Zábava

Ani letos ježíšek z trojské botanické zahrady nezklame

Praha 11. listopadu 2020

Botanická zahrada hl. m. Prahy je sice nařízením vlády České republiky od 22. října pro veřejnost uzavřena, přesto nenechá nikoho při obstarávání ježíška na holičkách. Pokud nevíte, čím udělat radost svým blízkým letos o Vánocích, věnujte jim pozornost z botanické zahrady. Vybírat můžete z nabídky dárkových vstupenek, výborného vína, knih i drobností, které potěší (nejen) milovníky rostlin. V nabídce nechybí ani nástěnný kalendář pro rok 2021. Vybrané dárky zájemci obdrží po předchozí e-mailové objednávce poštou nebo si je mohou sami vyzvednout u výdejního okénka vinotéky sv. Kláry otevřeného na adrese Trojská 148/186.

 „Současná doba je pro mnohé z nás složitá a nás velmi mrzí, že návštěvníci zahradunemohou navštěvovat. Chtěli jsme ale, aby si trochu té pozitivní energie z botanické zahrady mohli přece jen odnést, a to jak v podobě vína z naší vinice, tak i například v podobě knih a dalších předmětů z naší nabídky, kterými mohou na Vánoce potěšit své blízke nebo i sami sebe a zároveň tak mohou zahradu v této složité době podpořit,uvedl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Výdejní okénko vinotéky sv. Kláry:

Nachází se na adrese Trojská 148/186 ÚT–PÁ: 15.00–19.00 Platí do odvolání

Vánoční dárky z botanické zahrady

Láme si Ježíšek hlavu nad letošní nadílkou? Vybírat může jak z řady originálních předmětů, tak i z poučných knih plných rad a tipů pro zahradníky, zahrádkáře i další milovníky přírody. V nabídce jsou také dárkové vstupenky a permanentky pro vstup do Botanické zahrady hl. m. Prahy. Nabídku si můžete prohlédnout na webu www. botanicka.cz a posléze objednat e-mailem na adrese: [email protected]. Objednávky odešleme na dobírku nebo vystavíme fakturu a po jejím uhrazení zašleme na zadanou adresu (levnější poštovné, ale delší doba k vyřízení). Zboží si zájemci mohou vyzvednout také osobně po předchozí domluvě na adrese Trojská 148/186.

Chcete se blýsknout před maminkou či tchyní?

Potěšte je letos originálním dárkem a obdarujte je 365 dny v zelené oáze. Celoročně platná permanentka umožní neomezený vstup do botanické zahrady. Ta je krásná v každém ročním období a kromě relaxačních procházek zde lze zažít i řadu zajímavých akcí. Cena permanentky pro vstup do venkovních expozic je 300 Kč pro dospělého, permanentka zahrnující i vstup do skleníku Fata Morgana vás bude stát 1200 Kč.

Originální dárek pro každou ženu

Snad neexistuje žena, která by nemilovala parfémy. Buďte originální a pořiďte svým drahým  polovičkám jedinečný dárek s vůní exotických květin a koření. Parfém nazvaný jednoduše Fata Morgana No. 1 zrál několik měsíců přímo ve skleníku. Jeho základem jsou esence z rostlin dovezených z expedic na ostrov Madagaskar. Pokud chcete darovat svým blízkým opravdu exkluzivní dárek, tento parfém je ta správná volba. Zakoupíte jej za 499 Kč.

Čím potěšíte knihomola?

Kniha by pod žádným vánočním stromečkem rozhodně neměla chybět. Pokud vaši blízcí patří mezi obdivovatele přírodních krás, překvapte je knihou z nabídky Botanické zahrady Praha.

Milovníky pokojových rostlin potěší publikace věnovaná rostlinnému bohatství skleníku Fata Morgana nazvaná Květy Faty, jejímiž autorkami jsou kurátorky tropických sbírek Romana Rybková, Klára Lorencová a Eva Smržová.

Kniha Příběh trojské botanické zahrady čtenáře seznámí nejen s historií zahrady, ale představí taktéž významné sbírky, stavby a expozice. Zároveň nabídne nahlédnutí i do blízké budoucnosti a poodhalí tajemství toho, co návštěvníky čeká. Autorem knihy je Václav Jůzko.

Zahrádkáře potěší publikace Trvalky Botanické zahrady hl. m. Prahy věnovaná známým i méně známým druhům záhonových trvalek autorů Petra Hanzelky a Ivety Bulánkové, která je plná rad a inspirace, nebo kniha Tomáše Vencálka nazvaná Dřeviny Botanické zahrady hl. m. Prahy. Ta představí nevšední druhy dřevin, které by se v budoucnu mohly stát ozdobou nejen botanických, ale i soukromých zahrad.

Světově unikátní projekt botanické zahrady prezentuje kniha
Kořeny osobností Botanické zahrady hl. m. Prahy. Na jejích stránkách defiluje více než osmdesát významných osobností současného veřejného života spolu s rostlinami, které v průběhu uplynulých let v zahradě postupně vysadily. Cena těchto knih činí 349 Kč.

Překvapte milovníky vína knihou Vinice sv. Kláry 365. Luxusně zpracovaná obrazová publikace čtenářům přiblíží proměny jedné z nejstarších pražských vinic v průběhu roku. Fotografie seznámí s jednotlivými činnostmi a úsilím, které je zapotřebí každoročně vynaložit, aby mohlo vzniknout skutečně špičkové víno. Tento dárek můžete zakoupit za 449 Kč.

Dárek pro každého

Chcete potěšit sportovně založené příbuzné či známé? Pořiďte jim hřejivý nákrčník nebo rychleschnoucí ručník, který je v nabídce botanické zahrady k dispozici v mnoha barvách. Milovníkům výletů do přírody udělá radost praktická termoska a příznivci humoru uvítají látkové tašky, trička či plechový hrneček s vtipným popiskem.

Ani letos v nabídce dárkových předmětů nechybí reprezentativní nástěnný kalendář pro celý nový rok, tentokrát věnovaný jedovatým rostlinám.


Koncentrovaná energie z vinice sv. Kláry

Ať už jako dárek, nebo jako skvělý doprovod svátečního jídla poslouží vína z vinice sv. Kláry. Zakoupit je můžete přímo ve výdejním okénku vinotéky, které najdete na adrese Trojská 148/186. Otevřeno je zde od úterý do pátku vždy od 15 do 19 hodin. Platit je možné na místě hotově nebo kartou.

Pokud byste raději věnovali zážitek ve formě řízené degustace zdejších vín, připravili jsme pro vás dárkový poukaz. Ten je možné uplatnit (po předchozí rezervaci) až do konce roku 2021na veřejných degustacích ve vinotéce sv. Kláry, které se konají zpravidla ve všední dny od 19 hodin. Cena poukazu, který se vztahuje na ochutnávku osmi vzorků, činí 380 Kč za osobu. Poukaz je možné zaslat poštou na vámi vybranou adresu po předchozí platbě na účet nebo si jej můžete vyzvednout přímo ve výdejním okénku.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook a Instagram).

Novinky a další informace najdete také na
www.botanicka.cz

Mgr. Klára Hrdá, Darina Miklovičová

Sdílejte ...