Sport

Miloslav Jenšík: Bohemika je a bude Kniha první (1905–1973)

Praha 27. ledna 2020

Uznávaný historik českého fotbalu a také na jiných polích osvědčený autor literatury faktu, držitel řady prestižních ocenění, se do dějin jednoho z nejslavnějších českých fotbalových klubů poprvé zapsal roku 2005 jubilejní publikací Zelenobílé století. Historie pražských Klokanů i jejich kouzelného Ďolíčku, které byl a je po víc než sedm desetiletí sám svědkem, ho upoutala tak, že se k ní teď vrací v mnohem rozsáhlejší podobě.

V první části klubové kroniky zkušený autor zasvěceně a podmanivě provádí čtenáře obdobím od zrození klubu, lety vítězství i porážek, triumfů i pádů, podivuhodných a dramatických příběhů, putování zelenobílého týmu po cestách světem fotbalu, vroubených někdy vavřínem a jindy zase trním, až do roku 1973. Tehdy se Bohemians po tříleté pauze vrátili do nejvyšší domácí soutěže a zahájili vzestup, který v sezoně 1982/83 vyvrcholil dobytím mistrovského titulu a skvělou reprezentací našeho fotbalu v poháru UEFA.

O těchto velkých úspěších však už vypráví kniha druhá, která zavede čtenáře až do finiše ligového ročníku 2019/20. Součástí této kroniky 115leté historie je bohatá dokumentační příloha působení Vršovických v domácích i mezinárodních soutěžích i ve státní reprezentaci.

Příběh zelenobílých Klokanů lze číst jedním dechem, ale přesto se k němu jeho čtenáři budou stále vracet.

Z úvodu Antonína Panenky:

Fotbalový míč mně učaroval již jako malému chlapci, kdy jsem hrál na různých pláccích, hřišťátkách, v parcích. Táta, který se na mě chodil dívat, viděl, že mam talent, a chtěl, abych to zkusil v nějakém klubu.

První naše cesta vedla do Edenu, tam mě vyzkoušeli, řekli, že jsem šikovný, ale také, že jsem tělesně slabý a malý, a abychom přišli za rok, až zesílím. Táta nebyl spokojeny, tak jsme jeli na Duklu, ale výsledek byl naprosto stejný. Třetí pokus byl na Bohemce a trenér Holeček (otec hokejového brankaře) mi hodil míč a řekl: „Kopni levou, pravou, udělej kličku.“ Byl spokojený a řekl, abych druhý den přinesl fotografii a vysvědčeni ze školy. To byla středa a ve čtvrtek mě již zaregistrovali, a tím se ze mě stal Klokan.

E-shop: http://epocha.cz/kniha/miloslav-jensik-bohemka-je-a-bude-1-prvni-vydani-vazana/

E-kniha: https://www.palmknihy.cz/hokej-fotbal/bohemka-je-a-bude-1-201713

Informace o knize

Titul: Bohemka je a bude

Podtitul: Kniha první (1905–1973)

Autor: Miloslav Jenšík

Obálka: Lukáš Tuma

Formát: vázaná, 207 x 293 mm

1. vydání, 592 stran, MOC 799 Kč, e-kniha 399 Kč

Nakladatel: Nakladatelství Epocha

ISBN: 978-80-7557-208-0

O Nakladatelství Epocha

Nakladatelství Epocha se zaměřuje především na literaturu faktu a historii, velký prostor je však věnován i beletrii a titulům v žánrech fantasy, sci-fi a horor. Většina produkce Nakladatelství Epocha je dostupná rovněž ve formě e-knih.

Jan Dlouhý

www.epocha.cz

Sdílejte ...