Informace Svět

Vvyhlásenie pre médiá S.V. Lavrova, povereného vykonávaním funkcie ministra zahraničních vecí RF o výsledkoch medzinárodnej konferencie o Líbyi

Berlín  19. januára 2020

Skončila sa približne päťhodinová konferencia v Berlíne o líbyjskom urovnaní. Pripravovala sa dlho  –  asi štyri mesiace. Prebehlo päť prípravných kôl konzultácií na úrovni vyšších funkcionárov. Napokon bol schválený pomerne podrobný dokument, ktorý obsahuje odporúčania a návrhy na prekonanie súčasnej líbyjskej krízy. Dokument je rozdelený do kapitol.  Existuje kapitola venovaná  úsiliu v sfére bezpečnosti, vrátane potreby pokúsiť sa o stabilné prerušenie vojenských akcií. Existuje kapitola o politickom procese, o tom, ako riešiť hospodárske problémy Líbye, s prihliadnutím na skutočnosť, že všetky líbyjské strany, všetky konfesionálne, etnické a politické skupiny by mali mať prístup k prírodným zdrojom. Je tam kapitola  o riešení humanitárnych problémov, dodržiavaní ľudských práv a kapitola  o podpore týchto procesov vo všetkých týchto oblastiach medzinárodným spoločenstvom pod záštitou Organizácie Spojených národov (OSN).

Rusko sa na prípravách zúčastňovalo od úplného začiatku. Zúčastnili sme sa na všetkých piatich prípravných kolách. Na naše naliehanie organizátori upustili od svojho pôvodného návrhu zísť sa bez líbyjských strán. Líbyjských vodcov pozvali na konferenciu – mám na mysli šéfa medzinárodne uznanej vlády  Fájiza Sarrádža  a veliteľa Líbyjskej národnej armády, maršala Chalifa Haftara. Z našej iniciatívy sa tiež rozšíril okruh účastníkov z radov líbyjských susedov, pretože zabezpečenie ich záujmov a zohľadnenie ich názorov je mimoriadne dôležité pre udržateľnosť všetkých dohôd.

Tretím bodom, na ktorom sme trvali, je potreba jasne a jednoznačne reprodukovať v dokumentoch konferencie kľúčové ustanovenia existujúcich rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN o Líbyi, najmä pokiaľ ide o konštatovanie absencie vojenského riešenia a dôraz na potrebu zabezpečiť líbyjské urovnanie samotnými líbyjskými silami, bez vonkajších zásahov.

Podarilo sa „vyladiť“ záverečný dokument zasadnutia tak, aby všetko, čo je obsiahnuté v pláne konkrétnych odporúčaní a návrhov, bolo prijaté a schválené  líbyjskymi stranami.

 Je, samozrejme, zdôraznená úloha Rady bezpečnosti OSN, ktorej bude tento dokument zaslaný na preskúmanie a vyjadrenie postoja k nemu.

Ruský prezident V. V. Putin vyslovil naše stanovisko a zdôraznil, že pri posudzovaní týchto odporúčaní, ktoré boli schválené v Berlíne, v Bezpečnostnej rade OSN, samozrejme, bude sa brať do úvahy stanovisko Líbyjčanov. Skôr, ako Bezpečnostná rada OSN začne pracovať na tomto dokumente, malo by sa takéto stanovisko jasne deklarovať.

Táto situácia nie je jednoduchá.

 Líbyjské strany v porovnaní so stretnutím, ktoré sa konalo 13. januára tohto roku v Moskve, urobili malý krôčik vpred. Dohodli sa na delegovaní piatich zástupcov do vojenského výboru vytvoreného z iniciatívy OSN, v rámci ktorého sa budú posudzovať všetky otázky týkajúce sa zabezpečenia prímeria.

Ako viete, prímerie z iniciatívy Ruska a Turecka nadobudlo účinnosť 12. januára tohto roku. Dnes konštatovali,  že sa vo všeobecnosti rešpektuje, hoci k jednotlivým porušeniam dochádza na oboch stranách. Krajiny, ktoré majú v Líbyi „vplyv na jej území“, sa tiež zaviazali, že nebudú podnikať žiadne kroky, ktoré by podnecovali líbyjské strany, aby obnovili rozsiahle vojenské akcie a že budú stimulovať udržiavanie prímeria, jeho konsolidáciu a upevnenie.

Vytváraný vojenský výbor zložený z piatich predstaviteľov od Fájiza Sarrádža a Chalifa  Haftara bude pod dohľadom Organizácie Spojených národov zabezpečovať udržateľnosť prímeria.

Celkove, konferenciu považujeme za veľmi užitočnú. Pochopiteľne,  rozhodovať napokon   budú samotní Líbyjčania. Pochopiteľne, momentálne nevedia nadviazať stabilný a seriózny dialóg medzi sebou – rozdiely v prístupoch sú príliš veľké, ale napriek tomu odporúčania a návrhy obsiahnuté v záverečnom dokumente Berlínskej konferencie dopĺňajú skupinu odporúčaní navrhnutých medzinárodným spoločenstvom tak, aby sa líbyjské strany mohli dohodnúť na podmienkach, ktoré by im umožnili zasadnúť za  rokovací stôl a začať rokovať.

 Ďakujem.

Informační   a tlačový  odboru MZV Ruska

Sdílejte ...