Historie

Robert Kvaček: Poslední den

Praha 10. ledna 2019

Mnichov – Praha, 1938 – Příběh posledního dne před vznikem Československa

Mnichovská dohoda ze září 1938, jež tragicky zmrzačila tehdejší Československou republiku, je dodnes vnímána jako jeden z nejbolavějších okamžiků naší novodobé historie. Odstartovala největší válečnou katastrofu, jež postihla celou Evropu i další kontinenty, a dalekosáhle ovlivnila následující světový vývoj. Ačkoliv se čeští politici v čele s prezidentem Benešem snažili republiku zachránit vší mocí včetně moci branné, zradě svých spojenců – Francie a Anglie – čelit nedokázali. Těm byl osud malé země uprostřed Evropy lhostejný. Adolf Hitler dosáhl s jejich pomocí svého a vítězně vykročil za svým snem o tisícileté říši. Co mnichovské dohodě předcházelo, proč k ní došlo, kdo a jak se na onom ostudném činu podílel a jak vše probíhalo – tyto a další skutečnosti popisuje renomovaný český historik prof. Robert Kvaček. Na základě detailní znalosti dobových dokumentů plasticky líčí dění a atmosféru oněch zářijových dní, zejména dne posledního.

V Nakladatelství Epocha právě vychází 1. vydání titulu Poslední den Roberta Kvačka. Kniha je již k dostání na pultech knihkupectví a zároveň vychází jako e-kniha. Čtenáři si ji také mohou pořídit s 25% slevou na e-shopu či facebookových stránkách Nakladatelství Epocha.

E-shop: http://epocha.cz/detailknihy.php?id=924

E-kniha: https://www.palmknihy.cz/dejiny-fakta/posledni-den-2-vyd-180902

Facebook: https://www.facebook.com/commerce/products/2071622226260381/

Obálku knihy a ukázku naleznete v příloze e-mailu.

 

Prof. PhDr. Robert Kvaček, CSc. (*1932)

Patří k nejvýznamnějším českým historikům a vysokoškolským pedagogům. Vyniká především jako znalec našich národních dějin 19. a 20. století. Soustředil se na mezinárodněpolitické souvislosti evropského vývoje, jež vedly k mnichovskému diktátu, a věnoval jim publikace Osudná mise (1958); Nad Evropou zataženo (1966); Historie jednoho roku (1976); Československý rok 1938 (spoluautor, 1988); Obtížné spojenectví (1989). V knize Diplomaté a ti druzí (1988) vylíčil cesty, jimiž se vytvářela protihitlerovská koalice.

Společně s D. Tomáškem vydali publikace dotýkající se otázek národního odporu a kolaborace v období nacistické okupace: Causa Emil Hácha (1995); Obžalována je vláda (1999) a Generál šel na smrt. Životní příběh Aloise Eliáše (2008). Po léta autorsky spolupracoval s tiskem (Svobodné slovo, Hlas revoluce, respektive Národní osvobození). Jeho jméno najdeme mezi autory středoškolských i vysokoškolských učebnic (Československé dějiny IV., 1967; Dějiny novověku IV., 1973; České dějiny II., 2002).

Za svou pedagogickou činnost obdržel prof. dr. Kvaček Zlatou medaili Univerzity Karlovy a za přínos v oblasti literatury faktu získal několikrát Cenu E. E. Kische, Miroslava Ivanova a Vojtěcha Zamarovského.

Posledni den UKAZKA

Informace o knize

Titul: Poslední den

Podtitul: Mnichov – Praha, 1938

Autor: Robert Kvaček

Přebal a grafická úprava: Lukáš Tuma

Formát: vázaná s přebalem, 145 x 205 mm

  1. vydání

136 stran + 16 stran fotopřílohy

Cena: 199 Kč

Nakladatel: Nakladatelství Epocha

ISBN: 978-80-7557-138-0

O Nakladatelství Epocha

Nakladatelství Epocha se zaměřuje především na literaturu faktu a historii, velký prostor je však věnován i beletrii a titulům v žánrech fantasy, sci-fi a horor. Většina produkce Nakladatelství Epocha je dostupná rovněž ve formě e-knih.

www.epocha.cz

https://www.facebook.com/Nakladatelstvi.Epocha

https://www.facebook.com/FantastickaEpocha

Jan Dlouhý

 

Sdílejte ...