Kultura

Výstava fotografií soutěže Dvě tváře Prahy na Václavském náměstí

Praha 15. května 2019

Jubilejní desátý ročník Fotosoutěže Dvě tváře Prahy zná své vítěze. Oceněné fotografie se představí v rámci výstavy, kterou dne 13. května zahájila slavnostní vernisáž. Ta se konala přímo v prostoru výstavy na Václavském náměstí v prostředním pruhu před Café Tramvaj. Zúčastnili se jí zástupci Sdružení Nového Města Pražského v roli hlavního organizátora a zástupci všech partnerů fotosoutěže Cewe Fotolab, Hamleys, Studio DVA divadlo, Urban Store, Van Graaf, Hotel Jalta, Cushman&Wakefield, České dráhy, Jídelní a lůžkové vozy, jakož i zástupci Národního Muzea. Muzeum bylo zvláštním partnerem letošního ročníku. V rámci fotosoutěže vyhlásilo vlastní stejnojmennou kategorii. Akci podpořili také zástupci radnice Prahy 1, která je již tradičně partnerem dlouhé historie této fotosoutěže. Konkrétně pan starosta Pavel Čižinský. Fotografická soutěž probíhala šest měsíců. Za celou dobu jejího trvání se podařilo nasbírat 378 fotografií. Dvacet tři z nich bude nyní vystaveno na Václavském náměstí, a to do 10. června. Podobnými aktivitami Sdružení poukazuje na krásy i nedostatky Václavského náměstí. Fotografie přitom mají i významnou dokumentaristickou funkci. Letošní podtitul soutěže Dvě tváře Prahy byl Černá a bílá stránka Václavského náměstí. Sdružení se snaží touto i dalšími akcemi vzbudit zájem široké veřejnosti o dění a osud Václavského náměstí.

„Zájem o fotosoutěž se každým rokem zvyšuje, a to nás samozřejmě těší,“ uvádí Monika Vlková, projektová manažerka Sdružení Nového Města pražského. „Vedle uměleckého aspektu nám pak fotografie krásně poslouží i jako dokumentaristický materiál pro další odstraňování negativních aspektů dění na Václaváku a naopak, dají vyzvednout věcem, které lidi považují za vydařené a krásné. Je to i cílem našeho snažení. Přivést na toto místo co nejvíce Pražanů i domácích turistů. Nechceme Václavské náměstí spojovat pouze s politickými demonstracemi v zemi. Je tady mnoho významných a krásných zákoutí, o která je potřeba pečovat a starat se o ně,“ dodává Monika Vlková.

K dalším akcím, na které se návštěvníci v dohledné době mohou těšit patří například Konference Přátelské město  www.pratelskemesto.cz. VáclavART www.vaclavART.cz – 3. ročník, výstavy mladého sochařského umění na Václaváku nebo Venkovní výstava Ve stínu normalizace k výročí 30 let od sametové revoluce, v horní části Václaváku. Vedle kulturních událostí se bude Sdružení i nadále věnovat tématům jako je bezpečnost, úklid nebo návratu tramvají na Václavské náměstí, a to v úzké spolupráci se všemi odpovědnými orgány.

Seznam výherců v jednotlivých kategoriích a jejich prací na: http://soutez.cewe-fotokniha.cz/dve-tvare-prahy-2018/cs_cz/winners

www.CentrumPrahy.cz

Kateřina Goroškov, Jan Adámek, Monika Vlkov

Osud Václavského náměstí nám není lhostejný!

Sdružení Nového Města pražského, z.s., založeno v roce 2005, zastupuje občany a dále významné firmy, obchody, banky, hotely, restaurace, paláce a rezidenty sídlící na Václavském náměstí a v jeho okolí. Hlavním posláním spolku je péče o toto unikátní místo a jeho rozvoj.  Jeho členové si uvědomují, že nedílným prvkem funkční společnosti je její občanský sektor, který vytváří aktivní občanskou společnost, která se má v případech nesprávného směřování věcí veřejných stát tlumočníkem postojů široké veřejnosti, upozornit na problémy a přispět k nápravě v těch případech, kdy se zásahy státu ukazují nedostatečné či škodlivé. Funkční občanská společnost pak zejména motivuje občany k tomu, aby se aktivně podíleli na fungování společnosti, na rozhodování či řešení problémů a posiluje jejich vědomí o sounáležitosti a odpovědnosti za věci veřejné jako „své věci“.   [email protected]

Sdílejte ...