Politika

V Letňanech a ve Kbelích se má zdvojnásobit počet obyvatel

Praha 12. února 2019

„Kde ti lidé budou pracovat?“, ptá se 1. místostarosta Letňan Pavel Sehnal

V Letňanech a sousedních Kbelích se má postavit celkem 15.500 bytů. To je přibližný součet dnes známých investičních projektů na severní pražské terase. V nich najde své bydlení třicet až čtyřicet tisíc lidí, čímž se zdvojnásobí současný počet obyvatel.

“Zcela vážně se ptám, kde těch čtyřicet tisíc lidí bude hledat zaměstnání.  Práce v místě bydliště by měla být významnou prioritou zastupitelů v této lokalitě. Potřeba výstavby kanceláří a výrobních prostor by měla zaznívat stejně silně, jako potřeba posílení dopravy a škol. Je zcela nesmyslné exportovat desítky tisíc lidí každé ráno za prací do jiných městských částí. Mně připadá přirozené, že když jdu do práce pěšky, cestou odvedu dítě do školky a co nejdříve po práci si ho vyzvednu, než ho tam nechat o dvě hodiny déle z důvodu hodinové cesty do zaměstnání a zpět,” argumentuje Sehnal.

Dle vznikajícího návrhu  premiéra Babiše a primátora Hřiba by mohla vzniknou v Letňanech a ve Kbelích vládní čtvrť pro 10.000 úředníků a obří nemocnice pro 2.000 lékařů, sestřiček a zdravotnického personálu.

“Nehodlám komentovat politický souboj, který kolem tohoto projektu probíhá, ale jako první místostarosta Letňan s gescí za územní plán a rozvoj, zodpovědný svým voličům, zcela pragmaticky konstatuji, že pokud chybějící kanceláře v Letňanech vybuduje stát, budou z toho občané této městské části mít větší užitek. Na rozdíl od soukromého developera lze po investorovi státu požadovat další peníze pro městskou část. Pro čtyřicet tisíc nových obyvatel bude třeba vybudovat školy a školky asi pro 3.000 dětí, to je další projekt za miliardy, kterou soukromý developer nezainvestuje, ale stát ano. Stejně tak bude nutné požadovat po investorovi parkování a s tím spojenou dopravní infrastrukturu,” dále rozvádí Sehnal.

Počet obyvatel Prahy se za poslední roky významně zvýšil. Z původního milionu dnes v Praze žije a pracuje 1,3 miliónu lidí.  Gravitace velkých měst pokračuje, a to díky nabídce vyšších platů a neřešenému zaostávání regiónů. Výstavbu bytů v Praze, po kterých je vysoká poptávka, nelze zastavit. To by způsobilo další růst ceny současných bytů.

“Osobně si myslím a chtěl bych se o to v dalších jednání zasadit, že by alespoň čtvrtina území plánovaného pro vládní čtvrť a nemocnici měla zůstat nezastavěná a posloužit jako veřejná zeleň a park. Nechci, aby se z Letňan stalo betonové předměstí vnitřní Prahy,” dále rozvádí své postoje Sehnal. “S těmito názory jsem již seznámil členy rady a hodlám je předložit i zastupitelstvu Letňan, které se zatím v této záležitost nesešlo a nerozhodlo o dalším postupu.  Nepokládejte proto moje stanoviska, jako rozhodnutí některého z kolektivních orgánů městské části, ale jako moji osobní iniciativu v této věci,” konstatuje Sehnal.

V Praze dne 11. února 2019

Ing. Pavel Sehnal – 1.místostarosta Letňan

radní s gescí za územní plán a rozvoj

Sdílejte ...