Sport

Připravuje se nová cestovatelská expedice – Tatra kolem světa 2

Praha 25. dubna 2019

Na konci 80. let to bylo jako zjevení. V době, kdy Češi nesměli bez svolení úřadů vycestovat ani do Lince, se do světa vydal tým dobrodruhů ve stříbrno-modré Tatře T 815 GTC upravené pro expediční účely. Na její odkaz chce navázat nová Tatra kolem světa 2.

Místa na palubě

S nápadem vydat se s tatrou do světa přišli Marek Havlíček a Petr Holeček. Od roku 2020 do roku 2022 chtějí ujet 270 tisíc kilometrů s tím, že pár míst na palubě nabídnou i zájemcům z veřejnosti. Této expedice by se tak mohlo zúčastnit až 600 lidí, kteří se prostřídají v různých úsecích. Stanou se součástí něčeho neopakovatelného, zažijí největší dobrodružství svého života a zároveň podpoří průběh výpravy i s ní související projekty.

„Chceme nejen vzdát hold původní expedici, ale hlavně v lidech rozdmýchat touhu objevovat, poznávat a překonávat hranice, nejen ty státní, ale i své vlastní,“ říká Marek Havlíček. V expedičním voze budou vždy po celou dobu kromě řidiče profesionální kameraman, průvodce a jeden až dva členové týmu zajišťující realizaci vedlejších projektů. Expedici můžete nyní podpořit na portálu HitHit.

Zkušenosti za volantem

Oba protagonisté expedice Tatra kolem světa 2 mají bohaté zkušenosti s cestováním v extrémních podmínkách. Marek Havlíček je zkušený cestovatel, spisovatel a fotograf. V minulosti projel svět, ponořil se do hloubi černého kontinentu a na svém kontě má přes 400 000 kilometrů za volantem i řídítky. Petr Holeček strávil dvanáct let v Angole, kde si musel umět poradit se servisem tatrovky i s kladivem a izolepou.

Nová Tatra kolem světa 2 navštíví až 68 zemí

Trasa bude jedinečná, ale v některých bodech se protne s trasou původní expedice z roku 1987. Na účastníky čekají autentické zážitky z Blízkého a Dálného východu, Jižní Ameriky nebo z Afriky. „Svět objedeme tak jako nikdo před námi. S respektem a pokorou ukážeme jiné země, kultury a odlišné přístupy k životu. Nejodvážnější zájemce vezmeme na cestu naší tatrovkou,“ slibuje Petr Holeček.

Upravená tatrovka

Pro expedici se připravuje speciální TATRA 4×4, která svým vzhledem naváže na původní vůz TATRA T 815 GTC. Při stavbě pomáhají také Ondřej Skácel z TATRA TRUCKS nebo Dalibor Petr, syn řidiče původní expedice. „Proč jsme zvolili tatrovku? Tatra je nejen česká automobilová ikona, ale její podvozek, vzduchem chlazený motor a konstrukce z ní dělají chrabrý vůz do terénu. Skvělý základ chceme ještě vylepšit na základě vlastních cestovatelských zkušeností a navrch přidat nejnovější technologie,“ vysvětlují Petr Holeček a Marek Havlíček. Tatrovka bude hotová v září a pak se vydá na ukázkovou jízdu po Česku a Slovensku.

 Krok za krokem

Expedice bude rozdělena do čtyř etap, přičemž speciální tatrovka bude mezi etapami na jednotlivé kontinenty přepravována lodí.

1. etapa – doba trvání devět měsíců, cca 70 tisíc kilometrů, 22 zemí

Česko – Slovensko – Maďarsko – Slovinsko – Chorvatsko – Bosna a Hercegovina – Černá Hora – Albánie – Makedonie – Řecko – Bulharsko – Turecko – Gruzie – Arménie – Ázerbájdžán – Irán – Turkmenistán – Uzbekistán – Tádžikistán – Kyrgyzstán – Kazachstán – Mongolsko – Rusko

2. etapa – doba trvání pět měsíců, cca 40 tisíc kilometrů, osm zemí

Chile – Argentina – Paraguay – Brazílie – Bolívie – Peru – Ekvádor – Kolumbie

3. etapa – doba trvání devět měsíců, cca 80 tisíc kilometrů, deset zemí

Panama – Kostarika – Nikaragua – Honduras – Salvador – Guatemala – Belize – Mexiko – USA – Kanada

4. etapa – doba trvání devět měsíců, cca 80 tisíc kilometrů, 28 zemí

JAR – Lesotho – Svazijsko – Namibie – Botswana – Zambie – Malawi – Tanzanie – Rwanda – Uganda – Demokratická republika Kongo – Republika Kongo – Gabon – Kamerun – Nigérie – Niger – Benin – Togo – Ghana – Burkina Faso – Mali – Mauretánie – Senegal – Gambie – Sierra Leone – Maroko – Španělsko – Francie – Německo – Česko

https://www.facebook.com/pg/tatrakolemsveta2

Zdena Selingerová

Sdílejte ...