Zdraví

Mezinárodní nekuřácký den

 Praha, 17. listopadu 2019

Počty kuřáků v Česku klesají, náklady na léčbu nikoli. Na rakovinu plic ročně umírá kolem pěti tisíc lidí.

V Česku kouří zhruba dva miliony lidí. Kromě dopadu na jejich zdraví to má dopad i na celý systém zdravotnictví – jen na léčbu rakoviny plic jde ročně kolem 1,5 miliardy korun. Další prostředky pak stojí léčení řady dalších nemocí, jež kouření způsobuje, jako jsou další typy rakoviny, bronchitida, chronická plicní obstrukční nemoc, ischemická choroba srdeční či mrtvice.

„V České republice se ročně diagnostikuje přes šest tisíc případů nádoru plic, přičemž zhruba tři čtvrtiny nemocných velmi rychle, obvykle do roka, zemřou. Šance na delší přežití se o dost zvyšuje, když je nádor podchycen včas, proto také pojišťovny podporují preventivní screeningy plic příspěvkem z fondu prevence,“ vysvětluje prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.


 
Počty výskytu nemoci se v čase příliš nemění, i když počty kuřáků výrazně klesají – podle vládní zprávy z roku 2018 jich za dva roky přestalo kolem kouřit asi 400 tisíc.[1] A s nyní nastupující náhradou klasických cigaret za e-cigarety nebo zahřívaný tabák by čísla mohla klesat ještě dál – údajně na ně přešlo kolem 7 % původních kuřáků. [2] Nicméně zrovna na rakovinu plic si lidé „zadělávají“ dlouho dopředu a tyto pozitivní posuny se nejspíš projeví až se značným zpožděním. Některé zdravotní pojišťovny přispívají i na odvykání kouření, protože přestat kouřit úplně je nejzdravější variantou.


 
„Náklady na léčbu rakoviny plic se ročně pohybují kolem 1,5 miliardy, na jednoho pacienta vychází léčba kolem 90 tisíc korun za měsíc, skutečný celkový účet je ovšem mnohem vyšší. Třeba astma a chronická obstrukce plic ročně stojí kolem 3 miliard. Zatímco ale u rakoviny plic je vina kouření asi 90%, u ostatních nemocí je obtížné ji oddělit od dalších faktorů, jako je celkový životní styl, pití alkoholu či kvalita ovzduší,“ podotýká Martin Balada, výkonný ředitel Svazu.


 
Právě v souvislosti s kouřením se často zmiňuje možnost bonusu či malusu k pojištění. „Zda ji zavádět plošně je docela otázka, i kvůli poměrně obtížnému ověřování, zda a jak moc daný člověk kouří. Kde by to ale stálo za úvahu, je situace, kdy pacient s konkrétní diagnózou či dokonce po operaci nedodržuje vymezené pokyny lékaře,“ dodává Martin Balada.

Ivo Měšťánek

[1] https://zpravy.aktualne.cz/domaci/petina-cechu-denne-kouri/r~0e8e1accfa1a11e8b474ac1f6b220ee8/
 
[2] https://www.info.cz/cesko/uzivani-misto-koureni-cesi-si-zvykaji-na-zahrivany-tabak-pro-vyrobce-jde-o-dulezity-zdroj-penez-42696.html

Sdílejte ...

2 komentáře: „Mezinárodní nekuřácký den

  • Hi! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Wonderful blog and brilliant style and design.|

  • Hello I am so excited I found your blog page, I really found you by mistake, while I was browsing on Aol for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot for a incredible post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the fantastic jo.|

Komentáře nejsou povoleny.