Ekonomika

Proč je mléko důležité v životě člověka

Praha 24. července 2020

Mléko a mléčné výrobky by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jejich přínos pro naše zdraví je nepostradatelný. I ti z nás, kteří jsou alergičtí na laktózu, mohou najít vhodnou mléčnou alternativu. Proč je tedy pro nás mléko ta zázračné?

Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek

Tuto funkci plní v mléce bílkoviny. Jsou také nezbytné pro růst a obnovu tkání.

Zlepšuje funkci štítné žlázy

Protože se do krmných směsí dojnic přidává jód, je obsažen i v mléce a mléčných výrocích. Jeho nedostatek způsobuje poruchy funkce štítné žlázy, u dětí dokonce poruchy duševního vývoje. Právě mléko je jedním z nejvýznamnějších zdrojů tohoto prvku.

Prevence osteoporózy

Díky vysokému obsahu vápníku, jenž se v mléčných produktech nachází ve velmi dobře vstřebatelné formě, dochází ke snižování rizika vzniku řídnutí kostí. Vápník je do kostí ukládán díky vitamínům A a D, které jsou v mléce také obsaženy. 

Zlepšuje proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů

Další z minerálních látek, které bychom v mléce nalezli, je železo, bez něhož by nemohl fungovat proces tvorby a obnovy krve. Zároveň je železo důležité pro správnou aktivitu většiny enzymů.

Správný vývoj kostry

Mléko má ideální poměr vápníku, fosfátů a hořčíku, což je právě důležité pro správný vývoj kostry.

Podporuje správný růst a aktivitu prospěšných bakterií

Do některých mléčných výrobků se přidávají také tzv. prebiotika, která právě slouží především jako potrava pro prospěšné bakterie. Tím jsou zajištěny vhodné podmínky pro jejich správný růst a aktivitu, což má samozřejmě pozitivní dopad na zdraví.

Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí

Především zakysané mléčné výrobky (kefíry, kysané podmáslí, jogurty, jogurtové nápoje apod.). Vyrábějí se prostřednictvím kysání za pomoci probiotické kultury, která je nezbytná pro správné složení mikroflóry zažívacího ústrojí, což je centrum imunity. 

Součást redukčního programu

Díky obsahu bílkovin, jež mají v porovnání s ostatními hlavními živinami největší schopnost zasytit, je mléko a mléčné výrobky někdy doporučováno i při redukci hmotnosti. Samozřejmě ve své polotučné nebo nízkotučné formě.

Více informací na: www.mlecnavlna.cz

Martin Janů

O projektu Naskoč na mléčnou vlnu:

Projektu Agrární komory „Naskoč na mléčnou vlnu“ má za cíl podpořit zvýšenou konzumaci zejména zakysaných mléčných výrobků (tj. jogurty, jogurtové nápoje apod.) ve skupině dětí a mládeže se zacílením na základní a střední školy. Projekt, Naskoč na mléčnou vlnu, je spolufinancován z prostředků Ministerstva zemědělství České republiky.

Sdílejte ...