Historie

Revoluční vynálezy: komu vděčíme za pokrok?

Praha 15. února 2020

Za všemi výjimečnými vynálezy, které přispěly k pokroku lidstva, se skrývají příběhy plné odvahy, boje, obětí, odhodlání a moudrosti. Stáli za nimi vizionáři, kteří ať už vědomě nebo ne, riskovali smrt, chudobu a výsměch, aby zaručili vývoj našeho druhu. Právě těmto příběhům se věnuje nový dokument z dílny společnosti BBC. Britský fyzik, spisovatel a moderátor Jim Al-Khalili v něm zkoumá historii šesti pozoruhodných vynálezů: letadla, auta, rakety, chytrého telefonu, dalekohledu a robota. Ti, kteří chtějí přijít věcem na kloub, se mohou těšit na první část již v sobotu 15.2. v 16:00 hod. na televizní stanici Spektrum.

Díky dokumentu Revoluční vynálezy nahlédneme do originálních zápisků a náčrtů někdejších vizionářů. Použijeme nejmodernější experimenty a počítačovou grafiku, abychom vrhli nové světlo na objevy světoznámých osobností jako Galileo Galilei, Leonardo Da Vinci i méně známých průkopnic, kterými jsou Ada Lovelace a Bertha Benz. O mnohých z nich, jako například o středověkém učni, Ibn al-Haytham, většina diváků nikdy neslyšela.

Každá epizoda zkoumá málo známé příběhy a je plná neuvěřitelných nápadů, jako např. ta o hollywoodské hvězdičce a vynálezkyni, která ve snaze porazit nacisty objevila technologii, jenž umožňuje fungování dnešních mobilních sítí. Opakovaně se přesvědčíme o tom, jak zcela náhodný objev vedl k využití, které nikdo neočekával. Výsledkem je fascinující, vědecky podložená cesta dějinami lidstva, plná nezamýšlených důsledků a neuvěřitelných propojení. Odhaluje, jak synergie vědy, vynalézavosti a technologií mění všechno. A zejména slaví úspěchy těch největších myslitelů v lidské historii.

„Ke změně světa je třeba více než jeden lidský mozek” – Jim Al-Khalili

  1. Letadlo

Objev letadla nám poskytl neuvěřitelnou superschopnost – létat. Stojí za ním příběh plný vášně, nebezpečí i smrti. Začneme maurským učněm, který před 11 stoletími skočil z útesu s peřím připevněným na rukou.

Klíčem k létání je ovládnout vzduch. První pokusy najdeme již u Číňanů, kteří vymysleli draka. Dokázali tak, že i objekt, který je těžší než vzduch, může létat. Nejznámějším v tomto příběhu je italský renesanční architekt, hudebník, vynálezce, sochař a malíř Leonardo da Vinci, který usoudil, že je nepravděpodobné, že by byl člověk schopen vytvořit potřebnou sílu k létání stejně jako pták. Představil si tedy stroj, který mával křídly. Bohužel, nikdy se mu nepodařilo žádný fungující sestrojit. Na to, abychom zjistili proč, potřebujeme moderní analýzu. Vědci z Massachusettské technické univerzity (MIT) v Kalifornii vysvětlují, že dnes už víme, že mávání křídel je pouze jednou částí letu. Více se dozvíte v první části dokumentu.

Naše vrozená snaha objevovat mobilizovala lidstvo a dala nám dokonalý stroj svobody – auto. Začalo to 9 000 let starým lidským osídlením 200 kilometrů severně od Sibiře, kde archeologové odhalili nejstarší důkazy o existenci psů. Tito lovci a osadníci ochočili evropského šedého vlka, aby přežili a rozmnožili ho, aby tahal jejich saně.

Psí spřežení předznamenalo začátek silou poháněné přepravy 6 000 let předtím, než kolový vozík umožnil pohyb zbytku lidstva. Tento další krok však nesouvisel pouze s vynálezem kola. Dozvíme se, že jeho vznik a nápravy umožnila revoluce v opracovávání kovů a zavedení bronzového dláta.

2. Automobil

Příběh automobilu je příběhem nezbytnosti, příležitosti a přežití. Zažijeme biblické povodně a zničení anglických dolů. Obnovíme pokusy, které dopadly velmi špatně. Dozvíme se o nesprávně vybuchlých dělech a zmrzačených námořnících. A patří sem i příběh posedlého skotského génia, který stojí za prvním přesným strojem vyrobeným člověkem. To vše nás přivede ke katastrofálnímu příběhu Carla Benze, považovaného za vynálezce motorového vozidla. Bohužel se mu nepodařilo prodat ani jeden exemplář a ponořil se do deprese. Zachránila ho jeho manželka Bertha, která se vydala na tajnou výpravu a přetransformovala auto na něco, co lidé najednou chtěli.

3. Raketa

Raketa zrevolucionalizovala náš druh a rozšířila naši budoucnost do vesmíru, ale její původ je až překvapivě starý. První raketa se zrodila ve starověké Číně díky manipulaci s výbušninami. Prvním spisovatelem, který si představoval vystřelení vesmírné lodi na Měsíc (s použitím obrovského kanónu), byl francouzský autor Jules Verne. Jeho dílo Ze Země na Měsíc se náhodou ocitlo v rukou Konstantina Tsiolkovsky, který se rozhodl vystřelení lodi do vesmíru matematicky přepočítat a konstatoval, že jediný způsob, jak se dostat do vesmíru, je pomocí “reakčního motoru” nebo rakety.

Zajímá vás i vznik takových vynálezů jako chytrý telefon, teleskop či robot? S historií nejvýznamnějších lidských objevů se můžete seznámit v dokumentu Revoluční vynálezy na televizní stanici Spektrum od 15.2. v 16:00 hod.

Fotografie ve větším rozlišení naleznete zde: https://flic.kr/s/aHsmLowBDJ

Sylvie Micková


O AMC Networks International – Central and Northern Europe

AMC Networks International – Central and Northern Europe je součástí AMC Networks International, jednou z předních mezinárodních společnostní na poli televizního vysílání a distribuce tematických televizních stanic soustřeďujících se na Střední a Východní Evropu. Současné AMCNI – Central and Northern Europe portfolio nabízí televizní stanice ve čtyřech žánrech: sportovní: Sport1, Sport2, SportM, dětské: Minimax, JimJam; zábavně-vzdělávací: Spektrum, TV Paprika, Spektrum Home a filmové: AMC a Film+. Obsah tematických stanic je vytvářen pro místní diváky, jazykové verze a trhy.  Je dostupný v celé řadě platforem včetně HD služeb na vyžádání a verze pro mobilní telefony.

AMC Networks International (AMCNI) je globální divizí AMC Networks a dodavatelem uznávaných zábavních pořadů pro předplatitele ve více než 140 zemích a územích v Africe, Asii, Evropě a Latinské Americe. AMCNI zahrnuje jak globální značky SundanceTV a MGM Channel, tak populární kanály s lokálním významem a různorodým žánrovým zaměřením. Více informací najdete na www.amcnetworks.com/amcni.

O společnosti AMC Networks:

Společnost AMC Networks Inc. (NASDAQ: AMCX) se již více než 30 let věnuje produkci kvalitních filmů a pořadů, vlastní a provozuje několik populárních a oceňovaných značek v oblasti placené kabelové televize. AMC, IFC, SundanceTV, WE tv, a IFC Films produkují pořady, které jsou výrazné, zajímavé, kulturně relevantní a oslovující diváky napříč různými společenskými skupinami. Společnost také provozuje globální divizi, AMC Networks International. Více informací najdete na www.amcnetworks.com.

Sdílejte ...