Sport

Rally Dakar: Extrémně těžká etapa posouvá naši posádku vpřed na 17. místo

Praha 17. ledna 2019

Středeční okruh kolem města Pisco byl předposlední výzvou pro účastníky 41. ročníku Rally Dakar. 409 kilometrů dlouhou etapu zvládli Ouředníček s Křípalem #332 dokončit na 15. místě. V celkovém pořadí se tak posunuli na skvělou 17. příčku.

Tomáš Ouředníček shrnul bezprostředně po příjezdu do bivaku etapu slovy: „Právě jsme dorazili do cíle pro mě asi nejtěžší etapy. Byla krásná, ale hrozně namáhavá. Na konci jsem mlel z posledního. Neměl jsem už žádnou energii, ale řekli jsme si, že prostě musíme dojet. Etapa byla navigačně extrémně náročná a spousta aut bloudila po trati. David bezchybně navigoval a díky tomu jsme předjeli několik aut. Sice jsme dvakrát zapadli, ale rychle jsme se z toho vyprostili. Pokračovali jsme dál ve skvělém tempu a zbytečně jsme neriskovali. Uvidíme, jaký z toho bude nakonec výsledek. Při příjezdu do cíle jsme byli na 16. místě.

Náročnost etapy dosvědčují i vážné nehody, které jsme viděli. Třeba rozstřelený Minik. Sice nevíme, kdo to byl, ale musela to být hrozná nehoda. Byl tam vrtulník a jeden z posádky ležel na lůžku. Potkali jsme spoustu zapadených aut i odstavených motorek. Hlavně pro motorkáře to musela být velmi náročná etapa.

Jsme zvědaví, jak dopadnou v závodě Češi. Aleš Loprais je poslední český kamion, takže mu fandíme. Z motorkářů to snad taky všichni doklepou, včetně Olgy Roučkové na Can-Amu. Martin dojel na super místě. Zítra ho podpoříme a snad to dopadne do až cíle. Moc děkujeme všem fanouškům za podporu.“

Navigátor David Křípal k deváté etapě řekl: „Jak říká Tom. Byla to fakt těžká etapa. Tomáš jel ty obrovské duny perfektně. Byly opravdu těžké a bylo v nich strašné teplo, takže dnes jsme si to užili se vším všudy.

Po cestě jsme viděli celkem dvě nehody, ke kterým letěl vrtulník. A musím říct, že na psychice to moc nepřidá. Tyhle duny jsou fakt nebezpečné. Je to taková ruská ruleta, obzvlášť v Peru. Nikdy nevíme, co bude za dunou. Takže potom se nám jelo chvilku těžce, protože člověk přemýšlí, že se každému z nás může stát to samé.

Za výsledek jsme strašně rádi. Jsou tu velcí konkurenti. Takže pro nás je umístění bomba. Dokonce jsme dojeli před Loebem.“

Posádka Prokop – Tománek #305 dokončila předposlední etapu jako 6. automobil v pořadí. V celkové klasifikaci tak postoupili na skvělou 6. příčku.

Ve čtvrtek mají posádky naposledy možnost zabojovat o co nejlepší umístění v rámci letošního ročníku Rally Dakar. Mohou využít 359 kilometrů trati z Pisca do Limy, včetně 112 kilometrové rychlostní zkoušky.

Průběžné pořadí Rally Dakar 2019

Kategorie automobilů po 9. etapě:

1. NASSER AL-ATTIYAH #301 (Toyota)

2. NANI ROMA #307 (Mini)

3. SEBASTIEN LOEB #306 (Peugeot)

6. MARTIN PROKOP #305 (Ford)

17. TOMAS OUREDNICEK #332 (Ford)

Ohlédnutí týmu MP-Sports za 8. etapou:

Tomáš Ouředníček & David Křípal #332
Rally Dakar (6-17/1/2019) sledujte na: tomasourednicek.cz
Sdílejte ...