Informace Svět

Spoločné vyhlásenie Bieloruskej republiky a Ruskej federácie, ktoré sú skupinou členských štátov Dohody o otvorenom nebi v spojitosti s rozhodnutím USA odstúpiť od Dohody o otvorenom nebi

Bratislava /Moskva 8. júla 2020

Spoločné vyhlásenie Bieloruskej republiky a Ruskej federácie, ktoré sú skupinou členských štátov Dohody o otvorenom nebi v spojitosti s rozhodnutím USA odstúpiť od Dohody o otvorenom nebi.


V spojitosti s Konferenciou o hodnotení dôsledkov odstúpenia USA od Dohody o otvorenom nebi konanej 6. júla vo Viedni delegácie Bieloruskej republiky a Ruskej federácie rozoslali dnes jej účastníkom nasledovné Spoločné vyhlásenie.

SPOLOČNÉ VYHLÁSENIE

Bieloruskej republiky a Ruskej federácie, ktoré sú skupinou členských štátov Dohody o otvorenom nebi v spojitosti s rozhodnutím USA odstúpiť od Dohody o otvorenom nebi

Bieloruská republika a Ruská federácia vyjadrujú ľútosť v spojitosti s rozhodnutím USA odstúpiť od Dohody o otvorenom nebi. Tento krok môže vážne poškodiť architektúru celoeurópskej bezpečnosti a systém dohôd v oblasti kontroly zbrojenia.
Bieloruská republika a Ruská federácia, ktoré tvoria skupinu členských štátov v rámci Dohody o otvorenom nebi sú pripravené na rovnoprávny a obojstranne úctivý dialóg, zameraný na hľadanie komplexného riešenia problémov spojených s plnením dohody, bez ultimát a so zohľadnením záujmov a vzájomných obáv zo strany všetkých účastníkov. Pri stanovení a realizácii našej ďalšej línie ohľadom štátov Dohody o otvorenom nebi budeme úzko spolupracovať v rámci skupiny členských štátov Dohody o otvorenom nebi a budeme sa riadiť cieľmi na podporu medzinárodnej stability, zvýšenia efektivity a životaschopnosti Dohody pre upevnenie dôvery medzi členskými štátmi a s ohľadom na zabezpečenie záujmov Bieloruska a Ruska.

Sdílejte ...