Sport

Do Dakaru zbývají 3 měsíce. Macík už se těší. Hledá záložní duny i letadlo do Džiddy

Sedlčany, 9.  října  2020

Přípravy týmu Big Shock! Racing na Dakar 2021 jsou v plném proudu. Karel, závodní kamion, dostal automatickou převodovku a prošel řadou plánovaných technických vylepšení, o které se postarali mechanici v sedlčanských dílnách. Jeho posádka, pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik David Švanda, si upravený stroj už vyzkoušela v závodním tempu během Baja Poland. Další zastávkou příprav měla být Rallye du Maroc. Závod byl ale z bezpečnostních důvodů spojených s koronavirem zrušen, respektive nahrazen Andalucía Rally. Ve startovních listinách španělské rally však chybí kategorie kamionů. Proto se žlutý speciál týmu Big Shock! Racing v pátek 9. října rozjede na trénink v rámci polského závodu Baja Drawsko. Není to první změna v letošní divoké sezóně, plné nečekaných událostí. Členové týmu Big Shock! Racing jsou přesto přesvědčení, že se 3. ledna v saúdskoarabské Džiddě postaví na start dalšího Dakaru. A budou dobře připravení. Scénářů, jak budou poslední tři měsíce zbývající do startu příštího ročníku legendárního závodu probíhat, je několik a mají stále pár neznámých.       

Hledáme duny

Protože zrušená Rallye du Maroc měla pomoci posádce sžít se s automatickou převodovkou v dunách, bylo třeba rychle najít jiné písečné terény. To v aktuální situaci nebylo úplně snadné. Volba nakonec padla na El Chott – Rallye de Tunisie. Do devítidenního závodu, vedoucího saharskou pouští, měl týmový kamion Iveco pilotovaný osvědčenou posádkou odstartovat už 25. října. Dnes jsme se ale dozvěděli, že je rally zrušena. Proto hledání dostupných dun dále pokračuje. „Máme Karla dobře nastaveného pro tvrdé terény, kamení, pisty. Ale zatím jsme neměli možnost projet ho v dunách, kde se bude automat chovat zase trochu jinak. V jemnějším písku chceme pracovat i s nastavením podvozku. Věříme, že se nám do písku ještě podaří vyjet, abychom na základě testů upravili vše potřebné,“ vysvětluje palubní mechanik David Švanda.           

Jak se dostat do Saúdské Arábie?

Otázkou zatím také zůstává, jak se v lednu české posádky do Saúdské Arábie dostanou. „V tuto chvíli je ve hře několik možností. Pomoc se zajištěním letů nám nabídl organizátor. Ale současně řešíme i variantu, že bude vypraveno speciální letadlo, které na Dakar přepraví české účastníky. V tuto chvíli už probíhají jednání, abychom měli k dispozici varianty možných řešení a mohli vybrat tu nejpraktičtější,“ říká šéf týmu Big Shock! Racing Martin Macík starší.

Tentokrát bez pánské jízdy

Podle zpráv, které má tým Big Shock! Racing zatím k dispozici, běží přípravy na Dakar 2021 podle plánu. Organizátoři v tuto chvíli vytyčují trať a řeší logistiku spojenou se závodem. Opatření na Dakaru by měla být obdobná jako během Tour de France, která je organizována stejným pořadatelem, A.S.O. „Máme informaci, že první bivak bude přímo v místě technických a administrativních přejímek, na stadionu za Džiddou, stejně jako loni. Zřejmě tu budeme v uzavřeném prostoru, spolu s dalšími účastníky závodu. Bohužel, aktuální situace nám nedovolí absolvovat oblíbenou aklimatizaci posádky. Takže tradiční pánská jízda tentokrát nebude,“ říká navigátor František Tomášek.          

Dakar s rouškou

Členové týmu Big Shock! Racing berou jako samozřejmost, že budou během Dakaru respektovat všechna bezpečnostní opatření organizátorů. „Už se těšíme. Zřejmě budou roušky, dezinfekce, oddělené sektory… Ale to není problém. Nemyslím si, že by se průběh příštího Dakaru měl nějak zásadně lišit od všech ostatních. Předpokládám, že před odjezdem všichni projdeme testy a během závodu se budeme pohybovat v uzavřené skupině. Takže žádná zásadní změna. Každý rok se v bivaku stýkáme hlavně v rámci týmu. Na další kontakty ani není prostor,“ popisuje situaci Martin Macík, který si přeje, aby byla i letos pozornost soustředěna hlavně na dění na trati. To bude podle něj pro diváky stejně zajímavé a pro závodníky stejně náročné, jako kdykoliv jindy.    

Posedlí Dakarem mají plán

Otazníky v tuto chvíli visí také nad konkrétní podobou projektu Posedlí Dakarem, sérií interaktivních talk shows, pořádaných pro české fanoušky. Ty jsou naplánovány na únor 2021. Pokud to bezpečnostní situace dovolí a fanoušci projeví zájem, Martin Macík je připraven po návratu z Dakaru opět vyjet na tour po českých městech. „Uděláme vše pro to, aby se Posedlí Dakarem mohli bezpečně sejít. Máme rozpracováno několik možností, v jaké formě by akce mohly proběhnout. Počítáme i s povinnou karanténou, kterou budeme muset po příletu ze Saúdské Arábie absolvovat,“ vysvětluje Macík.

Na tým Big Shock! Racing tak čekají zajímavé 3 měsíce. Posádka i mechanici už se na další ročník nejnáročnějšího motoristického závodu, z kterého si letos přivezli 5. místo v kategorii kamionů, neskutečně těší. Stejně jako většina fanoušků.

Nikola Kužílková

Aktuality, zajímavosti, videa týmu Big Shock! Racing najdete na:

http://www.facebook.com/bigshockracing
https://www.facebook.com/martinmacikjr

www.bigshockracing.cz

Sdílejte ...