Politika

Svobodní vyrazili do boje proti virům české politiky

Praha, 12. května 2020

Svobodní v reakci na dění okolo viru COVID-19 vydali zúženou verzi svého programu, ze kterého vybrali 5 nejpotřebnějších léků pro Českou republiku. Pro následující léta se chtějí zaměřit na pět viry napadených oblastí, které považují za klíčové pro řešení problémů české společnosti a zejména ekonomiky. Na pražských billboardech vyzývají: „Zahajme léčbu České republiky, než bude pozdě.“ Před samotnou léčbou se ale nevybíravě pustili do současné vlády i vlád předchozích, které se prý spolupodílely na špatných vyhlídkách naší země.

Na několika místech v Praze se Svobodní rozhodli nabízet svých 5 léků „na nemoci české politiky“ a Českou republiku přitom vyobrazují jako zemi napadenou více viry najednou. Tvrdí, že je třeba zahájit léčbu ČR dřív, než bude pozdě, a lákají řidiče na svůj web. Právě na webu svobodni.cz mají od začátku května napsáno více o svých lécích o nichž prohlašují, že „zaručí České republice skvělou budoucnost“.

Billboard na jižní spojce

„Historie ukazuje škodlivost levicové politiky nejen pro Českou republiku. KSČM-48, ČSSD-03, ZELENÍ-10 nebo BABIŠ-20 odkazují na léta, kdy se levicové strany projevily významně negativně a působily pomyslně jako viry na naši ekonomiku a společnost. Svobodní si uvědomují, že probíhající ekonomická krize je příležitostí připomenout si, co fungovalo v minulosti nebo funguje dnes jinde ve světě. Máme šanci poučit se z minulých chyb, uvědomit si akutně palčivé bolesti ČR, mezi které patří i české zdravotnictví a nabízet konkrétní řešení, která nás posunou správným směrem,“ popisuje záměr billboardů Libor Vondráček, předseda Svobodných.

Svobodní pěti hesly na svobodni.cz/5leku pojmenovali pět léků pro různá citlivá místa české politiky, která si zaslouží pozornost:

1) NÍZKÉ A JEDNODUCHÉ DANĚ


2) PRUŽNÉ A ŠTÍHLÉ ÚŘADY, ČEŠI SOBĚ


3) PODNIKÁNÍ A PRÁCE NEJSOU LUXUS


4) PUSŤME PENÍZE DO ZDRAVOTNICTVÍ


5) BRAŇME ZNIČENÍ ÚSPOR

K virům předseda Svobodných uvádí: „Jednotlivé léky nepůsobí proti konkrétním virům, ale reagují obecně na současný stav naší země. Ovlivnily ho předchozí vlády a zejména ta současná. Právě ta se nejvýrazněji podepsala na aktuálně nízké obranyschopnosti české ekonomiky vůči dění okolo viru COVID-19.“

Svobodní hodlají v prezentaci svých léků dlouhodobě pokračovat. Vše odstartovali právě billboardy, které obsahují celkem šest virů vznášejících se nad mapou České republiky a mezi nimi i ty, které nesou označení pravicových stran.

„Negativní dopad na současný stav vidíme i u obou předchozích vlád, na které se vzpomíná jako na pravicové,“ vysvětluje umístění ODS-06 a TOP-09 na billboardy místopředseda, zvolený zastupitel Prahy 6 v koalici s ODS Jan Dočekal a dodává: „Není to výzva ke konfrontaci, je to reakce na diskuse s lidmi, které výrazně trápí vlády od roku 2013, ale pamatují si i vlády předchozí. Ty si zahrávaly s důvěrou lidí v pravicová řešení, a tím přihráli řadu voličů pro koalici ČSSD+ANO+KDU-ČSL, kteří se dosud k pravici nevrátili. Odklon voličů ODS od pravicové politiky začal už v roce 2006, když neplnila skvělý předvolební program, přestože získala historicky nejvíce poslanců. Částečnou reakcí na to byl vznik TOP09, která ve vládě také nevyužila šanci dělat pravicovou politiku. Nižší daně, méně byrokracie a méně státního rozhazování peněz, nic z toho se nekonalo. Obě strany od té doby ovšem prošly obrodou a pokud chyby minulosti skutečně nechtějí opakovat a chtějí dát lidem více svobody, pak naše komunikace na billboardech není překážkou ke spolupráci. Je naopak hozenou rukavicí, aby uznali podíl na vzestupu ANO i na aktuálně téměř neúnosné výši daní, a tím daly jasný signál, že jejich pravicovým úmyslům lze tentokrát věřit.“

www.svobodni.cz

Sdílejte ...