Školy

Mlékárna Valašské Meziříčí podporuje anketu Zlatý Ámos

Praha/Valšské Meziříčí 1. března 2019

Anketa o nejoblíbenějšího učitele České republiky Zlatý Ámos zná své semifinalisty. Stali se jimi například Zdeněk Halamásek z gymnázia Budějovická na Praze 4, kde učí zeměpis a tělesnou výchovu. Pan učitel Halamásek získal i titul Pražský Ámos 2019. Nebo  Pavlína Strýčková – Zlínský Ámos ze ZŠ U Pálenice z Kunovic. Mlékárna Valašské Meziříčí se v loňském roce poprvé zúčastnila jako partner ankety Zlatý Amos. Spolupráce byla velmi zajímavá, a proto se rozhodla tento projekt podpořit i v letošním roce. Mlékárna podporuje především regionální kola proto, aby byly motivovány všechny děti, protože jen na nich závisí nominace oblíbených učitelů do soutěže. Organizátorům akce jde o to, aby výhry a ocenění nedostávali pouze finalisté, protože práci s přípravou na soutěž mají skutečně všichni. Připravit se do soutěže zabere mnoho času a stojí hodně úsilí. Podle výkonů letošních prvních regionálních kol to děti s nominacemi svých učitelů myslí skutečně vážně. Mezi semifinalisty již nyní určitě je letošní Zlatý Ámos. Komu ministr školství nakonec korunku Zlatého Ámose nasadí, bude známo 28. března, kdy se uskuteční závěrečné finále. Slavnostní korunovace proběhne následující den na Kantorském bále.

 „První regionální kolo letošního ročníku se uskutečnilo v historických sálech Škodova paláce, kde v současné době sídlí pražský magistrát,“ uvádí PaedDr. Ladislav Hrzal, školský ombudsman. „Z Prahy přišlo letos celkem devět nominací, soutěžního klání se nakonec zúčastnily tříčlenné týmy ze šesti škol, tři ze základních, dva ze středních a jeden ze základní umělecké školy. Do Prahy přijeli i žáci Jiřího Palána z Větrného Jeníkova, kteří své soupeře skvěle doplnili. Všechna vystoupení byla pečlivě připravena, bylo vidět, že žáci to s nominací svého učitele na Zlatého Ámose myslí vážně. Děti skládaly o svých učitelích básničky, zpívaly písničky, hrály scénky. Bylo vidět, že děti své oblíbené učitelky a učitele mají rády, a že si jich váží za všechno, co pro ně při vyučování ale i mimo školu dělají,“ dodává Ladislav Hrzal.

O Zdenku Halamáském z gymnázia Budějovická na Praze 4, jeho studenti říkají: „Na jednu stranu starostlivý dospěle smýšlející muž, na druhou člověk, co poskočí radostí, když žáky napadne hrát šiškovanou“.

„Vzdělávání dětí bylo odjakživa velmi důležité a ne jinak je tomu i dnes. Anketu Zlatý Ámos spatřujeme jako velmi zajímavou a přínosnou, jak pro učitele, tak děti,” uvádí ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Rozhodli jsme se, že i v letošním roce tuto anketu rádi podpoříme v rámci regionálních kol se svými výrobky a cenou do finálového kola,” dodává Radka Benešová.

V regionálních kolech je úkolem žáků a studentů před porotou představit nominovanou paní učitelku nebo nominovaného pana učitele. Na regionální kolo by měli z každé školy přijet maximálně tři žáci (žačky) a nominovaná učitelka nebo učitel. Před porotu nejdříve přijdou žáci, po ní následuje ještě rozhovor s porotou za přítomnosti žáků a nominovaného pedagoga. Představení by mělo být pečlivě připravené, originální, výstižné, vtipné, musí porotu zaujmout a přesvědčit, že nominovaná paní učitelka nebo pan učitel je opravdu nejoblíbenější. Neměla by být dlouhá, maximálně 5 minut. Regionální kola nejsou ve všech krajích. Místa jsou vybírána podle počtu přihlášených pedagogů a na základě podpory krajů. Z každého regionálního kola vybere porota postupující do semifinále. V krajích, kde jsou nejméně 3 nominovaní porota vyhlásí krajské Ámose. Po skončení všech regionálních kol a porovnání všech obhajob má porota právo nominovat další postupující do semifinále. Předsedou poroty regionálních kol je ředitel ankety. Dalšími členy poroty jsou zástupci pořadatelské organizace, nositelé titulu Zlatý Ámos, zástupci partnerů a sponzorů ankety.

Zlatý Ámos je anketa o nejoblíbenějšího učitele České republiky. Hlavní cenou je čestný titul Zlatý Ámos, kde o vítězi rozhoduje porota. Druhá kategorie je Dětský Ámos, o kterém rozhoduje porota složená z dětí ze škol, které se dostaly do finále. Žáci přihlašují své oblíbené učitele od října do prosince. Přihláška musí obsahovat stručnou charakteristiku kandidáta, popis jedné společně prožité příhody a podpisy sta osob, kteří s přihláškou souhlasí. V lednu a únoru probíhají regionální kola, v nichž žáci před porotou obhajují navrženého učitele nebo učitelku. Pak následuje semifinále, jež se koná na ministerstvu školství a účastní se ho postupující pedagogové z regionálních kol prezentující před porotou svou cestu k titulu „školní Ámos“. Veřejné finále ankety se koná koncem března či začátkem dubna, tedy k výročí narození Jana Amose Komenského a ke Dni učitelů  – 28. března. Finále se účastní nominovaní pedagogové spolu se svými žáky. Absolvují tak celkem čtyři soutěžní úkoly, z nichž dva jsou tajné a dva veřejné, a sice samostatné vystoupení nominovaného pedagoga a dále jeho společné vystoupení se žáky.

Další semifinalisté 26. ročníku  Zlatý Ámos

Bočková Jana – SPŠD Karlovarská, Plzeň

Bublák Martin – Jihomoravský Ámos, ZŠ a MŠ Dolní Kounice

Hanušová Ivana – Ámos Královéhradeckého kraje, ZŠ a MŠ Krčín Nové M.n.M.

Hájková Veronika – ZŠ a MŠ Sedlec – Prčice

Kaňovská Karin – Moravskoslezský Ámos, ZŠ Ostrava Hrabová

Kopáčiková Pavlína – Jihočeská Ámoska, ZŠ a MŠ Vacov

Lucová Radmila – Olomoucký Ámos, ZŠ Šumperk Šumavská

Mandincová Šárka – Ústecká Ámoska, ZŠ V.Talicha Most

Palán Jiří – Ámos Vysočiny, ZŠ a MŠ Větrný Jeníkov

Ptáčníková Karla – ZŠ a MŠ J. Š. Baara České Budějovice

Strýčková Pavlína – Zlínský Ámos, ZŠ U Pálenice Kunovice

Tichá Petra – ZŠ Zábřeh Školská

Vocílková Radka – Středočeská Ámoska, Gymnázium pod Svatou Horou Příbram

Vokáčová Eliška – Ámos Pardubického kraje, Gymn. K. V. Raise a SOU Hlinsko

Žižka Pavel – Plzeňský Ámos, 25. ZŠ Plzeň

Více informací o mlékárně naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz.

Kateřina Goroškov

Sdílejte ...