Historie

Den obránce vlasti

Praha 21. února  2020

Na základě pozvání velvyslance  Ruské federace v České republice J.E. Alexandra  Zmejevského a vojenského – leteckého přidělence plk. gšt. Andreye Sivova, se dne 21. února 2020 uskutečnilo v prostorách Velvyslanectví Ruské federace v České republice, slavnostní shromáždění u příležitosti oslav Dne obránce vlasti.  (Den obránce vlasti připadá na 23. února)

Po zahájení následovala slavnostní recepce, které se zúčastnili ruští a čeští veteráni 2. světové války, vedoucí  diplomatických misí, vojenští přidělenci akreditováni v ČR, představitelé Ministerstva obrany,  Policie České republiky. Nechyběli ani  zástupci  českých státních a společenských organizací,  zástupci médií a další významní hosté a přátelé Ruské federace.  Slavnostní recepce se zúčastnilo  cca 250  hostů.

„Letos oslavujeme 75. výročí Vítězství ve Velké vlastenecké válce. Ve středu pozornosti jsou ovšem veteráni a pracovníci týlu, ti, kteří za cenu neuvěřitelných obětí a strádání, jejíchž míru si dnes těžko dokážeme představit, zastavili nepřítele, zlomili vaz hitlerovské vojenské mašinérii a osvobodili Evropu od nacismu“ řekl velvyslanec Alexandr  Zmejevský.

Den obránců vlasti si přišli na Olšanské hřbitovy připomenout  desítky lidí.

Foto: RIA Novosti, SveP.

SveP.

Den obránců vlasti se v Rusku slaví každoročně 23. února jako národní svátek. Začal se slavit za dob Sovětského svazu, kdy svátek slavili na počest sovětské armády a námořnictva.

Poprvé v tomto smyslu byl den 23. února uveden v roce 1918, kdy v Moskvě a dalších městech v zemi se konaly masové demonstrace, během kterých lidé  vyzvali k obraně své vlasti před postupujícími německými jednotkami. Pak začal masivní vstup dobrovolníků do Rudé armády a její formování.

Po rozpadu Sovětského svazu se  začal slavit 23. únor na počest vítězství Rudé armády nad německými císařskými vojsky v roce 1918. 23. únor je v Rusku od roku 2002 sváteční den. Stal se veřejným národním svátkem, který je věnován všem generacím obránců vlasti. Většina ruských občanů považuje 23. února za den opravdových mužů, ochránců v nejširším smyslu slova.

Sdílejte ...