Informace Svět

Komentár Informačného a tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí Ruska v súvislosti s prijatím zákona O všeobecnom stredoškolskom vzdelaní v ukrajinskom parlamente

Moskva 22. januára 2020

Dňa 16. januára Verchovna Rada Ukrajiny prijala zákon O všeobecnom stredoškolskom vzdelaní. S ľútosťou konštatujeme, že napriek odporúčaniam Benátskej komisie Rady Európy, aby bola “zabezpečená potrebná vyváženosť” v jazykovej sfére, a sľubom kyjevských orgánov, že tieto odporúčania splnia, sa v skutočnosti nič nezmenilo a ruština bude na Ukrajine dvojnásobne diskriminovaná.

Zatiaľ čo deti ukrajinsky hovoriacich občanov a reprezentantov autochtónnych národov, ku ktorým na Ukrajine zaraďujú Krymských Tatárov, Karaimov a Krymčakov, budú mať po nadobudnutí platnosti uvedeného dokumentu naďalej možnosť vzdelávať sa v materinskom jazyku od prvej po jedenástu (dvanástu) triedu, menšiny, ktoré používajú jazyky členských krajín Európskej únie, sa budú vzdelávať v rodnom jazyku po piatu triedu s tým, že od piatej po deviatu triedu sa im bude postupne zvyšovať dotácia hodín ukrajinského jazyka od 20 % až do 60 %. Rusky hovoriace deti budú mať právo vzdelávať sa v materinskom jazyku po piatu triedu a potom sa minimálne 80 % vzdelávania bude uskutočňovať v štátnom jazyku. Mimochodom, tieto opatrenia sa dotknú nielen ruštiny, ale napríklad aj bieloruského jazyka a jidiš.

Napriek záverom Benátskej komisie ukrajinské orgány pri príprave zákona neuskutočnili konzultácie s predstaviteľmi národov, ktoré žijú na Ukrajine.

Oficiálny Kyjev takto naďalej kráča po ceste násilnej ukrajinizácie a asimilácie neukrajinského obyvateľstva, čím porušuje Ústavu krajiny a prijaté záväzky v oblasti ochrany ľudských práv a práv národnostných menšín.

Apelujeme na medzinárodné ľudskoprávne inštitúcie OSN, OBSE a Rady Európy, aby kroky ukrajinskej vrchnosti patrične komentovali.

Sdílejte ...