedajšom ochabnutí Covid-19 a jeho dôsledkov prišlo na naše celkove 278. podujatie „iba“ 81 členov, teda o 1/5 menej  ako zvyčajne. V mnohých ostal strach z choroby, ktorej dôsledky v iných štátoch sa javili ako hrôzostrašné. Vládne vychvaľovanie sa, ako sme úspešní v zápase s Cov-19, sa javilo nedôveryhodne. Ovládnutie mediálneho priestoru Cov-19, a predovšetkým premiérom I. Matovičom ako spasiteľom začínalo narúšať psychickú pohodu. Prispeli k tomu aj škandály predsedu parlamentu a predsedu vlády s ich diplomovými prácami. Boli už aj náznaky papalášstva a „neomylnosti“ nielen premiera, ale aj viacerých ministrov. A čuduj sa svet,   väčšina účastníkov zhromaždenia a spolu so mnou vyjadrili vtedy takmer oficiálne, no  aj v kuloároch názor, že novej vláde treba dať šancu a komunikovať s ňou.

V úvodnom slove som vtedy o. i. povedal : „Mali sme a máme toľko skvelých ľudí, že predsa nemôže prepadnúť v zápase o skutočnú transformáciu, hoci už sme mali mať dávno po nej. Len sa jej dožiť, a najmä pomôcť jej rozrásť sa a zakoreniť sa. Už je načase, aby sme boli opäť živí rozumom, prácou a ľudskosťou, so snahou byť medzi najlepšími. Dúfajme, že to je a už bude koniec volebným omylom občanov …“.

Želania, či priam túžby členov, a to aj zahraničných,  mesiac po mesiaci dostali prívlastok „zbožné“. A to napriek tomu, že domáci politici z koalície a väčšina zahraničných politikov tvrdili, a dodnes zotrvávajú na názore, že sa všetko napriek pandémii Covid-19 mení a bude smerovať k lepšiemu. V lete sa správali tak, akoby infektológovia, epidemiológovia a iní odborníci nevarovali pred ďaľšou vlnou Cov-19. Miesto „sceľovania“ spoločnosti a prúdov v nej narastali cielene rozpory.   Problémom podľa nich, dávno odtrhnutých od reálneho života, nebolo a nie je ich vládnutie, ale správanie sa a myslenie širokých vrstiev obyvateľstva. Sú to tí občania, vrátane koaličných partnerov, ktorí vraj nie sú zodpovední, a ktorí spôsobujú problémy.

Po polroku od  môjho citovaného výroku je slovenská spoločnosť akoby rozčesnutá, vôbec nie  „celistvejšia“ a vnútropolitická, ako aj vnútrokoaličná situácia je takmer beznádejnou, že by sa aspoň začali napĺňať sľubované zmeny, ktoré urobili výsledok   parlamentných volieb 29. februára 2020. Už by som netvrdil, že u nás vládne rozum, práca a ľudskosť, lež je tu autokratický prístup premiéra a jeho vlády, neschopnosť chápať a prejavovať, že sú „služobníkmi ľudu“, a nie jeho vládcami. Schvaľovanie vedomých porušení zákonov, Ústavy SR, ale aj Charty ľudských práv a obdobného dokumentu Európskej únie bez hanby začali zdôvodňovať na verejnosti noví funkcionári. Vyvolávanie napätia je citeľné aj v medzinárodnom priestore. Už sa posunulo z fázy znepokojovania k praobyčajnému ľudskému strachu z biedy, zo sociálnej neistoty, z nezamestnanosti, z odkázanosti…, či dokonca z  autokratickej fašizácie a možnej a tak často politikmi spomínanej konfrontácie, presnejšie  svetovej vojny.

Je tu marazmus, tak domáci, ako aj zahraničný, všetko akosi inak ako by sme si želali, ale aj ako už bolo. Avšak začína sa reprízovať želanie z prvej štvrtiny minulého storočia. „Želajme si spoločne návrat lepších čias …“, Prisúdenie tohto želania konkrétnemu prominentovi si nedovolím, lebo nejestvuje okrem tradovania záznam o autorstve. Je to povzbudzujúce želanie a svojím spôsobom nádejné, že si ľudia pripomenú, kedy a prečo im bolo lepšie. Krátko po vstupe do nového roka som písal viacerým veľvyslancom a našim zahraničným V.I.P., aby  Slovákov a národnosti, ktoré žijú na území Slovenskej republiky neposudzovali, tak ako v druhej polovici 90-tych rokov minulého storočia, podľa správania sa a výrokov aktuálnych politikov. Aj nepomerne väčšie národy si občas vyberú mýlne a treba mať na pamäti latinskú múdrosť Dum spiro spero – Kým dýcham dúfam.

Nejde len o laureátov a víťazov cien a ankiet nášho združenia. Ide o to, aby sme za nimi videli aj tých, ktorí žijú a pracujú čestne, statočne, nech sa deje vo veľkom svete a vo veľkej politike čokoľvek. Ja som včera mal to šťastie, že som bol odkázaný na štyroch pracovníkov služieb a boli perfektní. A popravde, bol aj jeden, ktorý môže svojím nejapným – nevhodným správaním sa a konaním zákazníka len odradiť. Bodaj by to bolo 4 k 1 aj v našom bežnom živote. A tak vám odporúčam otvoriť si nižšie uvedené links, ktoré oprávňujú k miernemu optimizmu. Obdobne ho navodzujú aj prvé nominácie v našich tradičných anketách za rok 2021, ktoré sú dostupné na titulnej strane www.hospodarskyklub.sk. Kiežby išlo o náznak novodobého a prepotrebného osvietenstva …

Garant cien a ankiet združenia Neformálne ekonomické fórum Hospodársky klub a jeho predstaviteľ od 1993. roka.

Konečný stav hlasovania verejnosti na www.hospodarskyklub.sk  o nových laureátoch Zlatého biatca a „Mierovej ceny zo Slovenska 2015“ a o víťazoch tradičných ankiet za rok 2020 : http://www.hospodarskyklub.sk/?ankety2020

Protokol o hlasovaní členov združenia a jeho MMV, oslovených osobností a návštevníkov www.hospodarskyklub.sk o nových laureátoch prestížnych cien Zlatý biatec a „Mierová cena zo Slovenska 2015“ a tradičných ankiet za rok 2020 : http://www.hospodarskyklub.sk/?vysledky-2020

Sdílejte ...