Ekonomika

Lasery a CNC stroje pomáhají drobným podnikatelům i v hobby oblasti obstát v konkurenčním prostředí

Praha 9. ledna 2019

S nárůstem automatizace ve všech oblastech lidského podnikání se i tradiční řemesla, jako zámečnictví, rytectví, obuvnictví, šperkařství, hobby segment, výroba kartonových přání nebo práce reklamních agentur modernizují. Obstát v konkurenci společně s velkými zahraničními korporacemi je obtížné především s ohledem na politiku těchto gigantů, která se přizpůsobila nákupnímu chování zákazníků. Z obrovských zakázek se i tyto podniky zaměřují na menší, individuální přání a potřeby jednotlivců.  Dohnat tylo firmy, které nepřerušily své provozy a mají desetiletou tradici, a tedy i postupný vývoj, včetně investic se zdá být nelehký úkol. Společnost 4ISP má ve své nabídce v centru EURAZIO pomoc i pro tyto drobné řemeslníky. Díky strojům, které jim sestaví a připraví na míru za velice rozumných podmínek se i jejich služby mohou stát konkurenceschopné. A hlavně jejich podnikání udržitelné. Každý podnikatel, nebo osoba výdělečně činná se může kdykoli, lépe po předchozím objednání v prodejním a předváděcím centru EURAZIO přijet podívat na lasery a CNC stroje. Ty jsou zde připraveny pro své předvedení a vyzkoušení vlastních materiálů a aplikací jednotlivých společností. Lasery lze využít v nepřeberném množství oblastí na všechny druhy materiálů od kovů, přes sklo, kartony až po textil.

 

„Lasery řežou, značí, popisují i kreslí, a to jak na plechy, trubky, překližky, textil, koženku, koberce, akrylát, polystyren, tak i pěnové materiály,“ uvádí Ing. Dagmar Smrčinová, Ph.D., marketingová a projektová ředitelka centra EURAZIO. „Při své práci je využívají například šperkaři na náhrdelníky, prsteny, přívěsky, památeční fotografie, vystýlky a krabičky. 3D tisky je využívají na dodatečné značení dílů. Reklamní agentury pracují s lasery při značení log na propisky, vizitkovníky, lahve na pití, hrnky, skleničky. Dále při výrobě světelných reklam z akrylátu nebo na výrobu dárkových předmětů s věnováním na mobil, hodinky, kávovar, lahev na pití. Výrobci dárkového zboží na vánoční ozdoby, betlémy, vařečky, hodiny, sedáky nebo třeba dřevěné mandaly. Použít je lze na řezaná přání, dárkové karty pro malo i velkosériovou výrobu nebo výrobu stojanů, stolků, držáků na letáky,“ dodává Dagmar Smrčinová.

Tvůrčí dílny a hračkářský průmysl využívá lasery na šablony, přání, dekorace, omalovánky, střihy, dřevěné hračky, puzzle, houpací koně. V automotivu i jinde například na výrobu těsnění do motorů, vložek do filtrů, povlaků na autosedačky, koberečků, polstrování, interiérových panelů a desek, popruhů a doplňkové výbavy pro motorkáře i automobilisty, značení krystalů zirkonu pro speciální design interiérů aut. Textilní průmysl na potahy židlí, gaučů, postelí, vystýlky, střihy anebo také efekty sepraných jeansů či grafické vzory vyráběné zároveň se střihem. Kanceláře na výrobu razítek, držáků na tužky, krabiček a doplňků na kancelářské stoly, Zbrojní průmysl pro technický popis a značení zbraní, značení a zdrsňování pažeb pušek a pistolí, vystýlky do přenosných pouzder. Sklářství na popis, loga, grafiku na skleněné nádoby a předměty, popis půllitrů a tlustostěnných skel pod úroveň povrchu, popisy, grafiku a dekoraci zrcadel. Manipulační a dopravní technika na sklady pro jeřáby, vodící prvky, regálové systémy, dopravníkové systémy návěsy, přívěsy, korby, kontejnery, překlápěče. Stavebnictví a nábytek pro části ocelových konstrukcí, izolační materiály, vzduchotechnické a klimatizační prvky, přetlakové komory, podnoží stolů a židlí, obložky, lišty, rámy, nerezové skluzavky a vybavení dětských hřišť, vratové systémy, šatní skříňky, značení log na míru, zastínění, pergoly, rošty.  Ve strojírenství lze najít lasery pro výrobu strojních komponentů, kapotáží, filtračních materiálů, profilových lišt, krytů strojů, prahů, olejových a jiných van a pump.  Elektro průmysl je využívá na rozvaděčové skříně, plošné spoje, konstrukce solárních panelů.

