Ekonomika

Výrazná vůně chmele, ale příjemná hořkost: Pivovar Samson rozšiřuje svou nabídku o nachmelený ležák

České Budějovice, 19. listopadu 2020

Portfolio nejstaršího českobudějovického pivovaru se rozšiřuje o světlý ležák s výraznějším chmelovým aroma. Je specifický vůní Žateckého poloraného červeňáku, tedy odrůdy chmele, která je celosvětově považována za jednu z nejlepších. Již během léta bylo možné nachmelený ležák ochutnat v restauracích na čepu a po kladné odezvě od zákazníků je nyní pivo k dostání i v lahvích. Nové pivo by mohlo trvale doplnit stávající portfolio pivovaru.

„Naši zákazníci se v poslední době často ptali, zda neuvažujeme o nějakém více chmeleném pivu, tak jsme připravili novou recepturu. Není problém dodat pivu hořkost, ale uvařit pivo takové, aby mělo vůni, příjemnou hořkost a lahodný dojem po napití, to vyžaduje um a zkušenosti, které náš pan sládek využil při tvorbě receptury pro toto nové pivo z rodiny Samson,“ popisuje Daniel Dřevikovský, generální ředitel Pivovaru Samson. „Překvapením pro nás bylo, že si nový ležák velmi pochvalovaly také ženy,“ dodává.

Nachmelený ležák je na stupnici hořkosti sice o něco výše, než ostatní produkce, od ostatních ležáků se však liší především čichovými vjemy. Jeho barva se nijak nemění, bude typická pro český ležák.

Důvodem, proč jsme zvolili odrůdu Žateckého poloraného červeňáku, je její výrazné aroma. Nechtěli jsme příliš zvyšovat hořkost, aby pivo bylo dále dobře pitelné, ale spíše se zaměřit na vůni,“ říká vrchní sládek Pivovaru Samson Radim Lavička.

Jedná se o plnosladový prémiový ležák s dokonalým řízem. Je vařený tradičním způsobem na 2 rmuty z vody z 274 metrů hluboké artézské studny. „Osobně věřím, že toto pivo si díky jedinečné chuti najde mnoho obdivovatelů mezi všemi milovníky piva,“ dodává Lavička.

Pivovar Samson, a.s. patří do portfolia Belgicko-brazilské společnosti AB InBev, která je největším světovým výrobcem piva. Mezi další značky tohoto koncernu patří například Stella Artois, Corona, Leffe či Beck´s. Samson je nejstarším českobudějovickým pivovarem a své místo původu hrdě prezentuje i na svých nových etiketách. Díky investicím AB InBev patří Samson do první ligy světových piv. Stabilně vysokou kvalitu produkce Pivovaru Samson dokazují mnohá ocenění z prestižních degustačních soutěží. Čelní příčky ve svých kategoriích získal Samson nejen opakovaně v Londýně na World Beer Awards, ale ceny si dále přivezl z Austrálie (Australian International Beer Awards), Belgie (Brussels Beer Challenge) a soutěží Pivo České republiky či z degustací českých pivních znalců v rámci První pivní extraligy.

ab-inbev.com

Jan Strnad                 

Sdílejte ...