Historie

Kutilové zavítali do Národopisného muzea

Praha, 25. září  2020

Národní muzeum ve spolupráci se Sociologickým ústavem AV ČR nově otevírá výstavu s názvem Kutilství: Od udělej si sám po DIY. Jak už sám název napovídá, výstava představuje různé druhy tvorby, při kterých svépomocí vznikají jak předměty praktické, tak i esteticky zajímavé. Přijďte se sami přesvědčit o lidské vynalézavosti do Národopisného muzea Národního muzea od 25. září tohoto roku do 17. ledna 2021.

I když běžně máme tendenci chápat kutilství jako něco svébytně českého, a navíc úzce spojeného zejména s obdobím tzv. normalizace, kutilství se od počátku 20. století rozvíjí po celém světě v důsledku industrializace a jejích společenských dopadů, jako je nárůst volného času a jeho přísné oddělení od práce i postupné zrovnoprávňování žen s muži. Nová výstava v Národopisném muzeu Národního muzea představí svým návštěvníkům všechny aspekty tohoto svérázného fenoménu. Ukáže jeho proměnu od časů normalizace po současnou tvorbu, jež je specifická např. využíváním sdílených dílen. Pozornost je věnována jak kutilství ryze praktickému, tak i například subkulturním samizdatům nebo vlastnoruční tvorbě s moderním designem.

Kutilství ve smyslu svépomocné, manuální tvorby a výroby se věnují lidé povětšinou ve svém volném čase. Ačkoliv je sama aktivita většinou skryta pohledu ostatních, protože se jí lidé věnují buď sami, nebo v menších kolektivech, její výsledky ve formě výrobků, oprav a úprav zasahují i do veřejného prostoru. A to ať už Nepřímo jako například součást zahrad, okenních říms, fasád i celých domů nebo přímo prostřednictvím zásahů do veřejných prostranství. V obou případech může jít o skromné praktické objekty jako třeba svépomocně vyrobená ptačí krmítka nebo o výrazné dekorativní zásahy, jako jsou modely hradů na starších zahradách a vlakových nádražích či výzdoba předzahrádek a prostranství na sídlištích. V obou případech jde zároveň o výraz snahy vytvořit něco pro potěchu nebo užitek nejen sobě, ale také druhým.

Výstava Kutilství: Od udělej si sám po DIY je k vidění v Národopisném muzeu Národního muzea do 17. ledna 2021.

Veškeré informace o vstupném a otevírací době naleznete na stránkách www.nm.cz.

Mgr. Lenka Boučková

Sdílejte ...