Různé

Václav Ryneš: Paradigma a vize lidské společnosti

Praha 14. listopadu 2019

Kniha Paradigma a vize lidské společnosti navazuje na dřívější autorovy politologické a filozofické publikace Civilizace na prahu 21. století a Perspektiva lidstva, člověka a sociální stát. Nová publikace přibližuje organizační formy lidského sdružovacího procesu v dějinném vývoji. Poukazuje na vývojové pohyby a společenské jevy, které provázejí vývoj lidstva. Předkládá alternativy optimální, katastrofické a krizové situace dalšího možného vývoje lidstva. Jedná se o analytický, ale i syntetický pohled na perspektivu lidstva pod stálou hrozbou zbraní hromadného ničení z pozice současné občanské společnosti, tedy na období, kdy lidská společnost dospěla k možnosti sebezničení i hledání nových perspektiv v kosmickém prostoru.

Na počátku jednadvacátého století je dominantní evropská a americká civilizace, kdy lidský vývoj přešel z lokálních středisek do globalizační vývojové etapy. Lidstvo se již nevyvíjí lokálně, ale v rámci celosvětových parametrů, v rámci celosvětových mediálních, informačních, kybernetických a jiných prostředků a nově se vyvíjejících politických, ekonomických podmínek a sociálních vztahů. Mění se formy politických systémů a státnosti, ale i politická a ekonomická mocenská rovnováha v lidském společenství. Z malých organizačních celků vznikají velké a mezinárodní na všech úrovních lidské činnosti. Do popředí se dostávají životní zdroje a jejich využití pro vyspělejší (technicky a technologicky) část organizovaného lidstva.

Václav Ryneš junior se v období komunismu angažoval v křesťanském a demokratickém seskupení, které mělo centrum v Praze a které se pokusilo reformovat Obrozenou ČSL. V letech 1967–1972 byl pracovníkem ideologického oddělení sekretariátu ÚV ČSL a jeho pracovních komisí. Pod jeho vedením vznikla nová organizační koncepce modernizace ČSL, ze strany byl ale vyloučen v období normalizace. Ryneš byl postupně členem vedení Sdružení organizací dětí a mládeže, která nahradila ČSM, předsedou Sdružení mladých poslanců Československa a členem komise pro vznik Svazu měst a obcí a reorganizace Národní fronty, poslancem ONV Praha a Národního výboru Prahy. Po roce 1989 byl v rámci ČSL rehabilitován a stal se zastupitelem hlavního města Prahy. Angažoval se při zakládání Křesťanské a demokratické strany i v rámci Občanské demokratické aliance. Je autorem celé řady článků a publikací historického, politologického a filozofického zaměření. Z publikační činnosti to jsou například Labyrint totality a úsvit naděje, Český národ a katolicismus v 18. a 19. století, Civilizace na prahu 21. století, Národ a stát v českých dějinách a další.

E-shop: http://epocha.cz/kniha/vaclav-rynes-paradigma-a-vize-lidske-spolecnosti-prvni-vydani-vazana-s-prebalem/

E-kniha: https://www.palmknihy.cz/dejiny-fakta/paradigma-a-vize-lidske-spolecnosti-202162

Informace o knize

Titul: Paradigma a vize lidské společnosti

Autoři: Václav Ryneš

Obálka: Žaneta Kortusová

Formát: vázaná, 215 x 280 mm

1. vydání, 224 stran, MOC 199 Kč, e-kniha 99 Kč

Vydalo Nakladatelství Epocha

ISBN: 978-80-7557-217-2

Předchozí kniha

Václava Ryneše: NÁROD A STÁT V ČESKÝCH DĚJINÁCH

Publicista Václav Ryneš při příležitosti sto let od výročí Československa a třiceti let od demokratické státnosti předkládá české veřejnosti publikaci Národ a stát v českých dějinách, která obsahuje dvě politologické studie Kontinuita českých dějin a Když křižovali český národ.

Kontinuita českých dějin představuje studii zaměřenou na vývoj českých dějin v evropském kontextu. Vtextu se promítají různé dějinné souvislosti, politické a společenské, které propojují vznik kontinuity aintegrity českého národa. Studie Když křižovali český národ představuje určitý pohled na dobu první, druhé a třetí Československé republiky. Autor upozorňuje na krizové okamžiky od demokracie přes hnědou totalitu až k rudé a vzniku socialismu. Obě studie představují široký politický úhel pohledu na českou národní a československou státnost.

Vydalo Nakladatelství Epocha v roce 2019

1. vydání, vázaná, 145 x 205 mm, 344 stran

MOC 325 Kč, e-kniha 159 Kč

ISBN: 978-80-7557-166-3

E-shop: http://epocha.cz/kniha/vaclav-rynes-narod-a-stat-v-ceskych-dejinach-prvni-vydani-vazana-s-prebalem/

E-kniha: https://www.palmknihy.cz/dejiny-fakta/narod-a-stat-184056

Jan Dlouhý

O Nakladatelství Epocha

Nakladatelství Epocha se zaměřuje především na literaturu faktu a historii, velký prostor je však věnován i beletrii a titulům v žánrech fantasy, sci-fi a horor. Většina produkce Nakladatelství Epocha je dostupná rovněž ve formě e-knih.

www.epocha.cz

https://www.facebook.com/Nakladatelstvi.Epocha
https://www.facebook.com/FantastickaEpochahttps://www.instagram.com/nakladatelstviepocha/
Sdílejte ...