Zábava

Sopranistka Martina Janková a klavíristé Ivo Kahánek a Gérard Wyss chystají písňový večer; společně vystoupí na Slavnostním koncertu Festivalu Jarmily Novotné 2019

Praha 18. dubna 2019

Poté, co v loňském roce rozezněli moravskými lidovkami historickou Čechovnu v Litni, vrací se slavná sopranistka Martina Janková a jeden z nejuznávanějších klavíristů mladší generace Ivo Kahánek na další ročník Festivalu Jarmily Novotné. Tentokrát ovšem nikoliv s nádechem folklóru, i když opět s tóny písní. Svůj umělecký tandem se rozhodli obohatit o další výraznou osobnost klavírního oboru, Švýcara Gérarda Wysse a jejich společné úsilí vyvrcholí 20. září při Slavnostním koncertu Festivalu Jarmily Novotné 2019 v Sukově síni Rudolfina. Písňový večer nabídne pěvecké umění i klavírní klenoty od českých a zahraničních mistrů od západu na východ. Francouzská a německá díla si zanotují s českou, slovenskou, polskou a ruskou hudbou.

Martina Janková

Ještě předtím ale na sebe vezmou úlohu lektorů Interpretačních kurzů v Litni 2019, kde zúročí své zkušenosti v oborech zpěv a klavír. Nejprve se představí při veřejném vystoupení zde, v sále Čechovny, kde 19. září podpoří čerstvé absolventy kurzů při závěrečném koncertu. Protagonisty slavnostního koncertu se stanou pouhý den poté. Na pódiu Sukovy síně dají rovněž příležitost nejlepším absolventům uplynulých kurzů a s publikem se společně potěší z písňové tvorby. Projekty pořádá nezisková organizace Zámek Liteň, z.s. pečující o odkaz legendární pěvkyně Jarmily Novotné. Slavnostním koncertem dospěje do finále 8. ročník festivalu nesoucí její jméno.

„Lidský hlas jsem vždy považoval za jeden z nejzásadnějších a mně osobně nejbližších inspiračních zdrojů klavírního zvuku. To se týká zejména písní, které ve své intimitě a opravdovosti dávají posluchačům (ale hlavně interpretům) nahlédnout do skutečného nitra hudby, či snad až za něj…,“ líčí populární klavírista Ivo Kahánek. „Zjistil jsem přitom, že vytvořit skutečně hudební partnerství takovým hlasům je svébytná klavírní disciplína s určitými principy a zákonitostmi, do nichž je třeba systematicky pronikat. Proto jsem velmi přivítal iniciativu Martiny Jankové uspořádat mistrovské kurzy zaměřené speciálně na interpretaci písní, a to nejen z pohledu pěvců ale i pianistů. Pevně věřím, že se nám společně s Martinou a vynikajícím švýcarským pianistou Gérardem Wyssem podaří pro písně nadchnout pár talentovaných mladých umělců a alespoň částečně tak zesílit zájem o tento žánr v Čechách. Zda se nám to povede, můžou záhy posoudit posluchači na slavnostním koncertě v Sukově síni Rudolfina,“ zve k poslechu Ivo Kahánek. Program bude zároveň okořeněn přednesem veršů textů písní, aby jim posluchači lépe porozuměli.


Gérard Wyss

Vstupenky v kategoriích za 400 a 500 Kč je možné zakoupit již nyní v pokladně Rudolfina na adrese 17. listopadu 79/1, Praha 1 nebo online na www.colosseumticket.cz. Koncert začíná v 19.30 hodin. Součástí vstupenky je pozvání na číši vína od 18.45 hodin.

V prodeji jsou také vstupenky na tradiční Závěrečný koncert Interpretačních kurzů v Litni 2019, které je možné rezervovat a zakoupit na emailu [email protected] nebo na čísle 724 880 826. Cena vstupenky činí 300 Kč. Koncert se uskuteční v sále Čechovny v zámeckém areálu v Litni (30 km od Prahy) od 18 hodin. 

Další informace jsou dostupné na www.zamekliten.cz.

Barbora Dušková

O organizaci ZÁMEK LITEŇ, z.s.

Nezisková organizace Zámek Liteň, z.s., založená Ivanou Leidlovou na počátku roku 2012, si dala za cíl obnovit a pozvednout jméno a odkaz světoznámé pěvkyně Jarmily Novotné a českého šlechtického rodu Daubků. Zámek Liteň organizuje multižánrový Festival Jarmily Novotné, vytvořil a pečuje o muzejní sbírku, podporuje a iniciuje vznik nových autorských počinů, podporuje mladé umělce a obnovuje kulturní památky v areálu zámku Liteň.


Organizace mimo jiné vydala reedici memoárů Jarmily Novotné Byla jsem šťastná, spolupodílela se na vydání hudebního CD Jarmily Novotné Opera Recital, organizuje mistrovské pěvecké kurzy pro mladé pěvce, v roce 2014 pořádala open air koncert Pocta Jarmile Novotné pod vedením Jiřího Bělohlávka a za účasti světově uznávaných českých operních pěvců. V roce 2013 Zámek Liteň, z.s. inicioval a financoval osmnáctiměsíční mezinárodní historický výzkum a vydání knihy o Jarmile Novotné pod vedením historika, spisovatele a scenáristy Pavla Kosatíka. Hlavním výstupem tohoto výzkumu a současně vrcholnou událostí Festivalu Jarmily Novotné 2015 bylo vydání historicky první monografie o Jarmile Novotné s názvem Baronka v opeře. V loňském roce, u příležitosti 110. výročí narození pěvkyně, organizace uspořádala operní gala Pocta Jarmile Novotné 2017 s předními tuzemskými i zahraničními pěvci, ve spolupráci se SOČRem.

8. ročník Festival Jarmily Novotné 2019 pozve na dvojici koncertů – 19. září na Závěrečný koncert Interpretačních kurzů v Litni 2019 a o den později, 20. září na Slavnostní koncert FJN 2019 do Sukovy síně Rudolfina. Interpretační kurzy v Litni 2019 povedou ve dnech 14.–20. září přední sopranistka Martina Janková se špičkovými klavíristy Gérardem Wyssem a Ivem Kahánkem. Zámek Liteň, z.s. se stal koproducentem celovečerního dokumentu o Jiřím Suchém, jenž vzniká v režii Olgy Sommerové. Vedle podzimní kinopremiéry, bude možné snímek zhlédnout při speciální projekci v Litni. Zámecký areál bude rovněž hostit přehlídku ZUŠ Open pro Střední Čechy, která zde proběhne na Den dětí. Organizace také spolupracuje na výstavě Nevěsta prodaná do ciziny mapující historii nejznámější opery Bedřicha Smetany v zahraničním kontextu, jež je k vidění v Národním muzeu – Muzeu B. Smetany do 2. listopadu 2020. 

Další informace na www.zamekliten.cz a https://www.facebook.com/FestivalJarmilyNovotne.

Sdílejte ...