Zdraví

Soukromé kliniky fungují bez omezení, díky vlastním zásobám ochranného materiálu

Praha 20. března 2020

Plošné zavírání podniků do karantény způsobuje úbytek mnoha služeb v Česku. Přesto jsou soukromá zdravotnická zařízení, která fungují bez omezení. Díky včasným hygienickým opatřením, ovšem s velkými provozními problémy se stále snaží sloužit lidem s bolestmi. Nyní hrozí, že se jejich snaha obrátí proti nim.

Například pracoviště fyzioterapie, která zůstala v chodu, hlásí propad pacientů až na pouhou pětinu, a to při neměnných mzdových a nájemních nárocích. Na rozdíl od podniků, které byly uzavřeny do karantény a tyto náklady jim na základě nového usnesení vlády uhradí stát, tak brzy současná situace dovede aktivní pracoviště na hranici likvidace.

„Ochranné pomůcky a dezinfekční prostředky si soukromé kliniky zajistily vlastní cestou a v dostatečném předstihu. Dodržují přísná hygienická opatření a lidé jejich pomoc stále potřebují. Volají nám především pacienti s akutními problémy, celková návštěvnost kliniky se však od pondělí 16. března prudce propadla na 20 procent běžného stavu. Jsme šťastní, že někteří lidé se aktivně zajímají o úroveň ochrany, kterou jsme nastavili, a díky tomu se náš provoz nepropadl zcela na nulu,“ uvedl ředitel FYZIOkliniky na pražském Chodově Zdeněk Bílek.

Klinika je otevřena na sto procent, bez časového omezení. Terapeuti jsou k dispozici pacientům v ordinacích. Recepční pracují ve střídavém režimu částečně z domova a administrativní pracovníci mají komplet home office. „Základem prevence je používání roušek, respirátorů a další nezbytná hygienická opatření, která jsme zavedli už od 4. března. Prostory kliniky dezinfikujeme dle našeho provozního řádu zcela běžně, nicméně jsme přidali na intenzitě jako nikdy dřív. Ordinace dezinfikujeme s daleko větší pozorností po každém pacientovi. Celý den naše kolegyně prochází společné prostory kliniky a ošetřuje všechny plochy, kterých se lidé dotýkají,“ popsala Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Pacienti jsou na klinice přijímáni pouze s ochranou obličeje. Těm, kteří dostatečné krytí nemají, půjčuje vlastní vyrobené a dezinfikované roušky. Fyzioterapeutická klinika byla jednou z prvních, kde byla zavedena přísná hygienická pravidla už začátkem března. „Od 4. března nosí naši fyzioterapeuti a recepční respirátory FFP3. S doporučením chránit se i po dobu soukromého pobytu venku, na nákupech nebo v MHD. Sama jsem se tehdy setkávala s posměchem spoluobčanů, a i když jsem byla odhodlaná kvůli bezpečí svému i svého okolí respirátor nosit, cítila jsem se na veřejnosti velmi nepříjemně,“ podotkla fyzioterapeutka.

Před pár dny se ale situace rychle otočila a kritiku začali sklízet lidé, kteří si obličej nijak nechrání. „Od pondělí 16. března začali chodit s rouškami také pacienti a změna vnímání celé situace byla znát. Většina pacientů ale raději zůstává doma, velkou část klientely máme i mimo Prahu a ti ze strachu před nákazou objednání ruší. Je škoda, že my pracujeme, dovolené mít nemůžeme, ale nemáme skoro o koho pečovat a naše finanční ztráty jsou každý den vyšší. To má zásadní dopad na ekonomiku nejen naší kliniky, ale určitě všech podniků ve službách, které se nacházejí ve stejné situaci,“ poukázal Zdeněk Bílek.

Nákaza novým virem se v populaci rychle šíří a v moci hygieniků už dávno není jejich „trasování“. Onemocnět může každý ve všech krajích Česka. Preventivní uzavírání různě velkých podniků a jejich zaměstnanců do karantény, potvrdí-li se v nich pravděpodobný kontakt s virem jednotlivce, je běžnou praxí. „Ještě do včerejšího dne to vypadalo, že má smysl se po všech stránkách snažit udržet naši kliniku v chodu, ale náhle nastala velmi ‚zajímavá‘ situace, ve které je výrazně ekonomicky výhodnější nechat si podnik uzavřít do karantény než vést podnik dál a poskytovat lidmi žádanou a prospěšnou službu,“ shrnul Zdeněk Bílek.

Jeho klinika před dvěma týdny zaměstnávala 21 lidí a spolupracovala s dalšími dodavatelskými firmami. Nyní bojuje i se základními náklady na mzdy a nájem, kvalita fyzioterapeutických služeb nijak neklesla. „Bez citlivých vládních kroků to firmy jako my nemohou zvládnout. Mnoho podniků v současném nouzovém stavu živoří a jistě by všechny uvítaly odpuštění daní, sociálního a zdravotního pojištění zaměstnanců a podobně. Jednoduše to málo, co vyděláme, alokovat pouze na čisté mzdy zaměstnanců a nájem. To by nám dovolilo přečkat nepříjemné období i ve výrazně delším časovém horizontu a přitom být stále pacientům k dispozici. Pokud by se situace dál vyvíjela negativně, obávám se, že za měsíc a kousek musíme propustit zaměstnance a kliniku definitivně zavřít,“ dodal Zdeněk Bílek.

Mgr. Eliška Crkovská

FYZIOklinika, www.FYZIOklinika.cz

Je nestátní zdravotnické zařízení zaměřené na prevenci a léčbu bolestivých stavů pohybového aparátu. FYZIOklinika do české praxe uvedla nový koncept služeb FYZIOterapie All-Inclusive a FOKUS All-Inclusive – kombinaci dostupných metod, od ultrazvukové diagnostiky přes manuální fyzioterapii po využití radiálních nebo fokusovaných rázových vln, v rámci jedné komplexní návštěvy klienta. Označení „fyzioklinika” je registrovanou ochrannou známkou společnosti FYZIOklinika s. r. o.

V oblasti fyzikální terapie je FYZIOklinika největším centrem pro léčbu rázovou vlnou v ČR a řadí se mezi největší pracoviště na světě. Aplikace této inovativní technologie zvyšuje efekt manuální fyzioterapie – je užitečným doplňkem při léčbě bolesti v léčebných programech a v případě planární rázové vlny dokonce umožňuje výrazné urychlení hojení ran. FYZIOklinika získala prestižní ocenění Firma roku 2017 v regionu Praha a umístila se na druhém místě v celostátní soutěži Ordinace roku 2017 v kategorii Rehabilitační ordinace. Ve stejném roce obsloužila v pražském centru přes 6000 návštěv. Spravuje největší databázi videonávodů na FYZIOcvičení v ČR, kterou neustále rozšiřuje a zveřejňuje na svém webu. V dubnu 2018 složila vedoucí fyzioterapeutka FYZIOkliniky Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT, mezinárodní zkoušku na McKenzie Institute International a získala tak jako jedna z mála Čechů tuto akreditaci.

Sdílejte ...