Informace Svět

Felix Černoch: Trapný Jaroměři!

Praha 15. října 2020

Adresováno majiteli a solistovi TV Barrandov.

Mění boty častěji než jiný exhibicionista z jeho protagonistů. Přestal se nazouvat nejen do Mirdy Kalouska, nýbrž i České televize, zato se pořádně obul do Babišovek a zkusil to už také se Zemanovkami. Zatím veleopatrně. Přesto však předvedl i tady lopink neboli přemet a jaksepatří. Stojí za připomenutí, že jde o počeštěný pojem looping, znamenající smyčku. Těžko přitom zapomenout na jeho čtvrteční besídky s prezidentem republiky.

Proto udivuje, proč ho najednou přiřadil k odsouzencům typu Fialy, Bartoše a Filipa? Na tabuli věnované prioritně Padouchům. Zde vyhradil vůdčí místo koaličním politikům vládní garnitury. Nešetřil nikoho z nich. Možná i na hranici trestního práva. Zná vůbec podstatu a význam výrazu, jimž je individualizovaně i kolektivisticky obvinil? Ba přímo sebevědomě odsoudil! Rád mu napomohu.

Letos vydalo nakladatelství Nová tiskárna Pelhřimov Lapidární cizoslovníček –  ISBN 978-80-7415-210-8. Neuvádím ten titul proto, že jsem spolu se svým kolegou Josefem Hlavatým jeho autorem, ale pro způsob interpretace slov, jež nám znějí cize. Poučme se na ní právě pro náš případ – viz stranu 341, kde stojí:

padouch – lupič

padoušsky – zákeřně

padoušský – zlodušský

padoušství – darebáctví

  Závěry si udělejte sami. Proto své pojednání ponechávám s otevřeným koncem.

Sdílejte ...