Různé

Tvořivá dílna v jabloneckém muzeu: „Na Hromnice tvořte svíce“

Jablonec nad Nisou, 26. ledna 2019

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou žije v duchu svátků ohlašujících blížící se jaro. V tvůrčí dílně nazvané „Na Hromnice tvořte svíce“ si mohou návštěvníci vytvořit ozdobnou sklenici s korálky různých barev. Do této originálně nazdobené sklenice pak vloží svíčku, tzv. Hromničku.

V minulosti si lidé také dělávali svíčku, které se říkalo Hromnička a tuto svíci si 2. února, na svátek Hromnic, nechávali v kostele posvětit. Kouzelnou svíčku pak postavili do okna, aby její světýlko odhánělo všechno zlé ze stavení a aby chránilo dům i jeho obyvatele před blesky,“ vysvětluje výběr tématu muzejní edukátorka Milena Zachařová.

Dílna se koná v den pololetních prázdnin, tedy v pátek 1. února od 9 do 17 hodin, a je vhodná pro malé i velké návštěvníky. Vstup je zdarma, jako bonus budou mít návštěvníci dílny volný vstup do aktuální výstavy DVA V JEDNOM: Český a slovenský design skla 1918-2018. 

Partneři akce: společnost Preciosa, Liberecký kraj, Město Jablonec nad Nisou, Ministerstvo kultury.

Na hromnice tvořte svíce – plakát

Milena Zachařová

 Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou,  tel. 483 369 021, email: [email protected]

 

 

 

 

 

Sdílejte ...