Nadace a pomoc

Partnerem konference INSPO se stala společnost McDonald’s. Zaměstnanci se zdravotním znevýhodněním u ní nejsou výjimkou

Praha, 20. února 2020

McDonald’s je největší sítí restaurací na českém trhu, aktuálně zde zaměstnává téměř 6 500 lidí. Největší zájem o práci v ní mají zejména mladí lidé ve věku 16 až 20 let (přibližně 40 %). McDonald´s zaměstnává také řadu zaměstnanců se zdravotním znevýhodněním, seniory i rodiče na rodičovské dovolené. I to je jeden z důvodů, proč se společnost stala partnerem konference INSPO o technologiích pro osoby se specifickými potřebami, která se uskuteční 28. března v Kongresovém centru Praha.

Naší předností je schopnost se flexibilně přizpůsobit časovým možnostem zájemců o zaměstnání,“ uvádí Rastislav Tesár, Senior HR & Training Manager pro Českou a Slovenskou republiku.

Americký koncept restaurací rychlého občerstvení byl založen roku 1940 bratry McDonaldovými a o celosvětový rozmach se postaral Ray Kroc, syn českých emigrantů, který od nich koncept v roce 1955 odkoupil.

V Česku byla první restaurace otevřena 20. 3. 1992 v Praze ve Vodičkově ulici a od té doby počet provozoven vzrostl na současných 101. V roce 2019 společnost završila transformaci restaurací na nový způsob přípravy jídla až po objednávce, zahájila McDelivery, která je nyní dostupná v 74 českých restauracích, a zavedla službu donášky jídla ke stolu.

Veškeré jídlo je připravováno z kvalitních surovin od prověřených dodavatelů, z velké míry lokálního původu. Z bohatého sortimentu burgerů, wrapů a salátů si mohou vybrat všichni bez rozdílu.

V roce 2002 stál McDonald’s u zrodu nadačního fond Dům Ronalda McDonalda, který je součástí celosvětové organizace Ronald McDonald House Charities. Nadační fond dává rodičům z celé České republiky možnost být nablízku svým dětem při jejich hospitalizaci ve Fakultní nemocnici V Motole, a to úhradou ubytovacích poplatků v místní ubytovně.

V letošním roce by Nadační fond rád zahájil stavbu prvního Domu Ronalda McDonalda, který nabídne rodičům a rodinným příslušníkům bezplatné ubytování v domě s 21 samostatnými pokoji.

Dům bude mít společnou velkou kuchyni, skladovací prostory, prádelnu a sušárnu, hernu pro děti a samostatné čtyřlůžkové pokoje – vždy jeden pokoj pro jednu rodinu. Do pokojů bývá možné umístit přistýlky nebo dětské postýlky. O rodiče a chod domu se budou starat jak zaměstnanci nadačního fondu, tak dobrovolníci.

Společnost McDonald´s ČR podepsala v roce 2018 Evropskou Chartu diverzity a v minulých dnech se stala jedním z nejlépe studenty hodnocených zaměstnavatelů v kategorii Pohostinství.

V minulém roce se konference INSPO zúčastnilo 521 zájemců o asistivní technologie, které usnadňují život lidem se zdravotním postižením. Třebaže od zahájení registrace do konání konference uplynula teprve polovina doby, už nyní se přihlásilo více než 400 účastníků. Určitě bude překonán také loňský rekordní počet 38 vystavovatelů.

Kdo nechce přijít o možnost seznámit se na jednom místě v jednom dni s nejnovějšími trendy a zároveň s širokou aktuální nabídkou kompenzačních pomůcek, aplikací, programů a služeb pro uživatele s různým zdravotním postižením, najde program konference i se seznamem již potvrzených vystavovatelů na  https://www.inspo.cz/inspo-2020. Zde se nachází i odkaz na registrační formulář.

Generálním partnerem konference INSPO je již sedmým rokem Nadace Vodafone, která dlouhodobě podporuje využívání technologií pro lidi se speciálními potřebami. Partnery jubilejního 20. ročníku INSPO jsou Autocont, ČSOB, Microsoft, McDonald’s, Skupina ČEZ, Teiresiás a Vojenská zdravotní pojišťovna, mediálními partnery ČTK Protext, portál Helpnet a Inspirante.cz. Projekt je realizován za pomoci Nadačního fondu Českého rozhlasu ze sbírky Světluška. Konferenci pořádá BMI sdružení s pomocí spolku Křižovatka.cz.

Záštitu konferenci poskytli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, Ministerstvo práce a sociálních věcí a primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Jaroslav Winter, Alfréd Schubert

Sdílejte ...