Politika

Společné jednání vedení Parlamentu

Praha 30. ledna 2019

Hlavním tématem byly možné změny ústavy, zákon o referendu.

Poprvé v tomto roce se sešli předsedové a místopředsedové Poslanecké sněmovny a Senátu. Hlavním tématem byly možné ústavní změny, mezi nimi především zákon o referendu nebo rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

V Senátu ve stávajícím složení není společná vůle přijmout ústavní zákon o obecném referendu. „Je zjevné, že v Senátu nenajdeme ústavní většinu, zákon o referendu v Senátu naprosto jistě neprojde. Nechceme referendum z principu, vždyť zářným příkladem je odstrašující případ brexitu,“ poukázal na jeden z argumentů předseda Senátu Jaroslav Kubera. Podle něj je v horní komoře spíše průchozí ústavní novela o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, který by mohl dohlížet na hospodaření obcí. Avšak senátoři, kteří jsou zhusta také aktivní v komunální politice, požadují nejprve odstranění ostatních kontrol obecních rozpočtů, které jsou často duplicitní.

Zástupci obou komor Parlamentu hovořili také o možném prodloužení 30denní lhůty Senátu na projednání zákonů. Podle předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka by bylo vhodné při zásahu do Ústavy ČR změnit více paragrafů. „Já osobně nemám problém s tím, aby Senát měl 60 dní na projednávání zákonů, ale když otevřeme ústavu, byl bych rád, aby se zároveň změnilo více věcí. Byl tady např. návrh, který řešil klouzavý mandát, který by byl prospěšný pro práci ministrů,“ zmínil Radek Vondráček po jednání v Senátu. 

Zástupci obou komor se na společném jednání shodli na harmonogramu projednávání zákonů a hovořili také o koordinaci zahraničních aktivit. Předsedové Kubera a Vondráček už ve středu zamíří na Hrad, kde proběhne za účasti nejvyšších ústavních činitelů koordinační porada právě k tématu zahraniční politiky ČR.

www.senat.cz

Eva Davidová

Sdílejte ...