Zdraví

Praktičtí lékaři bojují za kvalitní léky pro své pacienty

Praha 25. února 2020

… z 37 jich je 10, proberou to na kongrese

Účinnější léky proti diabetu, kombinované léky na plicní nemoci, léky na Alzheimerovou chorobu – existují, ale praktičtí lékaři je svým pacientům stále nesmí předepsat. Přestože se domluvili se zdravotními pojišťovnami a dostali „požehnání“ Ministerstva zdravotnictví, jejich uvolnění do praxe brzdí Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Praktici o pacienty s těmito nemocemi sice pečují, ale musí jim předepisovat léky dávno překonané nebo je stále posílat za specialistou. I o tomto tématu budou mluvit tisíce praktických lékařů, kteří se tento týden sjíždějí na svůj Kongres primární péče do Prahy.

„Žádali jsme společně se Společností všeobecného lékařství o uvolnění 37 skupin léků, které by nám umožnily poskytovat našim stálým pacientům kvalitní péči. Zdravotní pojišťovny odsouhlasily 24, ale nyní jich můžeme používat jen 10, tedy 27 % toho, o co jsme žádali. Ty, které by naši pacienti ocenili nejvíce, například moderní léky na cukrovku, nám chybí,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů MUDr. Petr Šonka. Lékaři to budou řešit na kongrese, který začíná 28. února. Na přetřes přijde také od května zaváděné EET a další novinky, které praktiky v tomto roce čekají. „S EET se musíme vyrovnat, na rozdíl od eNeschopenky tento systém alespoň funguje. Problém je v tom, že je to další administrativa, která doktorům komplikuje život a zkracuje čas na pacienta. A že je zbytečná. V ordinacích šedá ekonomika nebují,“ komentuje MUDr. Šonka.

Kongres zahájí blok tzv. kazuistik, tedy konkrétních příkladů pacientů a jejich trápení a lékařského postupu. Dále budou praktici společně s experty luštit tajemství krevního obrazu. Specialisté na plastickou chirurgii nechají praktiky nahlédnout pod pokličku svého oboru. Možnosti plastické a korektivní chirurgie totiž umí pomoci pacientům například s rozštěpovými vadami či následky vážných nemocí. „Otevřete ústa a já vám povím“ se jmenuje blok se zubními lékaři a hygienisty, kde se účastníci kongresu mimo jiné dozví, jaká je strategie prevence zubního kazu u dětské populace.

Potrénovat rozeznávání plicních nemocí (mezi nimi například chronické obstrukční plicní nemoci či idiopatické plicní fibrózy) mohou praktici na speciálním workshopu, a to se zástupci České pneumologické a ftizeologické společnosti. A právě tato společnost bude mít na kongresu i přednáškový blok s názvem „Dýchat není vždy snadné“. Kongres hostí i expertní kulaté stoly, například ke sdruženým praxím, jejichž zavedení je součástí postupně zaváděné reformy primární péče.

O problémech vzniklých po zrušení oboru praktický lékař pro děti a dorost (PLDD) budou mluvit v kuloárech zástupci odborných i profesních organizací. Jak uvádí předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR MUDr. Ilona Hülleová, i přes všechny snahy se nepodařilo vrátit samostatný vzdělávací PLDD zpět. Podle předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP MUDr. Aleny Šebkové tak dochází nadále k propadu vstupu mladých kolegů do primární pediatrické péče. „Pokud to takto půjde dál, tak v dohledné době praktičtí pediatři vůbec nebudou existovat,“ shodují se lékařky. Obor praktický lékař pro děti a dorost přestal oficiálně existovat v roce 2017, kdy se sloučil do oboru pediatrie, ve kterém je jen minimum vzdělání pro primární praxi.

Kongres primární péče končí v sobotu 29. 2. Více informací je na https://ahou.cz/kongres.

Mgr. Markéta Pudilová,Mgr. Veronika Ostrá

Sdílejte ...