Různé

Budete se o Muzejní noci bát? S medicínou a vědou určitě ne

Praha 5. června 2019

V noci 8. června 2019 otevře 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v rámci Pražské muzejní noci opět své sbírky Anatomického a Stomatologického muzea, tajemnou atmosféru nechá návštěvníky nasát také Faustův dům (Karlovo náměstí 40).

Zpřístupněny budou sbírky Anatomického muzea v Anatomickém ústavu 1. LF UK,  U Nemocnice 3, Stomatologického muzea v budově děkanátu 1. LF UK, Kateřinská 32, a otevřen bude také magický Faustův dům, který je v současnosti sídlem Akademického klubu 1. LF UK. Prohlídky muzeí s odborným výkladem se budou konat od 19.00 do 1.00. Nelze si na ně rezervovat místo dopředu – skupinky o 15 až 25 lidech budou vpouštěny podle aktuálního pořadí ve frontě. V Anatomickém muzeu se budou prohlídky konat po 20 minutách, ve Stomatologickém muzeu po hodině.

Letošní muzejní noci bude předcházet populárně naučné přednáškové odpoledne ve velké posluchárně Anatomického ústavu 1. LF UK, kde Anatomické muzeum sídlí. Návštěvníci se při přednáškách dozví více o zakladateli moderní anatomie Andreasi Vesaliovi, který studoval lékařství v 16. století v Padově, kde se později stal profesorem a přednášel anatomii a chirurgii. „V roce 1543 vydal Vesalius své hlavní dílo De humani corporis fabrica libri septem, ve kterém shrnul své anatomické poznatky založené na systematickém studiu lidského těla. Rozvoj knihtisku umožnil, aby jeho text byl spojen s ilustracemi v jeden názorný celek. Dokonalé ilustrace, které zhotovil Tizianův žák Stephan Calcar, se staly se vzorem pro další generace,“ popisuje zdejší anatom doc. MUDr. Ondřej Naňka, Ph.D., Vesaliovu knihu, která přinesla spolehlivé údaje, na něž mohla soudobá lékařská věda navázat a dále je rozvíjet.

Vědci návštěvníkům rovněž přiblíží prostředí nádorového bujení. „Prudký nárůst výskytu nádorů se zdá být vyvolán stárnutím populace, kdy dochází k poklesu aktivity systémů, které opravují genetické chyby. Tento stav je spojen s akumulací mutací v našich buňkách, kterých mohou být tisíce na jeden genom a jež mohou vyvolat vznik nádoru. Rozvoj genomiky ukázal, že genotyp primárního nádoru je často odlišný od genotypu nádorů dceřiných – metastáz,“ říká přednosta Anatomické ústavu prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc. Jak dodává děkan 1. LF UK prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc., také v nádorech dochází k jakési evoluci odehrávající se v těle pacienta. Tento stav se podobá Darwinově teorii o původu druhů, kde genetická změna v souladu s životním prostředím (potrava) vedla ke vzniku nového druhu. Podobnou roli jako životní prostředí hraje u nádorů nádorové mikroprostředí. Jeho ovlivnění by mohlo být novou cestou, jak chování nádoru změnit.

Na ukázkách kosterních preparátů z Anatomického muzea návštěvníci lépe pochopí utváření, vývojové chyby i zánik organismu. „Podle soudobé vývojové teorie je v bytostném zájmu živočišného druhu, pokud má přežít v soutěži s ostatními, sdružovat se s jedinci stejného původu, obdobnou stavbou těla a získávat z okolí obdobným způsobem obdobnou potravu. Pitvané i kosterní preparáty vybraných obratlovců v našem muzeu jsou proto řazeny do sestav, které názorně ukazují přestavbu vybraných orgánů od jednoduchého až po specializovaný tvar. A to včetně odchylek od normy,“ vysvětluje MUDr. Ivo Klepáček z Anatomického ústavu 1. LF UK.

V letošním doprovodném programu si návštěvníci mohou vyzkoušet ergoterapeutické či adiktologické kompenzační pomůcky a simulátory (například tzv. alkobrýle či smokerlyzer), kurz první pomoci, samovyšetření, možnost zkusit odebrat krev z umělé ruky či provádění různých zábavných chemických pokusů v laboratořích. Pro děti je připravena hra Staň se archeologem, nemocnice pro medvídky, nácvik zubní hygieny.

