Nadace a pomoc

Češi pomáhají koalům i žabkám corroboree

Praha 8. února 2020

Dvacet milionů korun. Takovouto částku se za pouhý měsíc podařilo shromáždit v rámci sbírky, kterou ve prospěch australských zvířat postižených ničivými požáry organizuje Zoo Praha. Vybrané peníze již nyní pomáhají poraněným koalům či klokanům. V následujících měsících pak přispějí k záchraně celých živočišných druhů, které se i vinou nynějších požárů ocitly na samé hraně existence.

Děkuji všem, kdo přispěli do naší sbírky. Jsem dárcům vděčen, že jsou ochotni financovat pomoc divokým zvířatům a také že projevují takovou důvěru naší zoologické zahradě,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a připomněl, že i když na sbírkový účet přišel také příspěvek ve výši milionu korun, na celkovou sumu dvaceti milionů se složilo na sedmnáct tisíc dárců. „Těší nás každá desetikoruna, ale osobně mám největší radost z toho, že řada tříd nebo i celých škol organizuje nejrůznější benefiční akce, aby mohly rovněž přispět.

Jako první byly ze sbírkového konta již před dvěma týdny podpořeny částkou jednoho sta tisíc australských dolarů (asi 1,6 milionu korun) Zoos Victoria. Další statisíce dolarů pak směřovaly či postupně odcházejí do Adelaide Zoo a organizacím Kangaroo Island Land for Wildlife, Mt Rothwell a WIRES. Jsou určeny nejenom na bezprostřední pomoc postiženým zvířatům, ale také na monitoring ohrožených druhů a na jejich ochranu před dalšími požáry či před zavlečenými predátory.

Jenom na Klokaním ostrově jde o záchranu vakomyši Aitkenovy, jejíž poslední stovky přežívajících jedinců požáry velmi vážně ohrozily, ale například také o varany Rosenbergovy, ježury ostrovní nebo o bandikuty krátkonosé,“ upřesňuje zoologický náměstek Zoo Praha Jaroslav Šimek.

Zoo Praha podpoří ze sbírky také záchranu pozoruhodných paropuch corroboree nebo klokanů skalních.

Žabky corroboree svou atraktivitou asi nemohou konkurovat koalům, ale jsou v mnoha ohledech výjimečné a bohužel i kriticky ohrožené,” konstatuje Miroslav Bobek. „Žijí pouze v oblasti Mt Kosciuszko, přičemž ve volnosti jich před požáry bylo pouze padesát. Chovná zařízení, která měla umožnit posílení této volně žijící populace, však zničil oheň. S ředitelkou Zoos Victoria Jenny Gray jsme se proto dnes dohodli, že budeme financovat jejich znovuvybudování.

V rámci Zoos Victoria – konkrétně v Healesville Sanctuary – nyní o poraněné koaly pečuje i chovatelka Zoo Praha Kateřina Seemannová.

Australští kolegové s velikou vřelostí oceňují českou podporu,” konstatuje vedoucí oddělení in-situ projektů Zoo Praha Irena Valášková. „Považují ji za opravdu mimořádnou a srdečně děkují všem, kdo jim naším prostřednictvím pomáhají.

Foto: Miroslav Bobek, Jiří Bálek, Zoo Praha.

www.zoopraha.cz

Lenka Pastorčáková

Jak přispět

Číslo účtu: 43-6804660247/0100
Variabilní symbol: 12020
Poznámka pro příjemce: Austrálie

Sdílejte ...