Kultura

Jana Boxbergerová : Vysoké jmeniny sochaře Miroslava Mlynáře

Praha  2.  listopadu 2020

V těchto dnech oslavil 82. narozeniny významný český sochař a malíř Miroslav Mlynář, absolvent Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze, žák Stanislava Libeňského, Václava Plátka a Jozefa Soukupa, a otec ak. sochaře Petra Mlynáře, absolventa AVU. Ještě jako student se Miroslav Mlynář stal členem skupiny Medaile 66 a od té doby vystavuje své sochy, medaile a v posledních letech i své obrazy jak kolektivně, tak individuálně.  

Jak šel kumštýřův čas

Kromě toho, že se jmenovaný umělec po mnohá léta pravidelně účastnil mezinárodní medailérské výstavy F.I.D.E.M., byly Mlynářovy práce ve skle, v kovu i ve dřevě s úspěchem představeny v mnohých evropských zemích (Rakousko, Francie, Španělsko, Portugalsko, Finsko, Maďarsko, Bulharsko, Německo, Polsko, Nizozemí, Velká Británie, Švédsko …) i v USA. Miroslav Mlynář je člověk nesmírně aktivní a oblast jeho zájmů je bezbřehá. Jeho první manželka, ak. sochařka Marie Mlynářová, rovněž absolventka Umprum, byla úžasně nadaná a zručná šperkařka. Po jejím tragickém odchodu Mirek v jejím šperkařském díle pokračoval a později na ně navázal i jejich syn Petr. Po roce 1989 založil a po několik let provozoval v Dendrologické zahradě průhonického parku velkou výstavu v exteriéru. Když byl v roce 1990 zvolen předsedou Asociace výtvarníků v oboru kov-šperk, měl už za sebou více než dvacet let výtvarnické činnosti, během níž vytvořil stovky komorních i monumentálních děl: nástěnné plastiky, lustry, sochy, reliéfy, plakety, medaile, šperky… Připomeňme například realizaci více než stopadesáti kovových soch, jež byly jako ceny udělovány vítězům Mezinárodního festivalu technického filmu, či jeho restaurátorské práce, které provedl na úřadu vlády ve Strakově akademii nebo na Zítkově kolonádě v Karlových Varech, kde potom po sedm let provozoval galerii. Zúčastnil se také řady sochařských sympozií, salónů a výstav, např. v pařížské Mincovně, v galerii Nebti v Haagu, v Barbican Centre v Londýně, v Galerii Am Weidendamm v Berlíně, ve Špálově galerii v Praze, pravidelně na Vltavotýnských výtvarných dvorcích, kde po devatenáct let každoročně vystavoval své práce, v tomto roce měl velkou osobní výstavu v pražské galerii ASSO, atd.

Mlynářovy plastiky jsou součástí prestižních sbírek, jako jsou např. sbírky Národní galerie a Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, Galerie výtvarného umění v Chebu nebo Státní mincovny v Paříži. Jedna z jeho soch je umístěna ve foyer divadla Ypsilon v Praze a mnoho jiných jeho výtvarných děl, soch, plaket i obrazů, krášlí obydlí soukromých osob nejen v Čechách, ale i v USA , ve Velké Británii, v Irsku, v Německu, v Belgii a zejména ve Francii, kde již po mnoho let pravidelně vystavuje v galerii Paris – Prague v jihofrancouzské obci Nant.

Malující sochař

Když už byl Miroslav Mlynář mnoho let známým sochařem, vrátil se ke snům a touhám svého dětství a pustil se do malování obrazů. Jak sám přiznává, maloval sám pro sebe po celý život, ale první samostatnou malířskou výstavu měl až v šedesáti letech v roce 1998. Stejně jako v oboru plastik, ani v malířství se tento všestranný umělec neomezuje jen na několik témat či námětů. Jsou jich desítky, ale všechny mají něco společného. Na jedné straně je tu umělcovo tíhnutí k tajuplnému fantastičnu, od lhotákovských či verneovských reminiscencí na klukovské sny o létajících strojích po často lyrické, ale někdy i znepokojeně a výstražně laděné pohledy do vesmíru, jaké najdeme u Raye Bradburyho nebo u bratří Strugackých. A na druhé straně je to láska a obdiv k živé přírodě a touha i odhodlání bránit ji před destruktivním sobectvím člověka. Ne nadarmo Mirek, s pomocí syna Petra, vysadil v Orlických horách více než patnáct tisíc stromů, ne nadarmo ve dvaaosmdesáti letech dosud staví svůj ekologický dům a zúčastňuje se nejrůznějších akci na obranu životního prostředí!

V posledních šesti letech Mirek Mlynář vystavoval se Spolkem pražských výtvarných umělců a se Spolkem sochařů ČR na deseti místech (v Chodovské tvrzi, v galerii Karlovy university nebo v galerii ASSO v Praze, ve výstavních síních v Hradci Králové, v Rakovníku, v Chomutově, v Poděbradech, v Jílovém u Prahy nebo na zámku ve Vlašimi…) a kdyby nedošlo k utlumení veřejného života kvůli probíhající epidemii, byl by měl v červnu tohoto roku v Nové síni v Praze, spolu s kolegyní Zdeňkou Heřmanskou, velkou osobní výstavu. Ta však byla přeložena na květen příštího roku.

 A tak alespoň popřejme tomuto úžasnému sochaři a malíři vše nejlepší k narozeninám, a sobě, abychom se mohli na příští výstavě naplnit nadšením nad jeho uměním.  

Foto : archiv

Sdílejte ...

2 komentáře: „Jana Boxbergerová : Vysoké jmeniny sochaře Miroslava Mlynáře

  • Dobrý den,
    mám prosbu, jsem švagrová p. Mlynáře ( sestra jeho první manželky) a ráda bych tento článek uložila k rodokmenu, který má moje rodina zpracován. Můžete mi poslat odkaz tak, aby se dal doma vytisknout ?
    děkuji za pochopení
    ing.Bohdana Hudská
    Hradec Králové

Komentáře nejsou povoleny.