Informace naleznete také zde:

https://www.lf1.cuni.cz/16-prazska-muzejni-noc-na-jednicce


Informace o otevřených objektech:

Anatomické muzeum

Anatomické muzeum je součástí Anatomického ústavu 1. LF UK. Od počátku bylo koncipováno jako muzeum srovnávací anatomie – umožňuje tedy porovnání stavby těla různých živočichů s tělem člověka. Muzejní sbírky obsahují důležité přírodniny od bezobratlých až po člověka. Některé exponáty, například Haterie novozélandská (Sphenodon punctatus) a Ptakopysk podivný (Ornithorhynchus anatinus), jsou unikátní i v mezinárodním měřítku. Podobně významný je i kompletní exemplář kostry Plejtváka malého (Balaenoptera acutorostrata) – vedle Národního muzea v Praze jde o jediný kompletní skelet velryby v českých muzeích.

Budova Anatomického ústavu byla postavena v období 1874–1877 pro výuku anatomie a histologie. Od školního roku 1945/46 zde působí Anatomický ústav 1. LF UK.

Stomatologické muzeum

Stomatologické muzeum je cennou kulturní památkou historie české medicíny. Jsou zde umístěny nejrůznější exponáty stomatologického charakteru. Sbírky jsou pečlivě zaevidovány a uspořádány v původním historickém záměru, renovován a opraven byl také starobylý mobiliář. V současnosti slouží především odborníkům k vědeckým účelům, studenti lékařství zde nacházejí poučení o tom, jak vznikl a budoval se obor stomatologie.

Fausťák – Akademický klub 1. LF UK

Podle známé pověsti byl dům jedním ze sídel proslulého doktora Fausta, a právě z druhého patra jeho nárožní věže si měl Mefistofeles po uplynutí krví zpečetěné smlouvy Fausta odnést do pekel. Na omítce klenby věže se od té doby objevují nevysvětlitelné skvrny. Avšak skutečný doktor Faust, který se stal vzorem legendárního hrdiny, v domě nikdy nebydlel. Přesto se zde ale odehrávaly věci, které nemohly podobnou pověst nepřivolat. Po listopadu 1989 přešel pověstmi opředený dům z vlastnictví města do nájmu 1. lékařské fakulty UK. Vedle tradiční lékárny zde sídlí Ústav humanitních studií 1. LF UK, Spolek mediků českých i obvodní sdružení České lékařské komory. V roce 1997 zde byl otevřen Akademický klub 1. LF UK, přístupný celé akademické obci této instituce. Mimo jiné se stal místem konání kulturních i společenských akcí pořádaných fakultou.   


Petra Klusáková, DiS.

O 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy

1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy je největší z českých lékařských fakult – navštěvuje ji přes 4500 studentů. Základními studijními programy jsou všeobecné a zubní lékařství, kromě nich nabízí fakulta studium dalších zdravotnických oborů, specializační a celoživotní vzdělávání a řadu doktorských programů. Každoročně absolvuje 1. LF UK více než 300 nových lékařů.

Fakulta je zároveň nejproduktivnější institucí v biomedicínském a klinickém výzkumu. Vědecká práce, pregraduální a postgraduální výuka se koná na 75 teoretických ústavech a klinických pracovištích společných se Všeobecnou fakultní nemocnicí, Fakultní nemocnicí v Motole, Ústřední vojenskou nemocnicí, Thomayerovou nemocnicí, Nemocnicí Na Bulovce i v dalších mezioborových centrech.

1. LF UK se rovněž podílí na projektu BIOCEV – evropském vědeckém centru excelence v oborech biotechnologie a biomedicíny – a projektu Kampus Albertov, zaměřeném na rozvoj excelentních vědeckých a výukových aktivit Univerzity Karlovy v oblasti přírodních a lékařských věd.

1. LF UK: Vyhledávaná. Výběrová. Úspěšná.

www.lf1.cuni.cz   

Sdílejte ...