Kultura

Ivan Černý: Vánoční lucerničky pro radost dětí i dospělých

Praha 28. listopadu 2020

Jak známo, letitý zvyk zdobení vánočních stromků přišel do českých zemí s největší pravděpodobností z Bavorska, a to na počátku 19. století. Stromky se zpočátku krášlily jablíčky a ořechy, později cukrovím i ozdobami z perníku, pečiva, dřeva či slámy. V polovině 19. století přišly ke slovu skleněné ozdoby a s vynálezem elektrického proudu a elektrifikace měst i venkova došlo i na ozdoby světélkující, jak je známe v posledních desetiletích především díky masivnímu nepříliš však kvalitnímu asijskému dovozu.

Tradiční osvětlení stromečku v českých rukách

Nejspíše málo kdo si dnes již vzpomene, že v 70. letech minulého století se u nás vyráběly domácí řetězové elektrické lucerničky, které patřívaly k tradičnímu osvětlení štědrovečerní borovičky nebo smrčku. Ty se takříkajíc ztratily v propadlišti dějin, neb je po změně politického i ekonomického systému z trhu vytlačily sice laciné, ale pouze na první pohled efektní, silně poruchové kabely různobarevných světelných kapek především z Číny. Jejich kvalita se nijak zvláště nezlepšila a leckdy dokázala jejich poruchovost rozplakat nejenom děti samotné. Dobrou zprávou je, že se již třetím rokem u nás opět vyrábí kvalitní české vánoční lucerničky. O jejich znovuzrození, lépe řečeno výrobu, se postarali Dalibor a Martin Peklákovi. Jejich příběh se čte jako malá detektivka…

Poklad z půdy

Bratři Dalibor a Martin Peklákovi jsou dva mladí muži, kteří když se pro něco rozhodnou, nic je nezastaví. S nápadem pustit se do výroby legendárních vánočních lucerniček přišel starší Dalibor již v roce 2013. Prvotním impulsem byla vzpomínka z dětství, kdy o prázdninách na statku u tety objevil při hře na půdě mezi nejrůznějším harampádím poklad. Potrhaný kabel se zbytky vánočních nefunkčních lucerniček. Bratři je časem částečně zprovoznili, ale nepoužívali. Na pár let na ně dokonce zapomněli, ne však napořád. O jedněch Vánocích se rozčílili na běžné vánoční osvětlení se šroubovacími žárovkami, které jim pokazily Štědrý večer a rozhodli se do stejně postižených rodin přinést klasické české vánoční lucerničky, hezké a bezporuchové.

Zlaté české ruce

Jak lehko se řekne, a jak těžko udělá. Laik si jen těžko dokáže představit, jak vše pro ně bylo složité; ti dva neměli žádné zkušenosti, navíc měli oba svou práci, která je živila. Plni nadšení pro dobrou věc však založili společnou firmu, několik let vymýšleli, plánovali, zkoušeli, zajistili si ochrannou známku, propletli se mořem zákonů a norem, pokořili vrcholy těch nejstrmějších problémů, prošli cesty plné starostí, ale nevzdali se. Vydržely a nakonec všechno dobře dopadlo. A tak je, jak jsme již shora konstatovali, již třetím rokem na trhu nejkrásnější české vánoční, ručně vyráběné, osvětlení.

Vkus a kvalita představovaných lucerniček

Bratrům Peklákovým v první řadě záleží na kvalitě. Tu jim garantuje poctivá ruční práce a důsledná výchozí kontrola výrobků. Kouzlo plechových lucerniček zůstalo zachováno, avšak vylepšení bylo nutné provést u elektroinstalace a zavést nové technologie. Elektroinstalace funguje na bezpečných 12 V, namísto původních 220 V, šroubovací žárovičky nahradili vyměnitelnými úspornými LED diodami s dlouhou životností, inovovali zapojení světelného řetězu, aby v případě poruchy zhasla právě jen ta jedna porouchaná lucernička. Dále pak přidali delší přívodní kabel kvůli dostupnosti k elektrické zásuvce a vymysleli možnost propojení řetězů lucerniček mezi sebou na jeden napájecí adaptér. V případě zdobení velkého stromku lze nakoupit více sad, které se snadno spojí.

Vánoční lucerničky firmy Damapek s.r.o. , které se vyrábí ve dvou provedeních, pětibarevné a čistě bílé, jsou v ČR k objednání na www.vanocnilucernicky.cz, v SR pak na www.vianocnelucernicky.sk

V příštích letech by firma postupně ráda rozšířila export i do dalších států EU. Oba bratři ale mají nápady nejenom na obnovu dalšího osvětlení, ale i na vlastní tvorbu. To však bude již námět na další článek.

 Ilustrační snímky: archiv DAMAPEK s.r.

Sdílejte ...