Sport

Rally Dakar: Dramatické chvíle na začátku maratónské etapy

Dakar/ Praha 11.ledna  2019

Ve čtvrtek byla na programu Rally Dakar 2019 první část maratónské etapy vedoucí z Arequipy do Tacny. Tuto 664 kilometrů dlouhou peruánskou výzvu posádky absolvovaly bez servisní pomoci. Byla to opět náročná etapa – spousta odstavených aut, velmi rozbitá trať a všudypřítomný fesh fesh. Tomáš Ouředníček a David Křípal ve speciálu Ford Raptor #332 dokončili první maratónský úsek na 35. místě a v celkové klasifikaci jsou nyní na 22. příčce.

Čtvrteční i páteční maratónské etapy jsou náročnou prověrkou jak pro posádky, tak pro jejich techniku. Závodníci se musí spolehnout sami na sebe a musí si vystačit s náhradními díly, které vezou. Po dnešní první části je čeká noc mimo technické zázemí a bez velkého servisu musí vše opravit tak, aby byli schopni dokončit zítřejší druhou maratónskou etapu.

„Dnešní etapa byla pekelná. Odstartovali jsme a po 13 kilometrech jsme měli defekt zadního kola. Přestože jsme si pracně vydobyli dobrou startovní pozici, která byla pro dnešek zásadní, tímhle defektem jsme o ni přišli. Zatímco jsme měnili kolo, předjelo nás několik kamionů a aut. Navíc celá rychlostní zkouška byla ve fesh feshi. Strašně se prášilo a nebylo vidět ani na předek auta. Bylo opravdu těžké někoho předjet. Fesh fesh byl tak měkký a zrádný, že jsme několikrát zapadli. Pak nás při předjíždění v oblaku prachu vytlačilo Mitsubishi a vletěli jsme do obrovské díry. Byla to opravdu strašná rána! Mysleli jsme, že bude po nás a že auto poletí přes střechu. V první chvíli to vypadalo na konec Dakaru. Naštěstí Raptor dopadl na všechny čtyři kola. Přední ližina je totálně prohnutá a plynový pedál taky. David plyn částečně opravil kladivem od místních fanoušků, ale pořád je s ním problém. Když sešlápnu plyn naplno, odstaví se. A jelikož jsem to předtím nevěděl, v dalším těžkém fesh feshi jsem sešlápl plný plyn a auto se zastavilo. Tahle etapa nás zase hodně prověřila. Musím říct, že v některých chvílích jsme ani nedoufali, že to zvládneme dojet,“ komentoval průběh první části maratónské etapy Ouředníček.

„Trať byla díky svému povrchu strašně těžká. Nejen fesh fesh, ale taky velké kameny – to je strašná rozbíječka na auto. Měli jsme projíždět jedním hodně úzkým, čtyřkilometrovým kaňonem, kde byl fesh fesh. Ale hned na začátku stály čtyři zapadené auta. S Tomášem jsme museli najít jinou variantu. Vyšplhali jsme na obrovskou horu nad kaňonem, jeli jsme po jeho vrcholu a hledali waypoint. Nakonec jsme ho našli a objeli spoustu zapadených aut, takže to bylo super. Teď si musíme sami opravit auto, abychom mohli zítra zase bojovat,“ řekl k etapě navigátor David Křípal.

Ford Raptor #305 Martina Prokopa byl 16. nejrychlejším vozem této etapy a v celkovém hodnocení posádka zůstává na 11. místě. Zítra se závodníci vrací 714 kilometrů dlouhou trasou zpátky do bivaku v Arequipě, kde zůstanou celou sobotu a užijí si den volna.

Průběžné pořadí Rally Dakar 2019

Kategorie automobilů po 4. etapě:

1. NASSER AL-ATTIYAH #301 (Toyota)

2. STEPHANE PETERHANSEL #304 (Mini)

3. NANI ROMA #307 (Mini)

11. MARTIN PROKOP #305 (Ford)

22. TOMAS OUREDNICEK #332 (Ford)

Ohlédnutí týmu MP-Sports za 3. etapou:

Tomáš Ouředníček & David Křípal #332

Rally Dakar (6-17/1/2019) sledujte na: tomasourednicek.cz

Pokračovat na web tomasourednicek.cz

 

Sdílejte ...