Různé

Letní vyjížďky se blíží: kromě technického stavu auta či motorky zkontrolujte i svou pojistku

Praha 8. května 2019

Blížící se letní měsíce znamenají na českých silnicích jediné: začíná pravá motoristická sezona. Ať už se chystáte vyrazit se svým dvoustopým pokladem na dalekou dovolenou či jen oprašujete motorku pro spanilé jízdy po české krajině, určitě se jí nemůžete dočkat. Příprava na start sezóny je vhodným časem k zamyšlení, zda jste nezapomněli na některé z důležitých věcí.

Díky svému postavení na trhu v oblasti sjednávání pojistek se srovnávací portál Porovnej24.cz opírá o velké množství zajímavých dat z prostředí českého motorismu. Nejedná se přitom čistě jen o automobily, součástí jsou i motorky. Jejich nejčastější kubatura v českých garážích je 50 ccm, žebříčku pak dominují hlavně značky BMW (31 %) a Honda (29 %). Na motorkách či slabších mopedech brázdí české silnice dramaticky více muži, než ženy: až 86 procent řidičů motorek jsou zástupci mužského pokolení.

To ale není jediná oblast, ve které muži „excelují“: můžou totiž za téměř 85 procent nehod motorek i automobilů. Co se nejčastěji kupovaných značek aut týče, zde čísla nejsou příliš překvapivá: nejvíc vlastníme škodovek (21 %) a dalších koncernových vozů značky Volkswagen (10 %).

Data vyplývají ze sjednaných havarijních pojištění a povinných ručení, které internetový srovnávač poskytuje. Průměrná roční cena povinného ručení přitom byla k březnu letošního roku 5 214 korun, u havarijního pojištění pak dosáhla 9 104 Kč. Toto je aktuální průměrná cena na trhu, ovšem při online porovnání cen na Porovnej24.cz je možné získat ještě mnohem výhodnější cenu. Například v březnu řidiči zaplatili za povinné ručení 2 971 korun, za havarijní pojištění se ceny dostaly na 6 449 Kč.

Nízké krytí, zbytečné pojistky

„Obecně lze říci, že lidé nejčastěji sahají po nižším pojistném krytí, které nepřesahuje 35 milionů – takové krytí volilo přes 59 procent řidičů. Střední pojistné krytí v rozmezí 50 až 70 milionů sjednalo přes 31 procent majitelů aut či motorek, vysoké krytí do 150 milionů pak 10 procent,“ komentuje data Zbyněk Laisek, partner portálu Porovnej24.

Ať už se tedy chystáte na dovolenou svým vozem do oblíbených dovolenkových destinací, nebo jste jen vášniví řidiči kteří si svět raději užívají za volantem auta, pojištění určitě nepodceňte. Přeceňovat byste zase neměli vaše řidičské schopnosti: podle meziročního srovnání Autoklubu České republiky vzrostl v loňském roce počet obětí dopravních nehod na našich silnicích o 63 osob – a být součástí podobné statistiky si nepřeje snad nikdo z nás.

O společnosti Porovnej24.cz

Porovnej24.cz je největším finančním porovnávačem s možností online sjednání, který operuje s nabídkou produktů více než 80 firem. Zároveň je i předním poskytovatelem unikátního softwaru pro finančně poradenské společnosti. Cílem firmy je zjednodušení finančního rozhodování a optimalizace finančních výdajů občanů.

Sdílejte ...