Zábava

Zoo Praha poděkovala svým příznivcům a rozdala ocenění

Praha 8. prosince 2019

V sobotu proběhlo tradiční setkání přátel, sponzorů a partnerů Zoo Praha a obyvatel městské části Praha-Troja; jako poděkování všem, kdo přispěli na provoz a rozvoj pražské zoo i její projekty. Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek spolu se vzácnými hosty Lenkou Novou a Karlem Rodenem předali ceny Richard.

Zvířata chovaná v Zoo Praha mají v tuto chvíli 3 268 sponzorů a adoptivních rodičů. Jejich příspěvky loni přinesly 8 727 179 Kč a obdobná částka se dá očekávat i letos.

Díky velkému daru mecenáše, chovatele exotického ptactva a podporovatele pražské zoo Stanislava Rákose mohla zoo vybudovat Rákosův pavilon pro vzácné papoušky. Otevřela jej letos na podzim a právě na jeho obyvatele je zaměřená adopční kampaň, kterou nyní mohou lidé vidět v ulicích.

Na „povodňovém“ kontu se k letošnímu listopadu shromáždilo téměř 36,5 mil. korun, které zoo použije na interiéry i exteriéry právě budovaného pavilonu goril.

Konečně z darů příznivců, které se shromažďují na speciálním sbírkovém kontu „Pomáháme jim přežít“, pražská zoo ze značné části financuje i in-situ projekty, ať již je to Návrat divokých koní, Toulavý autobus nebo řada dalších.

Malého Richarda pro drobné dárce, adoptivní rodiče zvířat, školy a dětské kolektivy získala ZŠ Gutova z Prahy 10, jejíž žáci podporují pražskou zoo adopcí různých druhů zvířat již od první poloviny devadesátých let. Levharta mandžuského, levharta obláčkového i další druhy podpořili částkou větší než 160 000 Kč během 25 let trvalého zájmu.

Cenu Divoký Richard udělovanou za nápad, erudici, vtip a kreativitu si odnesla Běla Gran Jensen, zakladatelka a prezidentka hnutí „Na vlastních nohou“ – Stonožka. Zoo Praha ocenila zejména nápad a bezchybnou realizaci projektu Heraldická zvířata očima dětí. Zapojilo se do něj přes 80 škol z celé České republiky a přišlo na 2 200 nádherných prací. Oceněná díla jsou k vidění v Galerii Gočárovy domy do konce března 2020.

Velký Richard udělovaný za významnou pomoc či partnerství tentokrát patří firmě Coca-Cola, a to pro dlouholetou spolupráci na bázi hlavního partnerství, která vysoce převyšuje běžný rámec daný smlouvou.

Součástí sobotního programu bylo také vyhlášení vítězů fotosoutěže Fotím v Zoo Praha 2019, jejíž výsledky najdete zde https://1url.cz/VM7Cw, a křest knihy Slon v architektuře od architekta Pavla Ullmanna.

Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha.

www.zopraha.cz

Lenka Pastorčáková

Jak adoptovat zvíře

Každá adopce zvířete chovaného v Zoo Praha je oceněna finanční částkou, která je u jednotlivých druhů odlišná a symbolizuje náročnost toho kterého chovu. Pokud se chcete stát adoptivním rodičem, je nutné zaplatit roční příspěvek uvedený u jednotlivého druhu. V tomto případě získáváte zajímavé benefity dle zvoleného zvířete. Více informací, pravidla adopce a způsob platby najdete zde: www.zoopraha.cz/adopce

Jak se stát sponzorem

Kdo nedosáhne na vypsanou adopční částku, může se stát sponzorem kteréhokoli zvířete a poskytnout libovolnou částku od 100 Kč výše. Po dobu jednoho roku bude jeho jméno uvedeno v seznamu sponzorů a bude pozván na setkání sponzorů a přátel zoo, konané vždy začátkem prosince.

„Povodňové konto“

V roce 2013 čelila Zoo Praha již druhé ničivé povodni v novém miléniu. I díky Vaší pomoci se podařilo v rekordním čase obnovit v zoo běžný provoz. Hrozba další velké – stoleté či dokonce pětisetleté – vody však nad zoo visí neustále. A spolu s ní i nebezpečí, že povodeň opět zaplaví i stávající pavilon goril, který se nachází v jejím nejnižším místě. Pro gorily se proto buduje nový pavilon tam, kam se na ně velká voda nedostane. Stavbu nového gorilího domova podpoříte poukázáním libovolné částky na účet POVODEŇ 2013/NOVÝ PAVILON GORIL, číslo účtu: 3070207/0100, nebo zasláním dárcovské SMS (tzv. DMS) ve tvaru DMS ZOO PRAHA XX (XX = zvolená částka) – na číslo 87 777, a to buď jednorázově 30, 60 nebo 90 Kč, nebo lze využít variantu trvalého příkazu. Podrobnosti viz www.zoopraha.cz/pavilongoril

Sbírkové konto „Pomáháme jim přežít“

Na podporu in-situ projektů Zoo Praha zřídila speciální sbírkové konto „Pomáháme jim přežít“. Přispět na něj můžete (kromě zaslání finančního daru na č. ú. 43‑6804660247/0100) mnoha rozličnými způsoby.

Pomůžete již samotnou návštěvou zoo, kdy na sbírkové konto poputují – za podpory Magistrátu hl. m. Prahy – tři koruny z každé prodané vstupenky.

Na zmíněné konto lze přispět také zasláním dárcovské SMS – tzv. DMS ve tvaru DMS OHROZENEDRUHY XX (XX = zvolená částka) – na číslo 87 777, a to buď jednorázově 30, 60 nebo 90 Kč nebo lze využít variantu trvalého příkazu. Více informací www.zoopraha.cz/sms

Od srpna 2017 jsou v areálu pražské zoologické zahrady umístěny také unikátní platební kiosky s dotykovou obrazovkou, tzv. Donation Machines, kdy si návštěvníci sami mohou zvolit, který záchranný projekt podpoří. Více informací www.zoopraha.cz/kiosky

In-situ projekty Zoo Praha podpoříte také nákupem vybraných suvenýrů a tiskovin v areálu zoo nebo v e-shopu.

K ochraně goril a jejich prostředí v Africe pak pomůžete i tím, že vysloužilou elektroniku (mobil či tablet) odevzdáte k recyklaci do sběrné nádoby u hlavního vchodu do Zoo Praha. 

Sdílejte ...