Kultura

Ivan Černý: Praha fotografická 2019

Praha 23. dubna 2019

Před krátkým časem byly v historické pražské radnici na Staroměstském náměstí rozdány ceny třiadvacátého ročníku prestižní fotografické soutěže. Zároveň byla zahájena výstava, která patří ke špičkovým svého druhu v hlavním městě. Oproti předchozím ročníkům se většina soutěžních snímků soustředila na obyvatele a návštěvníky naší metropole. I když nelze říci, že by se nenašlo dosti zajímavých a neotřelých pohledů na krásu legendární Stověžaté.

Pod záštitou primátora hlavního města Prahy Zdeňka Hřiba.

Soutěž Cena Praha fotografická je nazvaná v duchu velkého fotografa Prahy Josefa Sudka. Již od roku 1996 každoročně soustřeďuje nejlepší snímky hlavního města, které vznikly v uplynulém roce. Do 23. ročníku soutěže bylo přihlášeno 954 fotografií od 84 autorů. Soutěží se tradičně ve čtyřech stálých kategoriích – Krása Prahy a její proměny, Lidé v Praze, Problémy Prahy a Kronika hlavního města. Proměnlivé kategorie v tomto ročníku byly Strašnice a 100 let v Praze.

Zaslané fotografie hodnotila devítičlenná porota v čele s  fotografem Andrejem Reiserem. V kategoriích Krása Prahy a její proměny, Lidé v Praze a Problémy Prahy udělila 1., 2. a 3. cenu, v proměnlivých první cenu. Celkově bylo uděleno i 9 čestných uznání. Hlavní cenou napříč kategoriemi je Cena primátora hlavního města Prahy, kterou letos získal Zdeněk Velen za snímky Kejklíř, U tanku a Vedro v kategorii Krása Prahy a její proměny. Dále byla udělena Cena Foma Bohemia za nejlepší černobílou fotografii (Pavol Kmeťo: Cesta do práce ),Cena Olympus (Tanya Kirilova: Nový život komínů), Cena Svazu českých fotografů (Petra Bambásková: Na Ladronce), Cena Zväzu slovenských fotografov (Markéta Zachová: Orloj). Starosta Městské části Praha 1 ocenil jako každoročně fotografii vybranou návštěvníky předešlé výstavy (František Novák: Procházka po Kampě).

Kritériem výběru všech cen je tradičně originalita záběrů a individuální tvůrčí přístup k fotografickému ztvárnění témat. Fotografie jsou vystavovány v originální autorské podobě (zvětšeniny minimálně 30x40cm).

Král je mrtev, ať žije král!

Výstava představující vítězné a porotou vybrané snímky 23. ročníku soutěže od 62 autorů je příspěvkem k vizuálním dějinám otevřeného města. Je výzvou pro další směřování fotografů, jimž se hlavní město stane základním tématem v nejrůznějších projektech. Je příležitostí k zamyšlení nad smyslem života ve městě, aktivitou jeho obyvatel a účelností jejich snah o drobné i velké změny, protože fotograficky zachycené situace ožívají silou prožitku a zaujetí pro věc. Jak říká kurátorka výstavy Věra Matějů: „Kronika města je otevřená, každý se může zapojit.“

Soutěž i výstavu Praha fotografická pořádá Společnost Praha fotografická za finančního přispění hlavního města Prahy a Ministerstva kultury ČR s podporou Městské části Praha 1, organizací Svaz českých fotografů a Nipos Artama. Poděkování za ceny do soutěže patří firmám Centrum FotoŠkoda, Foma Bohemia, Nikon, Olympus, Ricoh,Sanco a Ultralab&syn.

Výstava se koná v Křížové chodbě Staroměstské radnice, Staroměstské náměstí č.1.

Od 9.4 do 31.5 2019.

Kurátorka výstavy: Věra Matějů.

Foto: archiv

Sdílejte ...