Využití laserů lze najít i v zemědělství a potravinářství, a to na výrobu dílů pro sekačky, kultivátory, zemědělské stroje, kutry, tumblery, pečící linky, pece. Kovovýroba a zámečnictví při výrobě zábradlí, schodnic, stupňů, tvarových výpalků pro opravárenství, podložek pod šrouby a matice, pilových kotoučů. A dále na výrobu dopravních značek nebo pamětních mincí.

V EURAZIO jsou k vidění základní typy vláknových řezacích laserů na řezání kovů, kombinované stroje pro trubkové a plošné řezání kovu, trubkové řezací stroje pro velmi malé i velmi velké průměry kovových materiálů, značkovací lasery s automatickými podavači pro velkokapacitní výrobu, značkovací lasery pro velkoformátová značení. Škála strojů je široká, od strojů pro školy a hobby použití až po stroje pro průmyslovou výrobu.

www.eurazio.eu , www.4isp.cz

Mgr. Kateřina Goroškov,  Ing. Dagmar Smrčinová, Ph.D.,

Firma 4ISP, provozující největší showroom laserů a CNC strojů v Evropě, je od podzimu 2017 u vlastníkem dceřiné německé firmy 4ISP GmbH se sídlem V Lupburgu. V současnosti připravují otevření pobočky na Ukrajině a naplno rozjeli distribuci do Pobaltí. . Velký dík patří zákazníkům, kteří dovolili firmě 4ISP růst a otevřít pro ně v září 2018 důstojné předváděcí a testovací centrum průmyslových i hobby strojů – Eurazio center v Modleticích u Prahy.

Společnost 4ISP má dvě klíčová prodejní oddělení se čtyřmi aktivitami: Prodejem CNC strojů se řadí mezi specialisty na prodej laserů a CNC frézek. Je výhradním prodejcem stabilních a profesionálních strojů RELICUT.  Je majitelem značky vláknových laserů HSG v Evropě. Pro část Evropy zajišťuje distribuci Holandských řezacích a značkovacích laserů BRM laser. Nabízí také stroje pro modeláře či školy případně malovýrobu. Všechny typy strojů naleznou zákazníci v předváděcím centru, kde si je mohou otestovat. Samostatné CNC oddělení strojů začalo vznikat v roce 2013, v roce 2015 bylo již dominantou provozu firmy. Dále naleznou zákazníci ve skladech firmy širokou nabídku mechanických i elektronických CNC komponentů či obráběcích strojů. Dále nabízí spotřební materiál a doplňky k laserům a frézkám. Třetím pilířem firmy jsou CNC služby, jako značení kovových i nekovových produktů (popisování, gravírování grafiky), řezání tyčového materiálu, broušení nakulato, řezání deskového materiálu a zakázkový servis CNC strojů. Posledním pak CCTV – bezpečnostní kamerové systémy zastoupené převážně českou značkou RELICAM naleznete na cctv.inshop.cz. Společnost 4ISP provozuje již několik let internetové obchody s širokou nabídkou kamerových CCTV systémů na stránkách cctv.inshop.czCNC komponenty a stroji na cnc.inshop.cz.

Sdílejte ...