Zdraví

Jak předčasně nepřijít o zuby? Pomohou i budoucí zubaři z 1. LF UK

Praha 9. dubna 2019

Více než 90 procent populace se během života setká s onemocněním zubním kazem nebo parodontitidou. Studenti Zubního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) proto pořádají akci Ve zdravé Praze zdravý zub.

V úterý 9. dubna budou od 8.00 do 17.00 na Palackého náměstí v Praze pomáhat lidem se správnou technikou čištění zubů, radit a také vyvracet mýty spojené s ústní hygienou, aby společně zamezili vzniku zubního kazu, zubního kamene a zánětu dásní.

Sdružení studentů stomatologie České republiky i v letošním roce organizuje akci pod záštitou děkana 1. LF UK prof. MUDr. Aleksiho Šeda, DrSc., proděkana pro zubní lékařství doc. MUDr. Reného Foltána, Ph.D., ministra zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha a místostarosty Prahy 2 Bc. Jana Koláře.

„Naším cílem je zvýšení povědomí o snadné preventabilitě velmi častých onemocnění, jako jsou zubní kaz či parodontitida, které trápí většinu populace a které jsou důvodem předčasné ztráty zubů. Toho se snažíme docílit interaktivní a zajímavou formou, kdy kolemjdoucí přímo zapojujeme do nácviku jejich ústní hygieny a máme tak možnost jejich postupy poupravit a zlepšit. Kromě nácviku správné ústní hygieny se zde lidé také mohou ptát na vše, v čem ohledně zubů a jejich správné hygieny váhají. Odpovídat jim budou zkušení školitelé z řad studentů stomatologie 1. LF UK,“ vysvětluje student 3. ročníku oboru Zubní lékařství David Čiháček.  

Je to právě zubní povlak, který je příčinou většiny onemocnění dutiny ústní. Proč vlastně plak vzniká? Uškodí nám? Můžeme ho nějakým způsobem účinně odstranit? Je normální krvácení dásní při čištění? A co je vlastně ta parodontóza? Na tyto otázky budou odpovídat studenti oboru Zubní lékařství 1. LF UK, která je jedinou pražskou lékařskou fakultou, na níž se dá obor Zubní lékařství studovat. Absolventi pětiletého studia získávají titul MDDr.

Studenti budou lidem vysvětlovat například také rozdíl mezi zubním plakem a zubním kamenem, které bývají nesprávně zaměňovány, a doporučí vhodné dentální pomůcky (kartáčky, dentální nit, mezizubní kartáčky se štětinkami).

Ve stejný den budou studenti stomatologie radit s čištěním zubů v ulicích dalších čtyř univerzitních měst – Brna, Hradce Králové, Olomouce a Plzně. Podrobnosti o akci Ve zdravé ČR zdravý zub jsou
k dispozici na: http://www.ssscr.cz/ve-zdrave-cr-zdravy-zub

Petra Klusáková

Mýty o ústní hygieně

Správná technika čištění zubů je jen pro šikovné Nácvik správného postupu vyžaduje manuální zručnost, ale techniku se skutečně naučí úplně každý.

Špatné zuby po rodičích

Dědičnost hraje v oblasti zdraví ústní dutiny velmi malou roli. I pacient, který dědí např. silnou sklovinu nebo nemá sklon k zubnímu plaku, ale zuby si nečistí správně, může očekávat problémy. Na druhé straně i člověk s horšími předpoklady (např. složení slin vyvolávající větší tvorbu zubního plaku) se při správné technice čištění zubů může problémům s kazy a dásněmi navždy vyvarovat. Správná technika se ale musí natrénovat

Staré zuby nové technice nenaučíš

Nácvik správné techniky čištění zubů a jeho výsledky hrají roli v každé životní etapě.

Správné čištění zubů je příliš nákladné, nemůžu si dovolit tolik investovat…

Kvalitní zubní a mezizubní kartáčky a další pomůcky bývají dražší, ale v porovnání s dalšími produkty denní spotřeby to už tak palčivé není. Navíc ve srovnání s cenou plomb nebo dokonce zubního implantátu je cena kartáčku skutečně zanedbatelná.

Zubní pasta z reklamy znamená dostatečnou péči

Více než drahá zubní pasta z reklamy je důležitější technika a úhel kartáčku. Zubní pasta tuto práci nahradit nedokáže, je pouze podpůrným prostředkem, který zuby leští a dodává jim fluor (tedy kromě past homeopatických, ty jej neobsahují).

O 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy

1. LF UK jako jedna ze čtyř zakládajících fakult pražské Univerzity Karlovy patří k nejvýznamnějším českým vzdělávacím institucím. Právě zde se studentům dostává kvalitní výuky medicíny a zdravotnických předmětů, zatímco pacientům je na pracovištích společných se Všeobecnou fakultní nemocnicí a s dalšími nemocnicemi v Praze poskytována nejmodernější léčebná péče.

Zároveň je 1. LF UK nejproduktivnějším centrem biomedicínského a klinického výzkumu v České republice. Kvalitní věda je nedílnou součástí fungování dobré vysoké školy. Badatelé svojí prací posouvají kupředu naše vědění. Významná školská pracoviště ovšem čerpají z kroků svých předchůdců – a nejde jen o vědecké poznatky zachycené v literatuře, ale i o historické exponáty, které budou nyní přístupné i návštěvníkům Pražské muzejní noci.

Sdílejte ...