Kultura

Pozvánka na svátek milovníků památek

Praha 25. srpna 2019

Pomyslným vyvrcholením hlavní sezony na hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu je oblíbená Hradozámecká noc, která letos připadne na sobotu 31. srpna. Do této akce se zapojují i nestátní a soukromé subjekty. Celkově si letos návštěvníci mohou vybírat z nabídky 95 objektů a institucí. Centrem Hradozámecké noci bude hrad Grabštejn jako jeden z pilířů projektu Gallasové a Clam-Gallasové – Noblesa severních Čech

Hradozámecká noc si klade za cíl ukázat, představit památky v netradičním čase a také v netradiční podobě. Na hradech a zámcích je připraven pestrý program, od lampionových průvodů až po kostýmované prohlídky, šermíře, koncerty vážné i populární hudby a další.

Ve jménu českého hraběcího rodu

V loňském roce byl centrem Hradozámecké noci zámek Kynžvart a celkově devátý ročník navštívilo více jak 35 tisíc osob. V letošním roce je centrem hrad Grabštejn jako jeden z pilířů dlouhodobého projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů, v roce 2019 zaměřeného na rod Gallasů a Clam-Gallasů.

„Je pro nás velkou poctou, že právě u nás, na hradě Grabštejn, bude pomyslný hlavní stan celostátní Hradozámecké noci“, uvádí Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově, pod jehož vedení hrad spadá. „Celý rok seznamujeme veřejnost pomocí přednášek, výstav, kulturních akcí a dalších aktivit s významem a přínosem rodu Gallasů a Clam-Gallasů pro severní Čechy a tak i Hradozámeckou noc koncipujeme jako připomenutí význačných osobností tohoto rodu a také doby, v níž žily. Návštěvníci se na Grabštejně mohou těšit na kostýmované prohlídky zakončené ochutnávkou zmrzliny uvařené dle dobové receptury, čeká je varhanní koncert v překrásné hradní kapli, zpřístupníme sklepení i věž a umožníme samostatné prohlídky pouze s asistencí kustodů. Na nádvoří poběží samostatný kulturní program, který bude obsahovat ukázky práce mistra kata, bude přehlídka dobové módy, tance, hudební vystoupení a kdo na hradě vydrží až do půlnoci, čeká ho zajímavá ohňová show. Navíc, díky vstřícnosti Armády České republiky, bude vstup na hrad umožněn přes vojenský prostor, tedy i samotný příchod na hrad bude pro návštěvníky mimořádný, protože běžně se vojenský prostor musí obcházet a cesta na hrad tak trvá déle a není tak pohodlná“, doplňuje ředitel Kadlec.

Grabštejn ale není sám

Územní památková správa na Sychrově si ale pro letošní jubilejní ročník Hradozámecké noci připravila ještě jednu perličku – protože rodovými sídly Clam-Gallasů byl kromě Grabštejna také hrad a zámek Frýdlant a zámek Lemberk, nabídnou tyto objekty návštěvníkům tzv. Hradozámecký den – dopoledne se bude na Lemberku vařit v černé kuchyni a návštěvníci dostanou ochutnat pokrm vařený dle receptury z doby Clam-Gallasů, navíc pro zájemce mistr kuchař povypráví o dobové kuchyni a pokrmech jako takových, odpoledne se hrad a zámek Frýdlant zaměří na rodiny s dětmi a to alchymistickou dílnou, hranou pohádkou na nádvoří, šermíři a dalším programem, v zámecké kuchyni se navíc budou péct koláče. Den potom vyvrcholí na již zmiňovaném Grabštejně večerním a nočním programem.

Do Hradozámecké noci se na Liberecku zapojuje také zámek Hrubý Rohozec a Zákupy, na Královéhradecku zámek Hrádek u Nechanic, zámek Ratibořice a hospitál Kuks, na Pardubicku potom hrady Kunětická hora a Litice, celodenní slavnostní program chystá správa zámku Litomyšl, který si letos připomíná 20 let od zápisu na  seznam světového dědictví UNESCO.

Ivan Černý (redakční úprava tiskové zprávy NPÚ),

Foto: archiv NPÚ

Sdílejte ...