Nadace a pomoc

Budeš se mnou chodit?

Praha 21. května 2019

Zahájení kampaně Pěšky do školy 2019.

Letos v září proběhne 2. ročník kampaně Pěšky do školy, kterou pořádá organizace Pražské matky. Školy, jednotlivé třídy i rodiče se mohou k účasti v kampani přihlásit již nyní. A proč? Protože některé věci zažijete jen venku, když jdete spolu pěšky, držíte se za ruku a můžete si třeba povídat. Vždyť společného času je tak málo… 

  • Čtvrtina dětí se dopravuje do školy převážně autem.
  • Děti jezdí autem i z malých vzdáleností – 8 % dětí, které jezdí pravidelně autem do školy, bydlí blíž než 0,5 km, dalších 12 % bydlí do 1 km.
  • 44 % dětí považuje ranní provoz před školou za nebezpečný.
  • 54 % rodičů uvedlo, že vozí děti do školy autem, protože jím pak pokračují do práce.

(Výsledky dotazníkového šetření programu Bezpečné cesty do školy 2018)

Ranní rituál

Ranní provoz před školami je pro děti nebezpečný. Tvoří se zde kolony aut, spěchající řidiči se snaží zaparkovat co nejblíže ke školním dveřím, děti vyskakují mezi manévrující auta. A přitom by stačilo jen málo, aby ranní rituál dostal zcela jiný rozměr a cesta do školy se stala zážitkem, kdy rodič a dítě mohou prožívat společné chvíle a sdílet radost z každodenních maličkostí.

Kampaň Pěšky do školy chce ve svém druhém ročníku upozornit na to, že cesty do školy jsou nevyužitou příležitostí, jak být spolu, objevovat svět a více se hýbat. „Pěší cesta do školy je výborná věc. Pokud dítě nejde samo, je to lepší pro vytváření vztahů. Cestou sdílí, jak se předešlý den mělo a co ho čeká. Je to cenný ventil pocitů a zároveň sdílení prožitků. Sociální vztahy napomáhají lepšímu psychickému zdraví dětí,“ říká PhDr. Ilona Špaňhelová, dětská psycholožka, sama matka čtyř dětí.

Choďte spolu

Jádrem kampaně jsou pěší dny na školách. „Chceme, aby si co nejvíce dětí i rodičů vyzkoušelo, jaké to je jít do školy pěšky. Klidně stačí jen kousek, třeba od zastávky MHD nebo z nedalekého parkoviště. Společný zážitek stojí i za tu trochu námahy navíc,“ říká koordinátorka kampaně Marie Čiverná. Kampaň bude probíhat v září 2019 v rámci Evropského týdne mobility a oslav Mezinárodního dne bez aut. Přihlašovat se mohou jak školy, jednotlivé třídy, tak i rodiče jako jednotlivci. Školy získají od organizace Pražské matky metodickou podporu při pořádání pěších dnů, rodiče pak zajímavé tipy, jak si cestu do školy zpříjemnit či zjednodušit. Pro děti jsou připravené zajímavé ceny v soutěži o třídu, která nejvíce chodí. Přihlašování do kampaně je možné na stránkách www.peskydoskoly.cz.

Zatím víme, že s námi letos budou chodit primátor hlavního města Prahy pan Zdeněk Hřib, herci Ondřej Kavan a Petr Vacek, herečky Klára Trojanová a Klára Melíšková, radní Prahy 6 Petr Prokop a další osobnosti. Přidáte se i Vy?

Ilustrační foto: Štěpán Hon

Koordinátorky kampaně:


Marie Čiverná, [email protected], 775 065 435


Blanka Klimešová, [email protected], 777 813 934

PR manažerka:


Monika van den Berg, [email protected], 737 856 096

Sdílejte ...