Ministerstva Policie ČR, MO

Důležitý krok k personální stabilizaci České pošty. Od dubna vzrostou mzdy pošťáků o 10 %

Praha 5. března 2019

Dozorčí rada České pošty dnes, 5. března 2019, na mimořádném jednání definitivně potvrdila návrh ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) na růst mezd. Od 1. dubna tohoto roku tak vzrostou tarifní mzdy zaměstnanců České pošty mimo manažery o 10 %. Jde o nejvyšší nárůst mezd na České poště za 11 let.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka je spravedlivý růst mezd vedoucí k personální stabilizaci prvním krokem k tomu, aby se situace na České poště zlepšila. Současně k 1. červnu 2019 klesne počet manažerských pozic státního podniku o 15 %, což bude znamenat úsporu až 120 mil. Kč. Dozorčí rada také uložila generálnímu řediteli České pošty Romanu Knapovi předložit do letošního května plán kompletní restrukturalizace podniku tak, aby měla pošta do roku 2022 vyrovnaný rozpočet.

„Česká pošta se potřebuje nadechnout, aby mohla učinit zásadní změny. K tomu je nutné nejprve stabilizovat personální situaci. Růst mezd o 10 % je prvním krokem. Chceme zabránit odchodu zkušených zaměstnanců,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček s tím, že zásadní je zabránit rostoucí fluktuaci v podniku, která letos vzrostla na 28 %. „Aktuálním zvýšením platu pouze zabráníme paralýze pošty a dalšímu rozevírání platových nůžek. I poté budou platy pošťáků hluboko pod státním průměrem,“ dodal ministr vnitra s vysvětlením, že medián u zaměstnanců pošty s tarifní mzdou je dnes jen 22 000 Kč. Za letošní první tři měsíce, kdy platy zůstaly na původní úrovni, získají zaměstnanci pošty do platu mimořádnou odměnu.

Jan Hamáček také připomněl, že dnešní finanční situace pošty je způsobená především nedostatečnou platbou státu za univerzální službu, kterou si od ní na základě poštovní licence objednává. Tyto služby poštu ročně stojí až 1,5 mld. Kč, stát za ně ale platí jen 500 mil. Kč. Proto ministr vnitra předloží pozměňovací návrh, který zvýší úhradu za univerzální službu na další roky až na 1,5 mld. Kč.

Generální ředitel České pošty Roman Knap doplnil, že rok 2019 je pro poštu především stabilizační. „Za 11 let se rozdíl mezi průměrnou mzdou a mzdou na poště nepřiměřeně zvyšoval, snažíme se ho proto zmenšit, a poštu tak stabilizovat,“ doplnil Roman Knap, podle kterého budou další kroky v rámci restrukturalizace následovat.

Klára Pěknicová

pověřená řízením odboru tisku a public relations 

Sdílejte ...