Kultura

Světlana Lazarová připravuje v Divadle Kolowrat hru Dva na houpačce

Praha 22. listopadu 2019

Původní americkou divadelní hru Williama Gibsona Dva na houpače zařadilo do svého repertoáru pražské Divadlo Kolowrat. Režie se ujala Světlana Lazarová.

Konverzační studie vztahu muže a ženy aneb groteska mileneckých omylů se v roce 1962 dočkala filmového zpracování, v němž herecky excelovali Shirley MacLain a Robert Mitchum – film získal dvě nominace na Oscara.

Jerry přijíždí do New Yorku, aby zapomněl na své rozpadající se manželství. Na večírku potká záhadnou a charizmatickou tanečnici Gitu a mezi nimi to okamžitě zajiskří. Podaří se jim uniknout nástrahám mileneckých omylů? Je možné nastartovat nový život? Někdo tě k tomu musí rozhoupat. Někdo tě musí přenést přes tvé vlastní peklo. Někdo ti musí pomoci dotknout se nebes. Strhující příběh dvou spřízněných duší. Mezi láskou a nenávisti odhalí oba svoji pravou tvář.

Absolventka Divadelní konzervatoře v Plovdivu (1982) a FAMU v Praze (1991) Světlana Lazarová spolupracuje jako autorka a režisérka s Českou televizí, TV Prima, produkčním studiem MGB, Fontis TV, The World Circle Foundation či Herafilmem. Celá hra stojí na dvou protagonistech, režisérka se rozhodla pro Jitku Osičku a Jana Horáka. Choreografie a kostýmy jsou díkem Anny Čumpelíkové, hudbu složil Felix Slováček.

Jitka Osička je divadelní a filmovou herečkou, zpěvačkou, improvizátorkou a básnířkou. Absolvovala obor Muzikálové herectví na JAMU v Brně. Působí na divadelních scénách po celé České republice, kde ztvárňuje desítek postav pestrého žánrového zaměření. Je obsazovaná do filmů a TV seriálů (například Znamení koně, Collet, Vyprávěj a další). Smysl tvorby nachází v improvizaci, od roku 2018 prezentuje autorský projekt s názvem Pohybové obrazy. Jedná se o ztvárnění obrazů, soch, kaligrafií do prostoru. Jejím dalším projektem jsou Impro Woo večery ve stylu One woman show za doprovodu bubeníka.

Jan Horák vystudoval Divadelní akademii múzických umění v Praze. Jeho hereckými pedagogy byli Jaroslava Adamová, Ladislav Mrkvička a Věra Galatíková. Od roku 2007 do 2013 působil ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Jako profesionální herec se velmi věnuje divadlu jednoho herce a vytváří one man show, se kterými cestuje po Česku, Slovenku a Itálii (Například František blázen, příběh o svatém showmanovi, o sv. Františkovi z Assisi, který chtěl být skromný, a šly za ním davy. Je to autorský projekt inspirovaný narativním divadlem Daria Fo). Hraje na různé na hudební nástroje – klarinet, saxofon, flétna a kytara…

Premiéra hry Dva na houpačce se odehraje na komorní scéně Divadla Kolowrat, které sídlí v podkroví Kolowratského paláce na Ovocném trhu v centru Prahy, v úterý 10. prosince 2019, veřejná generálka v úterý 26. listopadu 2019.

Autor: MiM

Snímky:  Jiřího Skupiena

Sdílejte ...